Nemzetközi foci

A drukkerek hozzászoktak: Barca-játékosokat termel a Liverpool

Coutinho téli klubváltása némileg meglepetésként érte a főszurkolókat, de „az élet megy tovább". Real-játékos lehet a brazil utódja?

Ahogy arról az elmúlt napokban több ízben beszámoltunk, Philippe Coutinho 160 millió euró ellenében az FC Barcelona játékosa lett. A 25 éves brazil 2013 óta állt a Liverpool FC alkalmazásában. A vörösök több szurkolója nehezen élte meg a klasszis távozását, akinek klubváltásáról a Liverpool FC Magyar szurkolói oldalának szerkesztőivel beszélgettünk.

– A legnagyobb magyar liverpooli közösség tagjaként hogyan fogadták Coutinho távozásának hírét?
– Várható volt a klubváltás, hiszen már nyáron is nagyon szerette volna őt leigazolni a Barcelona. Ugyanakkor az kicsit meglepő volt, hogy télen ment el, hiszen a Bajnokok Ligájában fontos szerep várt volna rá Liverpoolban, míg a katalánoknál idén – a kupasorozat mellett – csak a bajnokságban játszhat, ahol egyébként már így is ők az első számú favoritok.

Coutinhót 8,5 millió fontért vette meg a Liverpool, majd 142 millió fontért adott túl rajta Fotó: Bleacher Report

– Az elmúlt hetekben számos találgatás látott napvilágot a nemzetközi sajtóban a játékos jövőjét illetően. Hittek abban, hogy maradhat Liverpoolban?
– Reménykedtünk, hiszen a liverpooli csapat is szépen fejlődik az utóbbi években, amelynek ő volt az egyik vezére, de szerintem mindenki tudta, hogy előbb-utóbb menni fog. Voltak pletykák, miszerint a vezetőség megpróbált vele januárba tárgyalni egy újabb szerződésről, mellyel megkapta volna a kapitányi karszalagot is, de sok esélyt ennek nem adtunk.

– Javier Mascherano és Luis Suárez után Coutinho is Barcát választotta. Szurkolóként bosszantó, hogy újabb sztár választotta a Liverpool helyett a gránátvörös-kékeket?
– A Liverpool-drukkerek nagy része hozzászokott már ahhoz, hogy a Southampton nekünk „termel ki” játékosokat, mi pedig a Barcának. Nyilván nem esik jól a szurkolónak elengedni a legjobb játékosokat, de az élet megy tovább. Suárez, Torres vagy éppen Mascherano elengedését is „feldolgoztuk” és jöttek helyükre topjátékosok. Ugyanakkor, amíg állandóan a legjobbjainkat elviszik, nem tud a csapat fejlődni, hogy reális esélye legyen a bajnoki címre vagy a BL-győzelemre.

BL-győzelemre ítélve a katalánok? Fotó: Bleacher Report

– Akadt olyan drukker is, aki Coutinho-mezt égetett. Önök szerint helye van az ilyen típusú felháborodásnak?
– Nem tartjuk jogosnak az ilyen típusú cselekedetet, amíg Coutinho a Liverpoolt erősítette, küzdött és sokat tett a klubbért még az őszi szezonban is, amikor már tudni lehetett, hogy valószínűleg ez az utolsó (fél)szezonja nálunk. Ezentúl a mez a klub egyik szimbóluma. Az egyesült idén ötven font értékű Liverpool store-os vásárlási utalványt ad kárpótlásul mindenkinek, akinek Coutinho meze van. Így tehát – szimbólum-égetés helyett – bárkinek lehetőségében áll akár új mezt is vásásrolni.

– A tavaszi szezonra nézve mekkora érvágás a brazil távozása Liverpoolban?
– Mindenképpen nagy, hiszen a Bajnokok Ligájában nagy hasznát vettük volna a játékának, sokat segíthetett volna, de a bajnokságban nélküle is meg kell legyen legalább a negyedik hely.

– Mit gondolnak, ki léphet Coutinho örökébe?
– Klubbon belül nincsen kimondott utódja, a támadórészen sok jó játékosunk van, elég csak Salah-t, Manét vagy éppen Firminót említeni, de Oxlade-Chamberlain is kezd beépülni. Ugyanakkor egyikük sem képes úgy irányítani a csapatot, mint Coutinho. Talán Lallana lehetne erre alkalmas, ha kevésbé lenne sérülékeny és kicsit kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtana. Bízunk abban, hogy Klopp, mint mindig, most is kitalál valamit.

– A nemzetközi sajtóban repkednek a nevek, Lemar és Mahrez érkezéséről is lehetett már hallani. Kinek az érkezésével lennének elégedettek?
– Erről az oldalunkon is és a szerkesztők közt is elég megoszlóak a vélemények. A többség Mahrezt szívesen látná, hiszen rendelkezik Premier League tapasztalattal, viszont nem egészen az a poszt, mint Coutinho volt. Lemar nagy kérdés, hogy mennyire válna be Angliában, illetve megéri-e a vele kapcsolatba emlegetett 80-90 milliós vételárat kifizetni… Mateo Kovacic leigazolásának örülnénk, a hírek szerint körön kívülre került a Real Madridnál és irányítóként képes lehet jó teljesítményre, ezzel pótolni valamilyen szinten Coutinho távozását. Persze, nem képes olyan szintű játékra jelenleg, mint a brazil, de Klopp ki tudná hozni belőle a legjobbat.

Kovacic lehet(ne) az ideális Coutinho-utód? Fotó: Power Sport Images/Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik