Nemzetközi foci

Shearer elárulta, mit gondol az angol válogatottról

Természetesen szóba kerültek a jövő nyári világbajnokság esélyei is.

Alan Shearer, korábbi 63-szoros angol válogatott labdarúgó szerint hazája nemzeti csapatai hiába értek el az utóbbi időben jó helyezéseket az utánpótlás-világversenyeken, a felnőtt válogatott nem lesz ott az esélyesek között a jövő évi oroszországi világbajnokságon.

A 47 éves egykori csatár – aki 559 mérkőzésen 283 gólt szerzett az angol első osztályban – úgy fogalmazott: a szurkolók leginkább azt várhatják a csapattól, hogy tovább fejlődjön.

Ezt olvastad már?

“Kölcsönadás lehet a Nagy Ádám-sztori vége”

– Ez nem lesz nehéz, figyelembe véve, hogy miként búcsúztunk Izland ellen tavaly – utalt a múlt nyári Európa-bajnokságra, ahol az angolok a nyolcaddöntőben estek ki.

Shearer meglátása szerint az együttes szereplése régóta ugyanolyan: a selejtezőket általában könnyedén veszi, a nagy tornákon viszont képtelen jól teljesíteni. Az angolok 2002-ben és 2006-ban egyaránt negyeddöntőt játszottak a vébén, 2010-ben a legjobb 16 között búcsúztak, a legutóbbi, brazíliai tornán viszont már a csoportból sem jutottak tovább.

– Ennek egyik fő oka az, hogy a fiatal angol játékosok nem kapnak lehetőséget a Premier League-ben. A legnagyobb klubok rengeteg pénzt elköltenek minden évben, hogy a legnagyobb sztárokat szerződtessék, ugyanis hatalmas rajtuk a nyomás, hogy évről évre jól teljesítsenek – mondta Shearer, aki az angol válogatottban 1992 és 2000 között harminc gólt szerzett.

A korábbi legendás futballista nincs túl jó véleménnyel az utódokról Fotó: Getty Images

Hozzátette: a fiataloknak időre lenne szükségük a beilleszkedéshez, de erre a csapatok nincsenek felkészülve. Megjegyezte, annak viszont örül, hogy Gareth Southgate személyében egy fiatal angol edző vezeti a válogatottat, mert szerinte a korábban sok pénzért a kispadra ültetett külföldi trénerek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Az angol korosztályos csapatok közül az U20-as válogatott megnyerte a júniusi világbajnokságot, míg az U19-es együttes Európa-bajnoki címet ünnepelhetett egy hónappal később.

Olvasói sztorik