Nemzetközi foci

Sosem találod ki, melyik három klub volt a legnagyobb nyertese az utóbbi évek átigazolásainak

Nem meglepő módon a 20-as élbolyban egyetlen angol csapat sincsen.

A legnagyobb nettó értékesítő klubok Európában

(helyezés, klub, értékesítés két év alatt millió euróban)
1. SL Benfica 65,0
2. FC Porto 58,2
3. FC Schalke 04 56,3
4. Olympique Marseille 47,6
5. AS Monaco FC 43,1
6. Sevilla FC 39,6
7. Málaga CF 37,7
8. Olympique Lyonnais 35,4
9. LOSC Lille 32,8
10. UC Sampdoria 28,7
11. Real Sociedad 26,9
12. Genoa CFC 25,9
13. Villarreal CF 25,3
14. TSG Hoffenheim 24,0
15. Udinese Calcio 19,4
16. AS Saint-Étienne 18,5
17. Montpellier HSC 17,3
18. Atalanta BC 17,2
19. Empoli FC 16,5
20. Sporting CP 16,3

A KPMG összeállította a játékostranszfereken legjobban kereső európai klubok toplistáját. Nem meglepő módon a 20-as élbolyban egyetlen angol klub sincsen, hiszen ők többnyire a buy side-on állnak, feltűnő viszont a jó utánpótlás-nevelésükről híres holland klubok hiánya. A 20-as listát így a francia, az olasz, a spanyol, a portugál és a német bajnokság klubjai sajátították ki maguknak.

Az elmúlt két évben az SL Benfica, az FC Porto és az FC Schalke04 volt a három legnagyobb nyertese az európai transzferpiacnak – derítette ki a KPMG alapos elemzése. A tanácsadó cég a 2014–2015-ös és 2015–2016-os szezon transzferpiaci mozgásaiból összeállította a legnagyobb nettó értékesítő pozícióban levő klubok 20-as toplistáját.

A lista érdekessége, hogy mindössze öt ország klubjai szerepelnek rajta: csak a francia, az olasz, a spanyol, a portugál és a német bajnokság klubjai tudtak felkerülni rá. Nem meglepő módon angol csapatnak nyoma sincs a listán, ami annak tulajdonítható, hogy a szigetországban messze a legnagyobb a tévéközvetítések értéke, és az angol szövetség ennek kiemelkedően nagy részét osztja vissza a klubok között. Emiatt az angolok a vevői oldalon állnak – nem véletlen, hogy az említett két szezonban az öt legnagyobb nettó vásárló klub között három angol található: az MU, a City és az Arsenal, amikkel csak a PSG és a Real Madrid tudta fölvenni a versenyt. Ennél meglepőbb, hogy a hagyományosan jó utánpótlás-neveléssel rendelkező holland klubok is hiányoznak a listáról.

Az átigazolási díjak emelkedésével az utánpótlás-nevelés és a jó játékosmegfigyelői hálózat fenntartása a feltétele annak, hogy a klubok megőrizzék versenyképességüket az átigazolási piacon. A másik oldalon a legnagyobb klubok, amelyek ma már a nemzetközi szórakoztatóipar főszereplői közé tartoznak, kénytelenek megnyerni maguknak a legnagyobb tehetségeket, hogy megőrizzék sportbéli versenyképességüket, és növeljék rajongótáborukat.

Ezt láttad már?
Drasztikus változás jön a Premier League-ben

– Az idei rekordösszegű átigazolások nyomán sem valószínű, hogy rövid távon csökkenne a klubok aktivitása, de az még kérdéses, hogy ez a tempó hosszú távon fenntartható-e – mondja Andrea Sartori, a KPMG globális sporttanácsadói csoportjának vezetője.

A nettó eredményt tekintve a lista élén álló Benfica és Porto az átigazolási piac sztárjává emelte a portugál bajnokságot, de az már a francia utánpótlás-nevelést dicséri, hogy a francia bajnokság hat csapattal (Marseille, Monaco, Lyon, Montpellier, Saint-Étienne és Lille) szerepel a Top20-ban, amiben öt csapattal van jelen az olasz bajnokság is.

Olvasói sztorik