Nemzetközi foci

Korszakos változás előtt áll a Premier League

Szeptember elején szavaznak egy fontos szabálymódosításról.

A Premier League klubjai azt tervezik, hogy a következő évadtól már a bajnoki rajt előtt lezárják a nyári átigazolási időszakot. Jelenleg ‒ sok más európai ligával összhangban ‒ erre augusztus 31-én kerül sor, majdnem három héttel az angol élvonal kezdete után.

A szavazásra következő közgyűlésen, a szeptember 7-én kerül sor.

A Liverpool és a Swansea City menedzserei, Jürgen Klopp és Paul Clement is azok közé tartozik, akik támogatják a változtatást.

A nemzetközi szövetség (FIFA) szabályai szerint az átadási periódusnak szeptember 1-ig kell lezárulnia, de a Premier League-ben emiatt több remek játékos jövője is függőben maradt, elég csak Virgil van Dijk (Southampton), Gylfi Sigurdsson (Swansea City), vagy Ross Barkley (Everton) esetét említeni.

A javaslat szerint a klubok nem erősíthetnének a szezon kezdete után, más országok csapatai viszont igazolhatnának Angliából játékosokat.

A tervezett változtatások nem befolyásolják a januári átigazolási időszakot.

A Manchester Unitedet is érzékenyen érintheti a változás Fotó: Europress/AFP

Mint a Premier League-t érintő összes kérdésben, ebben is 14 klubra van szükség ahhoz, hogy bármiféle változtatás bekövetkezhessen. Bonyolult ügyről van szó, nem utolsósorban azért, mert az angol élvonal csapatai hátrányba kerülnének, hiszen Európa-szerte a riválisok három hétig aktívak lehetnének a Premier League rajtja után.

Mivel Európa legfontosabb bajnokságai különböző hétvégéken kezdődnek, globális változás biztosan nem elképzelhető,

Olvasói sztorik