Nemzetközi foci

A CSZKA feltörekvő orosz vb-csillagot, az Ajax Van Basten-utódot talált

Golovin lehet a 2018-as vébé legnagyobb felfedezettje, az osztrákok igazi karmestert neveltek ki. Svájcban az „új Viera", Ukrajnában pedig a legújabb Bale tűnt fel.

Kapcsolódó cikkek

Korábbi összeállításunkban már beszámoltunk arról, hogy az öt európai topbajnokságban a fiatal, feltörekvő szupersztárok versenyében posztonként kik mutatták a legjobb formát március végéig.

Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni a LaLigán, a Serie A-n, a Ligue 1-en, a Premier League-n és a Bundesligán kívüli bajnokságokról sem, ahol szintén szép számmal akadnak ifjú titánok, akik több mint biztató formát mutatnak. Nem kell hozzá jóstehetség, hogy leszögezzük: hamarosan ők is a legerősebb bajnokságokban kamatoztathatják kivételes képességüket. Íme a belőlük összeállított, szubjektív top 5-ös lista.

Kasper Dolberg (Ajax Amszterdam)

Első helyre kívánkozik az Ajax Amszterdam dán tinicsillaga, Kasper Dolberg (1997), aki az idei szezonban minden sorozatot figyelembe véve negyven mérkőzésen már tizennyolc gólnál és hét gólpassznál jár, összesen 2782 percet töltött a pályán. Az amszterdamiaknál Marco van Basten és Patrick Kluivert méltó utódját látják a fiatalban, akiért nem meglepő, hogy már PL-topklubok állnak sorba.

Konrad Laimer (RB Salzburg)

Ausztria és az RB Salzburg nagy üdvöskéje, Konrad Laimer (1997) fiatal kora ellenére már alapembernek számít az osztrák Bundesligában. A középső középpályás harminchárom mérkőzésen három gólig és ugyanennyi gólpasszig jutott az aranyéremre hajtó Salzburg színeiben. Laimer az osztrák élvonal történetének második legfiatalabb debütánsa, játékintelligenciája és fáradhatatlan robotolása miatt iránta is nagyon élénken érdeklődnek nyugatabbról – miközben az osztrákok szeretnék minél tovább a Red Bull-család kötelékében tartani.

Denis Zakaria (BSC Young Boys)

A BSC Young Boys svájci középpályása, Zakaria (1996) úgy nőtt fel, hogy mindenben Patrick Vieira jellemvonásait próbálta másolni. Így talán nem is csoda, hogy a védekező középpályást karaktere miatt nemes egyszerűséggel a francia nagy elődhöz hasonlítják. Már nyáron az öt topbajnokság valamelyikébe igazolhat, az idei szezonban 2033 percet töltött a pályán, egy gól és ugyanennyi gólpassz szerepel a neve mellett.

Viktor Cigankov (Dinamo Kijev)

A Dinamo Kijev és az ukrán válogatott legnagyobb reménységei között emlegetik Cigankovot (1997), aki szélsőként bevethető és olyan nagy elődök is elismerően nyilatkoztak hihetetlen dinamikájáról, mint Szerhij Rebrov és Andrij Sevcsenko. Hazájában egyébként gyakorta hasonlítják össze Gareth Bale-lel. Cigankov a mostani versenykiírásban tizenkilenc mérkőzésen közel ezer percet töltött már a pályán.

Alekszander Golovin (CSZKA Moszkva)

A CSZKA Moszkva sokoldalú orosz játékosa, Golovin (1996), aki a középpálya bármely pontján bevethető és elsősorban a támadások kialakításáért felelős, fiatal kora ellenére már tíz alkalommal szerepelt a felnőtt válogatottban, ráadásul kétszer eredményes is volt. Példaképe Mesut Özil, az oroszok pedig már most azt jósolják: a hazai rendezési 2018-as világbajnokságon ő lehet a torna nagy csillaga. Klubcsapatában alapember: huszonhét mérkőzés, egy gól, két gólpassz és 2277 perc – ez az idei mérleg.

Olvasói sztorik