Nemzetközi foci

Álomcsapat üdvöskékből: nem csak a jövő, a jelen is az övék

A feltörekvő csillagok közt egyelőre nincs PL-játékos. Ousmane Dembélével nagyhalat fogott a Dortmund, övé a legjobb mutató.

A mértékadó WhoScored összeállította, hogy az általuk kiosztott pontszámok alapján miképpen néz ki március végéig a 2016-2017-es idény álomcsapata – csupa tinédzserből, a jövő nagy reménységeiből. A feltétel csupán annyi volt, hogy az öt topbajnokság (Premier League, LaLiga, Ligue 1, Bundesliga, Serie A) húsz évnél fiatalabb játékosainak legalább tíz mérkőzésen pályára kellett lépniük az idei versenykiírásban. Íme a Top11:

(Érdekesség, hogy egy PL-játékos sem jutott szóhoz a legjobbak között, míg szembetűnő, hogy a Borussia Dortmund és az AC Milan játékosai utat törtek.)

Nézzük meg kicsit közelebből, mit érdemes tudni a játékosokról, illetve mit mutattak eddig az idei szezonban!

A kapuban

A gólvonal előtt ki más, mint az AC Milan tiniszenzációja, Gianluigi Donnarumma (1999) jutott szóhoz. A fiatal hálóőr 78,5 százalékos sikeres védési mutatóval rendelkezik – ennél jobb átlagot egy kapus sem hozott a Serie A-ban – azon riválisok közül, akik legalább 15 mérkőzésen lehetőséget kaptak. Átlagban meccsenként négy nagy bravúrt mutat be Donnarumma, átlagpontszáma így 7,17 – ennél jobb pontszámmal egy kapus sem rendelkezik az öt topbajnokságban.

Védelem

A védelem közepén Malang Sarr és Jorge Meré nevével találkozhatunk. Sarr (1998) fiatal kora ellenére a Nice oszlopos tagja. Ami a saját térfélen történő sikeres passzokat (1162) illeti: a Lique 1-ben a negyedik legjobban passzoló játékosról van szó. Kilencven százalékban átadásai sikeresen kerülnek csapattárshoz, ezen mutatóban pedig a francia élvonal Top15-ös mezőnyében követelt helyet magának. WhoScored átlaga: 6,91. (28 mérkőzésen 2478 percet töltött a pályán, egy gól és két gólpassz szerepel a neve mellett.)
Meré (1997) a Sporting Gijón kezdőjéből kirobbanthatatlan, csapata hiába tanyázik kiesőhelyen, a tehetség így is fiatal korát meghazudtoló magabiztossággal és remek teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet. Meccsenkénti sikeres labdaszerzése: 2,2., whoScored átlaga: 6,65.
A védelem bal szélén Theo Hernándezzel (1997) számolhatunk, aki az Atl. Madrid kölcsönjátékosaként szerepel a Deportivo Alavésnél. 19 éves francia bekk villámgyors elfutásaival és a támadások segítségével hívta fel magára a figyelmet. 28 mérkőzésen már 2443 percet töltött a pályán, a szélről pedig kiosztott négy gólpasszt. WhoSored átlaga: 7,10.
A jobb oldalon a St. Etienne fiatalja, Ronael Pierre-Gabriel (1998) kapott lehetőséget, aki eddig (csupán) tíz bajnoki mérkőzésen lépett pályára a francia élvonalban, ám tavasszal egyre meghatározóbb szerepet tölt be klubcsapatában. WhoScored átlaga 7,23 – ami köszönhető meccsenkénti 3,3-es sikeres szerelésének, illetve annak, hogy remekül akasztja meg a támadásokat.

Középpálya

A középpályán a támadások kibontakozását segíti a Marseille üdvöskéje, Maxime Lopez (1997) és az AC Milan csillaga, Manuel Locatelli (1998). Az OM 19 éves francia játékosa meccsenként átlagban másfél jó kulcspasszot oszt ki, kilencven percenként egy sikeres trükköt mutat be, és kétszer szerez labdát döntő pillanatban. Lopez sikeres passzátlaga 73,8, nála több jó passzt csak Amadou Diawara (79,8) oszt ki meccsenként a tinédzserek mezőnyében. Lopez átlaga a szaklapnál 6,87 pont – a bajnokságban egyébként már egy gólnál és öt gólpassznál jár. Locatelli nevét végérvényesen akkor ismerhette meg ország-világ, amikor októberben győztes gólt lőtt a Juventus elleni bajnokin. A fiatal középpályás a Milan igazi ékköve, 23 mérkőzésen már 1554 percet töltött a pályán, kétszer iratkozott fel a gólszerzők közé, átlagpontszáma: 6,85.

A középpályán szűr pozícióban Lucas Tousart (1997) követelt helyet magának, aki a Lyon színeiben akasztja meg remekül az ellenfél támadásait – meccsenként átlagosan háromszor szerel jól. WhoScored pontszáma kiugró: 7,18.

Támadósor

A támadósorban a dortmundi duó, Ousmane Dembélé és Christian Pulisic mellett a monacói csodagyerek és igazi tini-szenzáció, Kylian Mbappé kapott helyet pontszámai alapján. A francia Ousmane Dembélé (1997) nyáron a Rennestől igazolt a német csapathoz, hazájában az előző idény végén az év fiatal játékosának választottak meg. Dortmundban nem kellett neki sok idő az akklimatizációhoz: 36 mérkőzésen hét gól és tizenhat gólpassz a mérlege, WhoScored átlaga pedig 7,44. Az öt topbajnokságot alapul véve, nála jobb átlagpontszámmal pillanatnyilag egy fiatal sem rendelkezik. A Bundesligában nála több gólpasszt csak Emil Forsberg és Thomas Müller (mindketten tíz) osztott ki. Dembélé a bajnokságban kilenc asszisztnál jár.

Dortmundi színekben a támadósor jobb oldalán valósággal szárnyal az amerikai Christian Pulisic (1998), aki minden sorozatot figyelembe véve 31 mérkőzésen már öt gólnál és kilenc gólpassznál jár. A WhoScored kimutatása szerint átlagosan három és fél sikeres cselsorozatot/trükköt mutat be Bundesliga-meccseként. Az ő átlaga 6,9 pont.

Kylian Mbappé (1998) valósággal berobbant 2017-ben a köztudatba, a Monaco zseniéjért máris sorban állnak az európai topklubok. Csupán a bajnoki gólokat figyelembe véve nála többet (12) egy tinédzser sem rúgott az öt topbajnokság valamelyikében. Minden sorozatot figyelembe véve 32 mérkőzésen tizenkilenc góllal és tizenegy gólpasszal örvendeztette meg szurkolóit. WhoScored átlaga: 7,05.

Olvasói sztorik