Nemzetközi foci

Reszkess, Bayern! A jövő csapata épül Dortmundban

A szisztematikus építkezéssel a Bayern trónjára pályáznak.

Mozgalmas időszakot élnek meg a Borussia Dortmund vezetői, ugyanis az elmúlt napokban figyelemre méltó ügyleteket vittek véghez. Mint arról beszámoltunk, Thomas Tuchel 8.6 millió fontért elhappolta a Real Madrid elől az “új Ibrahimovicként” emlegetett svéd szupertehetséget, Alexander Isakot, ezzel párhuzamosan pedig 2020-ig csapatához láncolta Christian Pulisicet. A 18 esztendős középpályás iránt több nagy csapat is érdeklődött, azonban úgy ítélte meg, fejlődésének jobbat tesz, ha marad Dortmundban.

Szemtelenül fiatal csapat épül a Ruhr-vidék legnagyobb városában, a bosnyák tehetség mellett a 19 éves Emre Mort is korosztálya egyik legjobbjának tartják, ám a szélső az éles versenyhelyzet miatt egyelőre csak epizódszereplő. Nem úgy, a szintén 19 esztendős Ousmane Dembélé, aki a nyári átigazolási időszak egyik legnagyobb fogásának bizonyult. A fiatal balszélső a Bundesligában négy gólnál és hét asszisztnál jár, s a Bajnokok Ligájában is letette névjegyét, egy találatot és öt gólpasszt jegyzett.

2015 nyarán a most 21 esztendős Julian Weiglért potom 2.1 millió fontot csengetett ki az 1860 Münchennek a Dortmund, ám annál jobb vásárt csinált. Weigl kirobbanthatatlan a középpályáról, azóta pedig már a német válogatottban is bemutatkozhatott. A hosszú ideje sérüléssel küszködő Nuri Sahin visszatérésével pedig még erősebb lehetne a dortmundi középpálya.

Nehéz hibát találni a nyári szerzeményekben, a 25 éves André Schürrle és a Bayerntől visszatérő, 24 esztendős Mario Götze is a legszebb évei előtt áll, de Sebastian Rode és Marc Bartra mellett Raphael Guerreiro is a fiatal generációhoz tartozik. A kellő rutint pedig Sven Bender, Marco Reus, Shinji Kagawa, Marcel Schmelzer, Szokratisz Papasztathopulosz és Lukasz Piszczek szolgáltatja, noha közülük csupán a lengyel hátvéd múlt el 30 éves.

Az pedig már csak “grátisz”, hogy napjaink egyik legjobb középcsatára, a gaboni Pierre-Emerick Aubameyang is a klub alkalmazásában áll.

A Dortmund a gyengébb szezonkezdésnek köszönhetően csupán negyedik a bajnokságban, 12 pont a hátránya a listavezető Bayern München mögött, így Tuchel lemondhat a bajnoki címről. A Bajnokok Ligája indulást jelentő pozíció megszerzése viszont nem okozhat gondot, s így a nemzetközi porondon fakíthat nagyobbat a csapat. A sorsolásra sem lehet panaszuk a Dortmund fanatikusainak, a Benfica megoldható feladatnak ígérkezik a nyolcaddöntőben.

A Dortmund jelene és jövője biztosítottnak látszik, csupán a klub vezetésén múlik meg tudja-e tartani legjobbjait. Amennyiben igen, Tuchel nagy dolgokra lehet képes, a szemtelenül fiatal játékosokat kell megfelelően vegyítenie a rutinosabb társakkal.

Mint tudjuk, a Bayern sem tétlenkedik, a Hoffenheimtől nyáron csatlakozik Carlo Ancelotti együtteséhez Niklas Süle és Sebastian Rudy, azonban a nyáron várhatóan felhagy a futballal Xabi Alonso és Philipp Lahm is, s a két klasszis, Franck Ribéry és Arjen Robben sem lesz már fiatalabb. A rekordbajnok generációváltását pedig kihasználhatja a Dortmund.

Olvasói sztorik