Nemzetközi foci

Milánóban csökken a színvonal? A PSG-nél mindenki boldogtalan?

Több csapatnál sem sikerült végrehajtani a kitűzött célokat a nyáron - ők a transzferpiac vesztesei.

Kapcsolódó cikkek

Az elmúlt évek egyik legeseménydúsabb uborkaszezonját tudhatják maguk mögött Európa élcsapatai: a Premier League-klubok majdnem másfél milliárd eurót költöttek, a csapatok nem győztek egymásra licitálni olyan játékosokért, akik végül maradtak régi együttesükben, Paul Pogba Manchester Unitedbe igazolásával pedig megdőlt az átigazolási csúcs is. Mint minden nyáron, úgy idén is voltak klubok, amelyeknek szinte minden összejött, és olyan csapatok is akadtak, amelyek közel sem tudták végrehajtani, amit terveztek – kétrészes sorozatunkban a nyertesek után most a transzferidény veszteseit vizsgáljuk meg alaposabban.

AC Milan

Mindkét milánói sztárgárda kínai tulajdoni kézbe került a nyár folyamán, de ezt csak az Inter érezte meg: a piros-feketék számára túl későn érkezett a megállapodás, így két szék között a padlóra estek – a régi tulaj már nem, az új pedig még nem költött igazolásokra. Persze történt vérfrissítés, nem arról van szó, de íme a névsor: Gianluca Lapadula, Gustavo Gomez, José Sosa, Leonel Vangioni véglegesen, a kölcsönbe érkező Mario Pasalic és Mati Fernandez pedig egy évre ölti fel a csapat szerelését. Nagy jóindulattal sem neveznénk veretesnek ezt a felhozatalt, pláne nem egy olyan csapatnál, ahol néhány éve még Ibrahimovicok, Thiago Silvák, Pirlók és Gattusók futballoztak…Ezzel szemben – bár Baccát és Romagnolit sikerült megtartania a csapatnak – így is olyan játékosok hagyták el végleg a Milant, mint El Shaarawy, Jeremy Menez, Fernando Torres, Kevin-Prince Boateng vagy Alessandro Matri – a legtöbben ráadásul szerződésük lejártával, ingyen távoztak.

Liverpool

A mersey-partiak nyara egészen addig nem nevezhető egyértelmű kudarcnak, amíg össze nem hasonlítjuk a riválisokéval: a Liverpool nem titkolt célja az, hogy újra egy szinten legyen a nagyokkal, a két manchesteri gárda, a Chelsea és az Arsenal alkotta négyessel, ehhez képest a „vörösök” kategóriákkal kevesebbet költöttek átigazolásokra, mint az említett csapatok – sőt, még a Tottenham és kis híján a Leicester City is megelőzi őket e tekintetben Angliában. Még elgondolkodtatóbb a helyzet, ha nem csupán a kiadást, hanem a teljes átigazolási mérleget nézzük: a Liverpoolnál mindössze a Southampton és az Everton zárta pozitívabb mérleggel a nyarat a Premier League-ben, ami azt jelenti, hogy míg a riválisok két kézzel szórták a pénzt, addig Kloppnak eladásokkal kellett megteremtenie a tőkét az új igazolásokhoz. Persze, Georginio Wijnaldum és Sadio Mané sem rossz fogás, de az ő megszerzésük áldozatokkal járt: egy év után, 15 millió eurós mínusszal távozott a csapatnál tulajdonképpen megbukó, de az előző idényben még így is a gárda második legeredményesebb játékosának számító Christian Benteke, a walesi Eb-sztár Joe Allen, a tehetséges Jordon Ibe, illetve olyan rutinos játékosok is, mint az egykori csapatkapitány Martin Skrtel vagy Kolo Touré. Viszont a két éve 20 millió euróért vásárolt Mario Balotellit nagy nehezen sikerült kipenderíteni a csapatból, a balhés játékos ingyen távozott a Nice-hez – ez is valami.

AS Roma

A „farkasok” számára a cél a nyáron a keret egyben tartása, a védelem megerősítése és egy-két olyan igazolás véghezvitele volt, amivel üldözőből végre tényleges bajnokesélyessé léphetnek elő a Serie A-ban. Ehhez képest a Juventus már a mercato első napjaiban elvitte a gárda eszét, a bosnyák Miralem Pjanicot, a védelembe olyan klasszisok érkeztek, mint a Sevillában az elmúlt idényben négy bajnokit kapó Federico Fazio, a Barcelonában epizódszereplőnek is nehezen nevezhető Thomas Vermaelen, vagy az Internek nem kellő Juan Jesus, a kiszemelt nagy nevekről pedig – az egy szem Gersonon kívül, ha őt idevehetjük – kivétel nélkül lemaradt a csapat. Ugyan a Roma a kilencedik legtöbb pénzt verte el az átigazolási szezonban, ennek jelentős része a már az előző idényben is náluk játszó játékosok, El Shaarawy, Dzeko, Rüdiger és Salah véglegesítésére ment el.

Valencia

Pénzügyileg nem jártak rosszul a „denevérek” a transzferidényben, az Arsenal által hosszú heteken át ostromolt Shkodran Mustafiért és a Barcelonába igazoló Eb-győztes André Gomesért is sikerült nagy pénzt legombolniuk, és a szintén a katalánokhoz távozó házi gólkirály, Paco Alcácer sem aprópénzért váltott klubot – mivel azonban megfelelő pótlás nem érkezett a helyükre, játékerőben óriásit gyengült a Valencia. Az utolsó pillanatban ugyan érkezett Garay a védelembe, a spanyol klub azonban így is mindössze a bevétel alig negyedét forgatta vissza játékosvásárlásba – a védőn kívül egyedül Naniért adtak ki kétmillió euró feletti összeget. A portugál egyike a hatalmas lyukakkal rendelkező keret (a középpályára például mindössze négy játékos van a csapatban) kevés valamirevaló játékosának – a szebb napokat is megélt klub már az előző szezonban is csak a 12. helyen zárt a bajnokságban, idén pedig még lejjebb süllyedhetnek.

PSG

A párizsiak nyara kellemetlenül indult, Zlatan Ibrahimovic-csal nem tudtak megegyezni a folytatásról, így a világklasszis szerződése lejártával a Manchester Unitedbe igazolt, mindenféle ellenérték nélkül. Ami ennél is nagyobb gond, hogy nem sikerült megfelelően pótolni: ugyan érkezett Jesé a Real Madridtól, és az előző szezonban parádézó Hatem Ben Arfa is a francia címvédőnél kötött ki, de ők minden tiszteletünkkel együtt sem érnek Zlatan nyomába sem. A védelem is meggyengült, Sirigu a Sevillába, Digne a Barcába, van der Wiel a Fenerbahcébe, David Luiz pedig a Chelsea-be távozott. A fél Európa által ostromolt többi sztárját ugyan megtartotta a klub, de kérdés, milyen áron: Verratti az olasz szövetségi kapitány, míg Blaise Matuidi az ügynöke, Mino Raiola szerint boldogtalan a párizsi helyzetével, és a pletykák szerint Marquinhos és Edinson Cavani sem feltétlenül a PSG-nél képzelte volna el pályafutásának folytatását, ha a csapat nem utasít el minden értük beérkező ajánlatot…Szerintünk mindent egybevetve úgy is hatalmasat gyengült a csapat, hogy Krychowiak tagadhatatlanul nem rossz igazolás.

Olvasói sztorik