Nemzetközi foci

Mourinho mindent megkapott, a Bayern okosan igazolt

De például a Juventus és a Barcelona is örömmel tekinthet vissza a nyárra – ők a transzferpiac nyertesei.

Az elmúlt évek egyik legeseménydúsabb uborkaszezonját tudhatják maguk mögött Európa élcsapatai: a Premier League-klubok majdnem másfél milliárd eurót költöttek, a csapatok nem győztek egymásra licitálni olyan játékosokért, akik végül maradtak régi együttesükben, Paul Pogba Manchester Unitedbe igazolásával pedig megdőlt az átigazolási csúcs is. Mint minden nyáron, úgy idén is voltak klubok, amelyeknek szinte minden összejött, és olyan csapatok is akadtak, amelyek közel sem tudták végrehajtani, amit terveztek – kétrészes sorozatunkban elsőként a transzferidény nyerteseit vizsgáljuk.

Manchester United

Bár a sokáig élen álló vörösök végül „csak” a második legtöbb pénzt költötték a nyár során, mégis az az ember érzése, hogy a United sokkal többet erősödött, mint a városi rivális, az egyedüli klubként 200 millió eurónál többet elszóró City – ráadásul José Mourinhónak sokkal kevesebb kulcsembert kell beépítenie a csapatába, mint Guardiolának. A Special One emellett gyakorlatilag mindenkit megkapott, akit akart: Zlatan Ibrahimovic ingyen érkezett sztárcsatárnak, Henrih Mhitarjan személyében egy klasszis irányító is vörös mezt öltött, míg Eric Bailly végre stabilizálhatja a korábban igencsak ingatag védelmet. És akkor még nem beszéltünk Paul Pogbáról, akit világrekordot jelentő 105 millió euróért igazolt le a klub: érkezésével betonbiztossá vált az MU középpályája, ráadásul a francia marketingfogásnak sem volt éppen utolsó. Ha hozzátesszük, hogy egyetlen fontos vagy akár csak használható láncszem sem hagyta el a csapatot, egyértelműen kijelenthetjük: a Manchester kihozta a maximumot az uborkaszezonból.

Sporting CP

A portugálok Joao Mario és Iszlam Szlimani eladásából kereken 70 millió eurót kasszíroztak: előbbit saját nevelésként adták el 40 millióért az Internek, utóbbi pedig úgy került 30-ért a Leicesterhez, hogy három éve 300 ezret adtak érte az algériai CR Belouizdadnak – pedig nem egy fiatal tehetségről, hanem egy akkor 25, most 28 éves labdarúgóról beszélünk. A Sporting a bevételből harminc millió eurót forgatott vissza játékosvásárlásba, de a két távozó játékos helyett egy egész csapatnyi, 11 futballistát szerződtettek – akik között akad fiatal brazil, argentin, német és holland tehetség is. Ráadásként kölcsönbe megszerezték az Arsenaltól Joel Campbellt, a Liverpooltól pedig Lazar Markovicsot, tehát a gárda sem gyengült meg komolyabban.

Barcelona

A Barcelona kezdőcsapatának erőssége vitán felül áll, azonban a keret mélységével akadtak gondok az elmúlt szezonban. Az új idényben viszont már ezen sem kell aggódnia Luis Enrique vezetőedzőnek: Paco Alcacer megszerzésével végre tudja majd rotálni a híres MSN-t, ráadásul a Valenciától szerződtetett támadó nem fog oda-vissza repkedni Dél-Amerika és Spanyolország között; Andre Gomes elsőre egy kicsit drága igazolásnak tűnik, de így, hogy Rakitic maradt, a középpályán is rengeteg lehetősége van a mesternek; Samuel Umtiti pedig óriási fogás lehet a katalán védelembe. A Barcelona ezen felül a Bravo, Cillessen „kapuscserével” sem járt rosszul, és bár Dani Alves ingyen távozott, az egyre jobbá váló Sergi Roberto hamar feledtetheti a korosodó brazilt – ráadásul Lucas Digne is érkezett szélső védőnek, létszámban tehát itt sem csökkent a spanyol sztárgárda.

Juventus

Az olasz rekordbajnok mercatója a két legnagyobb olaszországi vetélytárs stílusos kifosztásával szinte álomszerűen indult: Miralem Pjanic a Romától, Gonzalo Higuaín pedig a Napolitól érkezett úgy, hogy klubjaiknak eszük ágában sem volt eladni őket – a Juventus ezzel mit sem törődve lecsapta az asztalra a klasszisok kivásárlási árát, aztán kalap-kabát. Marottáék legalább olyan erőteljes üzenetet küldtek ezzel, mint a Manchester a Pogba-üzlettel, bár hozzá kell tenni, hogy Higuaín bődületesen magas klub- és ligarekordért érkezett – 90 milliót nem biztos, hogy megér az argentin gólzsák, még akkor sem, ha David Trezeguet óta nem volt ilyen világklasszis befejező-csatára a csapatnak. Rajtuk kívül az ingyen érkező Dani Alves és a fabatkáért kölcsönvett Mehdi Benatia is hatalmas fogás, ahogy a nyár utolsó óráiban újra megszerzett Juan Cuadrado is. Igen, a Juventus elvesztette Moratát és Pogbát is, de előbbi távozását gyakorlatilag már fél éve lehetett sejteni, utóbbiért pedig – bár tényleg meghatározó játékos – világrekord összeget kapott az „öreg hölgy” – ráadásul pont attól a csapattól, akitől négy éve ingyen hozta el a franciát… Összességében egyetlen dologgal lehetnek elégedetlenek a csapat szurkolói: bár majdnem egy hónapja volt rá az eladás után, a Juve senkit nem tudott igazolni Pogba helyére, így egy-két sérülés esetén gond adódhat az együttes középpályáján.

Bayern München

A bajorok nem költöttek sokat a nyáron (a többi élklubhoz viszonyítva), ugyanakkor nagyon okosan igazoltak: még az Európa-bajnokság előtt szerződtették a kontinensviadal berobbanó tehetségét, a mindössze 19 éves portugál Renato Sanchest, majd nem sokkal később elcsaklizták az egyetlen igazi hazai rivális, a Borussia Dortmund védelmének oszlopát, Mats Hummelst. Így esett, hogy mikor a többi sztárcsapat egymást túllicitálva próbálta megerősíteni a keretét, a Bayern már le is zárta a saját transzferidényét, amelyet a Münchenben megbukó Götze és néhány kiegészítő játékos busás hasznot hozó eladásával ráadásul csak enyhe mínuszban zárt.

Napoli

Az olaszok transzferidényét Higuaín klubváltása hozta mozgásba: a kezdeti félelmekkel ellentétben Aurelio De Laurentiis elnök nem ült rá az argentinért kapott 90 millió euróra, és becsületesen visszaforgatta azt a csapatba – amivel gólkirály ide vagy oda, igencsak jól járt a nápolyi klub. A legnagyobb összeget Arkadiusz Milik szerződtetésére áldozták fel Nápolyban, ő 32 millió euróért érkezett az Ajaxtól, de rajta kívül is több tehetséget igazolt a csapat: a 19 éves Amadou Diawara, a legnagyobb horvát reménységnek kikiáltott Marko Rog, vagy az Udinese-ből érkező Piotr Zielinski is sztárrá válhat a következő években. A Napoli emellett bagóért szerezte meg az olasz válogatott Giaccherinit, és a többfelől csábított Maksimovic is náluk kötött ki, így a dél-olaszok legnagyobb sztárjuk eladásának ellenére (sőt, pont amiatt) elégedettek lehetnek a mercatóval – mindössze azt sajnálhatják, hogy sztárcsatárt nem tudtak szerezni, Icardit és Cavanit sem engedte el a klubja.

Borussia Dortmund

Kijöhet-e jól a nyári transzferekből az a csapat, amelyből három-négy kulcsjátékos is távozik? Igen, ha a távozókat úgy pótolja, ahogy azt a Dortmund tette: bár Hummels, Gündogan, Mhitarjan és Blaszczykowski sem a csapat tagja többé, a középpálya a nagy visszatérő Mario Götzével és André Schürrlével talán még jobb is lett, mint volt, a védelembe érkezett az Európa-bajnok Raphael Güerreiro és a Barca-nevelés Marc Bartra, a támadósorba pedig a török szupertehetség Emre Mor mellett a fél Európa által csábított Ousmane Dembelét is leigazolták. A kulcsjátékosok távozása ellenére így talán nem túlzás kijelenteni, hogy a Dortmund amellett, hogy fiatalodott, erősödött is – méghozzá úgy, hogy a 12 legtöbbet költő klub közül a Juve mellett egyedüliként pozitív mérleggel zárták a nyarat.

Mino Raiola

A minden hájjal megkent játékosügynök brutális nyarat zárt: három ügyfelét, Ibrahimovicot, Mhitarjant és Pogbát is Manchesterbe kalauzolta, összehozta a világ legdrágább átigazolását, ráadásul a hírek szerint ebből olyan magas közvetítői díjat zsebelt be, mint még soha egyetlen menedzser sem. Emellett valami hihetetlen varázslattal még arra is maradt ereje, hogy Balotelli karrierjét megmentse. Sokadszorra.

Olvasói sztorik