Nemzetközi foci

Sztáredzők csatája – ki nyeri a Premier League-et?

A szakértők a Manchester Unitedet, a fogadóirodák a Manchester Cityt tartják a legesélyesebbnek.

Kapcsolódó cikkek

A hétvégén rajtol az angol pontvadászat, a világ legerősebb bajnokságának tartott Premier League új évada. Az alapból is többesélyes liga most még jobban a feje tetejére állt, hiszen azután, hogy az előző szezonban óriási meglepetésre az előzetesen a tabella végére tippelt Leicester City nyert, három nagy csapat is új sztármenedzserrel vág neki az új idénynek, még kiszámíthatatlanabbá téve a végső sorrendet.

A felemás szezont futó Manchester City irányítását a kétszeres BL-győztes Josep Guardiola, a Sir Alex Ferguson visszavonulása óta lejtőn lévő városi rivális Unitedet az eddig szinten két BL-sikert elkönyvelő José Mourinho, míg a katasztrofális idényt záró Chelsea-t a nagy taktikus hírében álló Antonio Conte vette át. Szintén most kezdi meg első teljes évadát a PL-ben Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője, míg az emberemlékezet óta Arsenal-menedzser Arséne Wenger talán utolsó idényére készül az Ágyúsokkal, hiszen egy év múlva lejár a szerződése.

A bajnoki címvédő, a Claudio Ranieri által irányított Leicester mellett ott van továbbá a fiatal és ambiciózus Mauricio Pochettino kezei alatt egyre erősebbé váló, szintén az esélyesek között emlegetett Tottenham Hotspur is. Emellett érdemes megjegyezni, hogy a kiugrásra vágyó középcsapatokat sem nyeretlen kétévesek vezetik harcba: a Stoke-menedzser Mark Hughes, az Evertont nyáron átvevő Ronald Koeman, vagy a Southamptonnal megegyező Claude Puel is nyert már bajnokságot korábbi csapataival, és rajtuk kívül is olyan ismert, élcsapatokat is megjárt nevek irányítanak, mint Walter Mazzari, Slaven Bilic, Francesco Guidolin, David Moyes vagy Alan Pardew.

Természetesen nem csak a vezetők, a keretek is változtak a nyáron: a legtöbbet egyelőre a Pogba-transzferrel világrekordot döntő Manchester United költötte, amely a francia mellett Mhitarjant, Baillyt és Ibrahimovicot is megszerezte. Nem sokkal marad el mögötte a City, amely eddig többek közt Stones, Sané, Gabriel Jesús, Gündogan vagy Nolito megszerzésével erősített. Legalább egy nagy fogást a többi nagy is bemutatott (Arsenal-Xhaka, Chelsea-Kanté, Liverpool-Mané, Tottenham-Janssen), míg a szétrablásra predesztinált Leicesternek Kantén kívül eddig minden nagyobb sztárját sikerült megtartania, és jól tömte be a francia távozásával keletkezett űrt.

Mindezek miatt a szakértők is bajban vannak, ha a bajnokság esélyeiről kérdezik őket: a Rangado.hu utánajárt, hogyan látják a különböző patinás külföldi oldalak, a Skysports, az ESPN vagy a Telegraph elemzői az esélyeket. Abban szinte mindenki egyetért, hogy a Leicester nem fogja megvédeni a címét, sőt a legtöbben a tabella közepére várják a Rókákat – ők a Bajnokok Ligája jelentette kettős terhelés miatt a legoptimistább szakértői vélemény szerint is csak az ötödik-hatodik hely környékére érhetnek oda.

A Sky Sports televíziós szakértőiből álló, többek közt Thierry Henry, Gary Neville vagy Jamie Carragher nevével fémjelezett gárda a két manchesteri alakulatot tartja a legesélyesebbnek, bár a kérdésben nem tudtak dűlőre jutni: ketten Mourinho, míg ketten Guardiola csapatát mondták befutónak, Henry pedig egyenlően látja a két rivális esélyeit, ő muszájból tippelt Agüeróékra. Összességében azért elmondhatjuk, hogy az óriási pénzeket költő United a favorit: a Guardian és az ESPN is az ő elsőségüket vetíti előre. Érdekesség, hogy nem minden szakértő véli úgy, hogy a két manchesteri gárda között dől el a bajnoki cím: Neville az Arsenalt, Carragher a Chelsea-t, míg a Telegraph szakírói gárdája a Tottenhamet várja a dobogó második fokára. A miheztartás végett azért idéznénk Gary Neville tippelés után mondott szavait, ami remekül alátámasztja a Premier League kiszámíthatatlanságáról szóló bekezdésünket: „Ha valaki ezt olvasva azt hiszi, hogy gondosan megalapozott véleményt mondok, vagy tudom miről beszélek, fel kell hogy világosítsam – igazából fogalmam sincs.”

Zárásként megemlítjük, hogy bár olyan szakértőt is találtunk, aki a Chelsea, sőt olyat is, aki a Liverpool bajnoki címét tartja a legvalószínűbbnek, a fogadóirodák a Sky Sports csapatával értenek egyet: a legkevesebb pénzt a Manchester City (2-2.5-szeres) és a Manchester United (3-szoros) elsőségére fizetik. A további sorrend: Chelsea (5-6), Arsenal (6-6.5), Liverpool (8-9), Tottenham (8-10) és Leicester (25-35).

Olvasói sztorik