Nemzetközi foci

Pénzköltésben verhetetlen a Premier League

Az angol bajnokság költekezésben messze megelőzi az olaszt és a németet, a spanyolok lemaradva negyedikek, a franciák sehol sincsenek.

Kapcsolódó cikkek

A nyár legdrágább igazolásai
1. Gonzalo Higuaín, Napoli-Juventus, 90 millió euró
2. Hulk, Zenit-SIPG Sanghaj, 55,8 millió euró
3. Leroy Sané, Schalke-Manchester City, 50 millió euró
4. Granit Xhaka, Mönchengladbach-Arsenal, 45 millió euró
5. Henrih Mhitarjan, Dortmund-Manchester United, 42 millió euró

Kevesebb, mint egy hónap maradt a nyári átigazolási szezonból, a topcsapatok keretei lassan kezdenek összeállni. Természetesen a transzferidény hajrája is tartogat izgalmakat, azonban az erőviszonyok feltérképezésére az eddig eltelt bő két hónap is remekül megfelel – a Rangadó.hu a csapatok után a topligák költekezését vette górcső alá.

Az átigazolásokat szemlélve azt láthatjuk, hogy mint a 2001-02-es idény óta eltelt minden évben, úgy most is az angol Premier League csapatai költötték a legtöbbet – a 15 évvel ezelőtti „győztes”, az angolokat egyszer-kétszer azért megszorongató olasz Serie A most a második. Az angol bajnokság úgy vezet toronymagasan, 661 millió eurót költve, hogy a napokra várják a világrekordért klubot váltó Paul Pogba transzferének a lezárását is.

A második helyen az idei nyár eddigi csúcsigazolását, a Higuaín-ügyletet lebonyolító Serie A áll 487 milliós költekezéssel, a dobogó legalsó fokára pedig a német Bundesliga áll 457 milliót szórva. A negyedik helyezett jócskán lemaradva a spanyol La Liga 363 millióval, de utána még nagyobb űr következik: a francia League 1 csapatai már csak 154 millió eurót áldoztak átigazolásokra. A franciák top4-től való egyre nyilvánvalóbb lemaradását az is jól szemlélteti, hogy transzferegyenleget nézve óriási mínuszban lévő topligákhoz képest a gall bajnokság egyelőre erős pozitív egyenleggel bír – nem vevők, hanem eladók lettek a francia klubok, természetesen a PSG kivételével. A francia bajnokság költekezése emellett jóval közelebb jár az őt követő angol másodosztály és az orosz, valamint a portugál liga átigazolásaihoz, mint az első négyhez – sőt, számtanilag a ligák sorrendjében a 39. helyen álló, 850 ezer eurót költő magyar NB I-hez is közelebb vannak a gallok.

Feltűnő emellett, hogy a Premier League úgy mozgatta meg a magasan legtöbb pénzt, hogy jóval kevesebb játékos érkezett a bajnokságba (vagy váltott csapatot bajnokságon belül) mint „riválisainál”: náluk ez a szám 61, míg a franciáknál 93, a spanyoloknál és a németeknél 97, az olaszoknál pedig 116 – igaz, a taljánoknál nagy divatja van a tekervényes kölcsönügyleteknek, amik alighanem beleszámítanak ebbe a számba.

Az egyedi transzferekre rátérve láthatjuk, hogy a fentebb már említett, Nápolyból Torinóba igazoló Gonzalo Higuaín egyelőre toronymagasan vezeti a listát – igaz, ez aligha marad így, a Pogba-ügy mellett Icardi és Aubameyang kapcsán is őrült, 70-80 millió eurós összegeket emlegetnek. A Premier League dominanciája azért itt is kivehető: bár a legdrágább igazolás jelenleg nem az angoloké, a harmadiktól a nyolcadik helyig ők alkotják a listát (Sané, Xhaka, Mhitarjan, Mané, Batshuayi, Bailly), az első 20 közé pedig nyolc igazolásuk is befért. A németek négy, az olaszok és a spanyolok 3-3, míg a franciák egy topigazolást tudnak felmutatni – mellettük még a kínai Super League tett le csúcsigazolást az asztalra, Hulk 55 milliós klubváltása egyelőre a második helyre volt elegendő az egyéni listán.

Olvasói sztorik