Nemzetközi foci

Új tendencia? A Real, a PSG és a Man. City sincs ott a legtöbbet költő klubok közt

A listát egyelőre a Juventus vezeti, a torinóiak élen maradása Pogba döntésétől függ.

Bár klubfoci nincs, a nyári hónapok is bőven tartogatnak izgalmakat a labdarúgás szerelmeseinek, az idei uborkaszezon pedig különösen érdekesen alakult: az Európa-bajnokság mellett a transzferpiac is szolgáltatott meglepetéseket. A világrekordot jelentő és a közeli ajánlatok és összegek mellett általános tendenciává vált, hogy a jobb játékosokért is 30-40 millió eurókat kérnek a klubok, melynek hatására óriási költekezés zajlik nem csak a topcsapatok, de a kisebb egyesületek háza táján is. Az átigazolási szezon hajrájához közeledve nézzük meg, mely csapatok költötték eddig a legtöbbet játékosokra!

10. Arsenal – 52 millió euró

Gyakorlatilag Arsene Wenger csapata nyitotta meg az átigazolási piacot, amikor június legelején szerződtette a svájci Granit Xhakát a Mönchengladbachtól 45 millió euróért cserébe – az újabb nagy fogással azonban adósak maradtak az ágyúsok. Hiába hozták szóba a londoniakkal többek között Vardyt, Moratát, Higuaínt vagy Mahrezt is, a svájci középpályás óta csak két kisebb igazolást sikerült véghezvinnie Wengeréknek: Takuma Asano és Rob Holding összesen hét millió euróért érkezett a csapathoz.

9. Shanghai SIPG – 55,8 millió euró

A féltávnál járó kínai bajnokság harmadik helyezettje csak egyet igazolt eddig a nyáron, az ellenben nagyot szólt: a shanghaiak az orosz bajnokság egyik legjobb góllövőjét, a 29 éves Hulkot szerezték meg a Zenittől majdnem 56 millió euróért. A szentpéterváriak így csodával határos módon nyereséggel adtak túl a négy éve igazolt, a csapat színeiben ez idő alatt 74 találatig jutó brazil támadón.

8. Bayern München – 73 millió euró

A bajorok idén eddig két okos igazolásra adtak ki kicsivel több, mint 70 millió eurót: a rivális Dortmund és a német válogatott védelmének oszlopát, Mats Hummelst 38, a 18 éves portugál szupertehetséget, Renato Sanchest pedig 35 millióért igazolták. Ugyanakkor a fentebbi két csapattal ellentétben a bevételi oldal sem áll üresen Carlo Ancelotti csapatánál: Götze, Höjberg és Rode el- valamint Benatia kölcsönadásából közel 60 millió euró folyt be a németekhez.

7. Chelsea – 74,8 millió euró

A Bayernhez hasonlóan Antonio Conte alakulata is két igazolást tud felmutatni ebben a transzfer-időszakban, a Premier League előző idényének legjobb játékosává választott N’Golo Kanté 36, míg a belga Michy Batshuayi alig kevesebb, mint 40 millió euróért érkezett a londoniakhoz – előbbi a Leicester, utóbbi a Marseille együttesét hagyta ott a „kékek” kedvéért. A bevételi oldalon a Romához távozó Salah és az Udinese-be igazoló Perica ad ki közel 20 millió eurót.

6. Barcelona – 79,75 millió euró

A világ legjobb támadósorával rendelkező katalánok a védelmet és a középpályát is megerősítették az elmúlt két hónapban, hiszen Samuel Umtiti (25 millió), Lucas Digne (16, 5), André Gomes (35) és Denis Suarez (3) is a csapathoz igazolt – érdekesség, hogy mind a négy játékos 22 éves, a jövő Barcája is épül tehát ezekkel az igazolásokkal. A gárdától Bartra, Halilovic és Adriano távozott pénzért cserébe, de hármójuk együttes bevételének összege is alig haladja meg a 10 millió eurót.

5. Liverpool – 79,90 millió euró

Bár Jürgen Klopp saját bevallása szerint nem a gigaigazolásokat tartja a követendő példának, azért a mersey-partiaknak is volt már egy 40 millió eurós igazolása: Sadio Mané egész pontosan 41,2 millióért érkezett a csapathoz. A szenegáli mellett Georginio Wijnaldumért fizetett még jelentősebb összeget a Liverpool (27,5), míg a kapus Loris Karius és az észt válogatott védőRagnar Klavan hozzájuk képest aprópénzért, hat illetve öt millió euróért érkezett a csapathoz. A 43 milliós bevételt pedig Ibe, Allen, Smith és Skrtel eladása adja ki.

4. Manchester United – 80 millió euró

José Mourinho csapata úgy is nyolcvan milliót költött már a nyáron, hogy a legnagyobb port kavart igazolás, Zlatan Ibrahimovic ingyen érkezett. A „vörös ördögök” a svéd mellett a Dortmund örmény játékmesterét, Henrih Mhitarjant 42, a Villareal elefántcsontparti védőjét, Eric Baillyt pedig 38 millió euróért szerezték meg – és hol van még a vége? A portugál tréner Paul Pogba küszöbön álló világrekord igazolása mellett is tervez még erősítéseket – kérdés, mikor kezdi eladni a feleslegesnek titulált játékosait, a csapat ugyanis még nem látott pénzt játékoseladásból a nyáron.

3. AS Roma – 95 millió euró

Az olasz Roma némiképp kilóg a legtöbbet költő csapatok közül, a „farkasok” ugyanis nem egy-két bombaigazolással, hanem 11 játékos szerződtetésével hozták össze ezt a 95 millió eurós összeget. A legdrágább szerzemény a 16 millióért vett Gerson, rajta kívül Salah, El Shaarawy és Dzeko leigazolása/véglegesítése került még tízmilliónál többe – Perotti, Rüdiger, Zukanovic, Alisson, Sadiq, Nura és Gyömbér külön-külön nem igazán terhelte meg a fővárosiak kasszáját. A bevételi oldalon a Juventusba távozó Pjanic a húzóember a maga 32 millió eurójával, de Ljajic, Dodó és Sanabria értékesítéséből is befolyt némi pénz Spallettiékhez.

2. Borussia Dortmund – 113,75 millió euró

Egyelőre a sárga-fekete dortmundiak a nyári költekezés ezüstérmesei, igaz, ők sok más csapattal ellentétben egyensúlyban tartják a kiadást a bevétellel – transzfer-egyenlegük jelenleg mínusz 7 millió euró, ami a tízes lista messze legjobb aránya (ebben a tekintetben a második Bayern -17, a harmadik Roma -32 millióval áll). A Dortmund André Schürrle és Mario Götze leigazolásába ölt bele viszonylag sok pénzt – 30 illetve 26 millió eurót – míg Dembélé, Rode, Guerreiro, Bartra és Mor egyaránt 7 és 12 millió közötti összegért érkezett. A távozók közül a fentebb már említett Hummels és Mhitarjan mellett Ilkay Gündogan neve szerepel még, őt 27 millióért szerezte meg a Manchester City.

1. Juventus – 157,50 millió euró

Némi meglepetésre az olasz Juventus az eddigi legtöbbet költő együttes a nyáron, ráadásul toronymagasan. Miralem Pjanic 32 és Marko Pjaca 23 millió eurós megvétele még teljesen normálisank mondható, ahogy Mario Lemina 10 millió körüli véglegesítése, és Benatia kölcsönvétele is – aztán hét elején robbant a bomba, a torinóiak Gonzalo Higuaín 90 millió eurós vételárát is kicsengették. Az argentin ezzel minden idők harmadik legdrágább igazolása lett, az olasz rekordbajnok pedig már most történelme legköltségesebb mercatójánál jár. Ráadásul a bevételi oldalon sem szerepel olyan összeg, ami ezt ellensúlyozná, Moratát ugyan 30 millióért visszavette a Real, de mellette csak párszázezer és pármillió eurós eladások vannak – egyelőre, ugyanis Paul Pogba távozásával nagyot változhat a helyzet.

Olvasói sztorik