Nemzetközi foci

Pénteken rajtol a Honvéd rangos utánpótlás-tornája

Az V. Honvéd-Penta Kupán neves ellenfelei lesznek az U18-as csapatnak.

Július 29-én, pénteken rajtol az V. Honvéd-Penta Kupa. A résztvevők között nincs újonc, valamennyien szerepeltek korábban a tornán – írja a kispestiek honlapja.

A dán Aalborg BK harmadszor vesz részt a kupán. Már 2012-ben az első kiíráson részt vettek a tavalyi évben pedig megnyerték a serleget. Első csoportmérkőzésüket a Magyar Futball Akadémia ellen játsszák.

Az angol West Bromwich Albion állandó vendég. Eddig mind a négy tornán szerepelt, ahol folyamatosan javuló eredményt ért el. A szerb FK Partizan a West Bromhoz hasonlóan minden eddigi tornán részt vett. Az első, 2012-es kiírást ők nyerték, a fináléban a kispestieket legyőzve. 2013-ban ismét ez a két együttes játszotta a döntőt, akkor a Honvéd/MFA nyerte a trófeát. Tavaly ismét dobogóra állhattak, a 3. helyen végeztek. Idén a legerősebb összeállításban érkeznek.

Az osztrák Admira Wacker tavaly szerepelt először a tornán. Habár a 6. helyen végeztek, egyáltalán nem voltak könnyű ellenfelek, döntetlent játszottak az ezüstérmes West Brommal. Idén is fiatalabb játékosaikkal érkeznek, de biztosak lehetünk benne, hogy nem adják meg könnyen magukat Christian Wegleitner fiai.

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia eddig mind a négy Honvéd-kupán részt vett. Eddigi legjobb eredményük a 2014-ben elért ezüstérem. Az előző két U19-es magyar bajnokság győztese tavaly az 5. helyen végzett. Biztosak vagyunk benne, hogy idén is mindent megtesznek, hogy előrébb léphessenek. A nyitómérkőzést a West Bromwich Albionnal játsszák a kispesti fiatalok.

A torna előtt Dr. Simicskó István köszöntötte a résztvevőket:

Tisztelt Sportbarátok!

Tisztelt Fiatal Labdarúgók!

A Franciaországban rendezett Európa-bajnokságot követően immár a jövő sikereit remélve, a tehetséges, sokra hivatott magyar fiataloknak szurkolhatunk. Egy olyan sportág eredményességében bízva, melynek felnőtt válogatottja miatt ez év nyarán több tízezer honfitársunk messzi útra kelt, vagy éppen Budapest utcáin ünnepelt. Fiatal sportemberként ennél nagyobb motivációt nehéz elképzelni, miközben megújult és korszerű létesítményekben, a fiatalok számára nyitottabbá szervezett bajnokságban készülhetnek labdarúgóink. Kiváló akadémiákon, nemzetközi versenyeken, melyre jó példa a Budapest Honvéd által immár ötödik alkalommal rendezett utánpótlás torna is.

Sportemberként, szurkolóként, honvédelmi miniszterként egyaránt öröm, hogy eredményessége alapján a Budapest Honvéd – Magyar Futball Akadémia a hazai legszűkebb elitbe tartozik. Az U15-ös csapatuk nemzetközi tornát nyert Németországban, míg az U17-esek többek között a Real Madrid legyőzésével hódították el a 9. Puskás-Suzuki kupát. A legtöbben azért szurkolunk és segítjük e nagyszerű sportágat, hogy a hosszú és valljuk be sokszor ínséges, magára hagyott évtizedei után egy eredményesebb korszak következzen. Napjaink utánpótlásának, a jövő felnőttjeinek feladata lesz, hogy az eredményesség ne generációs sajátosság legyen, hanem a legutóbbi világversenyhez hasonlóan minél több magyar embernek szerezzen állandó jelleggel büszkeséget, örömet. A tehetség kevés ahhoz, hogy valaki sikeres legyen. Óriási szorgalom és alázat szükséges egy teljes pályafutáson keresztül – mondta Király Gábor a magyar labdarúgó válogatottban legtöbb alkalommal pályára lépő hálóőr.

Útravalóként a mai tehetséges fiataloknak javaslom, fogadják meg a tanácsát, higgyenek Neki. A jövőt illetően pedig, ahogy azt annyi szurkoló kérte, énekelte: varázsoljanak nekünk valami szépet!

Olvasói sztorik