Hiába a kellemetlen búcsú, még előre is léphet a Fradi az UEFA-rangsorban

Az viszont szinte esélytelen, hogy kiemelt legyen a BL-ben, ha megvédi bajnoki címét.

Mint ismert, sajnos már az első megmérettetés soknak bizonyult a Ferencvárosnak a Bajnokok Ligája-selejtezőben. A magyar bajnok a BL-be beugróként bekerülő, albán ezüstérmes Partizani Tirana ellen maradt alul a két 1-1-es döntetlent követő tizenegyes-párbajban a második selejtezőkörben, így máris búcsúzott a nemzetközi porondtól. A gyors kiesés ellenére azonban az UEFA-pontokban így is előre léphet a Fradi: a tavalyihoz képest jobban áll a csapat a nemzetközi rangsorban.

Nyár elején az FTC ugyanis 3.475 ponttal várta a BL-sorsolást, a FootballSeedings.com portál számításai szerint azonban ez nőhet a szezon végére, és legalább 3.875 ponttal léphet ki a nemzetközi porondra a következő idényben.

A Fradi gyors kiesése egy pontot ért az UEFA-listán a 2016–2017-es idényre, ehhez jön még hozzá a magyar bajnokság pontszámának egyötöde (ami a Videoton sikeres szereplése esetén még tovább növekedhet a mostani 1.750-ről), így 1.350 pontot szerzett ebben a szezonban. A jövő évi rangsorhoz még hozzáveszik az ideit megelőző négy év pontszámait is, így jön ki a 3.875 pont, ami négy tizeddel több, mint a most nyáron figyelembe vett rangsorpont.

A második BL-selejtezőkörben azonban ez is kevés lehet: legutóbb öt feletti értékkel lehetett bekerülni a kiemeltek közé.

Az Európa Ligától búcsúzó Debreceni VSC-TEVA a lap számításai szerint 6.875, a szintén kieső MTK Budapest 2.875 ponton áll – szintén négy tizeddel állnak jobban, mint az előző szezont követően. A 2017–2018-as BL-ben szintén a második selejtezőkörben kezd a magyar bajnok, míg a három EL-induló az első selejtezőben áll rajthoz.