Nemzetközi foci

Hoppá! Magyar tini a Rapid Wien kezdőjében

Szalai Attila a 35. fordulóban debütált a bécsiek felnőtt csapatában.

Kapcsolódó cikkek

Nagyjából két hónapja mutatta be a Rangadó.hu az U19-es válogatott egyik legnagyobb tehetségét, a Rapid Wiennél szép jövő előtt álló Szalai Attilát. Akkor azt írtuk, a játékos a harmadosztályban szereplő második csapat fix kezdője, most azonban még ennél is magasabb szintre lépett: az osztrák Bundesliga utolsó előtti fordulójában a világhírű bécsieknél már az első perctől a pályán lehetett!

Szalai tehát az utolsó előtti, Altach elleni meccsen debütált a bajnokságot másodikként záró bécsiek felnőtt csapatában, a találkozó 1-1-el zárult. A 18 éves játékos 77 minutumot tölthetett a gyepen. Az Admira elleni, záró körben is a kispadon ült, az a meccs 3-1-es zöld-fehér sikerrel ért véget.

A váratlan bevetés fő oka az volt, hogy a Rapid középhátvédei, Maximilian Hofmann, Maximilian Wöber, Stephan Auer és Christopher Dibon, egyaránt sérüléssel küszködtek. Ennek ellenére a rangsorban papíron még Stefan Schwab is Szalai előtt állt, de a jobbára tét nélküli összecsapáson a vezetőedző, Zoran Barisic a mi fiunknak szavazott bizalmat.

A laola1.at oldal kiemeli: Szalai már többször is a profikkal edzett az elmúlt időszakban.

– Kockázat? Egyáltalán nem, és nemcsak a már fix tabellán elfoglalt pozíció miatt. Az 1 méter 92 centi magas fiatal toronyként emelkedett a mezőny fölé a hátvédsorban – írta a honlap Szalairól.

– Az elején egy kissé ideges volt, de aztán túltette magát rajta. Remekül teljesített annak ellenére, hogy mindössze 18 éves. Csak gratulálni tudok a bemutatkozásához! – ezt már az edző, Barisic nyilatkozta. A tréner szerint a magyar játékos leginkább Holger Badstuberhez, a Bayern München bekkjéhez hasonlít.

A meccs után magát a játékost is megkérdezték a hasonlatról: – Óriási megtiszteltetés. Holger elég sokszor sérült, én szerencsére nem ilyen vagyok, de a játéktudása miatt nagyon büszke vagyok arra, hogy hozzá hasonlítottak! – mondta Szalai.

– Jól éreztem magam a pályán. Először persze ideges voltam, de ez megszokott debütálásoknál. Összességében egyelőre minél többször szeretnék játszani a második keretnél, hátha akkor a felnőtteknél is gyakrabban szóhoz jutok. Természetesen minden tekintetben van még hová fejlődnöm, főleg szerelések terén – nyilatkozta a meccs után a védő.

https://www.youtube.com/watch?v=-rwUJ3SGouo

A laola1 azt sem felejti el megemlíteni, hogy bekkünk 106 alkalommal ért labdához, ami a második legtöbb volt a teljes mezőnyben, 84 százalékos passzhatékonyságot könyvelhetett el. Két lövése mellett 42 százalékos arányban nyerte párharcait, ezen a téren még van hová fejlődnie.

A jövőre nézve azt jósolják neki, hogy Dibon, Sonnleitner, Hofmann, Wöber és Schösswendter mögött a hatodik számú Rapid-középhátvéd szerepe juthat neki a 2016-17-es idényben. Ennél akkor léphet előrébb, ha az említettek egyike távozik, amire akár esély is nyílhat: Sonnleitner kevesli játéklehetőségét, Hofmann pedig kiváló teljesítményével hívta fel magára a figyelmet.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!