Légiósok

A magyar, akit próbajátékra hívott az Inter

Szalai Attilát már több nagy csapat csábította, ám klubja, a Rapid Wien ragaszkodik hozzá, és már a felnőtteknél is bemutatkozhatott.

Nem mondhatnánk, hogy ne lenne a génjeiben a futball Szalai Attilának. Ugyanilyen nevű édesapja ugyanis az MTK, a Vác és a Csepel csapataiban ugyanis NB I-es játékos volt, két alkalommal a válogatottban is pályára léphetett. Ifjabb Szalai most a Rapid Wiennél nevelkedik, és bizton állíthatjuk: szép jövő elé néz.

– Mi szél vitte Ausztriába?

– A Vasas akadémiáján kezdtem el futballozni. Egy Rapid Wien elleni barátságos mérkőzés során figyeltek fel rám az osztrákok játékosmegfigyelői, és egyhetes próbajátékra invitáltak. 2011 novemberében megfeleltem és végül 2012. január óta erősítem a zöld-fehéreket. Ekkor 14 éves voltam.

– Mi történt azóta, hogyan alakul a karrierje?

– Egyelőre jól alakul. Amióta idejöttem, folyamatosan kezdőként kaptam lehetőséget. Az U15-tel és később az U16-tal is bajnokok lettünk, tavalytól pedig a második csapat tagjaként számítanak rám, amely a harmadosztályban jelenleg 12. Idén már az első kerettel is edzettem, sőt egy barátságos meccsen debütáltam is náluk. Néha az U18-ban is pályára lépek, ha szükség van rám.

– Milyenek a viszonyok Magyarországhoz – mondjuk a Vasashoz – képest?

– Kiválóak. A Rapid stadionját jelenleg felújítják, a nyárra lesz kész, ezért most a nemzeti stadion közelében vannak az edzések. Rengeteg pálya van, számos edző foglalkozik velünk. Minden edzésen négy-öt tréner dolgozik, vannak egyéni képzések is, illetve erőfejlesztés, koordináció és így tovább. Masszőrök is vannak szép számmal. Figyelnek a játékosokra, profi körülmények között fejlődhetünk.

– Profi körülményekhez profi szerződés is dukál?

– Nem mindenki kapott, de én speciel 16 éves korom óta azzal rendelkezem.

– Az igaz, hogy már az osztrák válogatottnál is felvetődött a neve?

– Nem teljesen. Ausztriában létezik az úgynevezett Talent12-program, aminek az a lényege, hogy a legtehetségesebb tizenkét ausztriai fiatalnak egyéni képzéseket nyújtanak a fejlődésük érdekében. Az edzésprogramot a válogatott edzők állítják össze és vezénylik le. Egy ilyenre én is meghívást kaptam nemrég. Egyelőre egyszeri alkalomnak nevezhető, de azt ígérték, a továbbiakban két-három hetente lesznek ilyenek. Arról még nem beszélhetünk, hogy nekem az osztrák válogatottságot már felajánlották volna, csak igyekeznek pozitívan kezelni.

– Melyik válogatott áll közelebb a szívéhez?

– Természetesen a magyar, ahol az utánpótlás-válogatottakat végig is jártam.

– Kapott már megkereséseket a Rapidnál is nevesebb csapatoktól?

– Nagyjából két évvel ezelőtt több klub is próbajátékra invitált, de konkrét ajánlatot nem tettek le elém vagy értem. Éppen akkor írtam alá profi szerződésem, a Rapid pedig nem engedett el más csapatokhoz. Név szerint többek között a PSV Eindhoven, az Internazionale és a Hertha keresett meg.

Olvasói sztorik