Nemzetközi foci

Dárdai és Kleinheisler kiejtené a Dortmundot és a Bayernt

Az utolsó szakaszukba értek a kupasorozatok; Skóciában két másodosztályú együttes várja a finálét.

Ahogy Magyarországon, úgy természetesen Európa legtöbb részén, a topbajnokságok országaiban is végső állomásinál tartanak a nemzeti kupasorozatok. Míg itthon Újpest–Ferencváros derbire készülhetünk, úgy Spanyolországban a Barcelona és a Sevilla, Olaszországban a Juventus és a Milan találkozhat egymással. Kupakitekintő.

Amatőr hibával hullott el a Real

A spanyol Király Kupában már a legjobb 32 között borult a papírforma. Bár a Barcelona átlépett a Villanovensén, az Atlético a Reus Deportiun, és a többi esélyes is továbbjutott, a Real Madrid 3-0-s odavágó-győzelme után kényszerült kiszállni a sorozatból: Gyenisz Cserisev még a Villarreal színeiben gyűjtött be három sárgát, de a Realnál ezt nem figyelték és a Cádiz ellen egy félidőt játszva csapata első gólját szerezte. Az eset miatt a harmadosztályú klub feljelentést tett a szövetségnél, kizárás lett a vége.

A Cádiz ezzel együtt sem vitte sokra, hiszen a Celta Vigo 5-0-ával búcsúztatta egy körrel később. Ugyanekkor az Atlético a Rayót, a Barca a városi rivális Espanyolt, a Sevilla a szintén városi rivális Betist ütötte ki. A negyeddöntők során aztán az Atléti is kiesett, amikor a Celta jobbnak bizonyult; eközben a Sevilla az egyetlen meglepetéscsapatot, a Mirandést verte, a Barca pedig a tavalyi kupadöntő után újra legyőzte a Bilbaót, visszavágva a Szuperkupa-vereségért. Az elődöntőben sem lettek sokkal izgalmasabbak a dolgok, hiszen a Gary Neville-edzette Valencia óriási, 7-0-s zakóba szaladt bele a Camp Nouban, a másik ágon pedig a Sevilla döntötte el 4-0-lal a párharcot már az első találkozón.

A finálét május 22-én rendezik a Vicente Calderónban, egy héttel a bajnokság zárása után – a Barca vagy frusztrált vagy felszabadult lesz, miután eldőlt, hogy sikerül-e címet védeniük legalább a bajnokságban.

Kompenzálhatnak a Vörös Ördögök

A nagy múltú FA Kupában a nagy múltú Manchester United tűnik esélyesnek. Az angol bajnokságban évek óta szenvedő alakulat útjában már csak az Everton és a Crystal Palace, Watford duó egyike áll. A címvédő Arsenal épp utóbbi csapat ellen hullott el a negyeddöntők során hazai pályán. Az egymeccses párharcokban döntetlen esetén rendeznek csak visszavágót, melyen az idegenben szerzett több gól szabálya nem dönt.

Szép fokozatosan hullottak el a nagyok: a Liverpool és a Leicester már a legjobb 16-ot sem érte meg (a West Ham és a Tottenham volt jobb), a Spursnek a Crystal Palace volt a végállomás a nyolcaddöntőben. Ugyanitt a Chelsea 5-1-re múlta felül az igen tartalékos Manchester Cityt, de egy körrel később az Everton nekik sem kegyelmezett, míg az említett Arsenal–Watford mellett a Crystal Palace a Readingen, a Manchester United a West Hamen jutott túl – utóbbi csak újrajátszás során.

Az elődöntőket április 23-án és 24-én Liverpoolban és Londonban rendezik, a kupa történetének 135. fináléjára természetesen a Wembley-ben kerül sor május 21-én.

Majdnem megcsinálta az Inter

Olaszországban egészen az elődöntőig menetelt az egyetlen igazi meglepetéscsapat, az Alessandria. A mindössze harmadosztályú gárda a Pro Vercelli (Serie B) – Juve Stabia (Lega Pro) – Palermo (Serie A) – Genoa (Serie A) – Spezia (Serie B) útvonalon menetelt, a Juve Stabia elleni párharcot leszámítva kivétel nélkül idegenben győzve.

Bár a többi párharcban vaskos meglepetések nem születtek, a nyolcaddöntőben a Fiorentina és a Roma is kiesett, a negyeddöntőben pedig a Juventus a Lazio otthonában tudott nyerni, az Inter Nápolyban, a Milan pedig otthon verte a Carpit. Az elődöntők azonban talán sokáig emlékezetesek maradnak: az egyik ágon a Milan végül búcsúztatni tudta a történelme legnagyobb sikerét elérő Alessandriát, a másik párharcban pedig a Juventus már otthon hatalmas, 3-0-s zakót mért az Interre. Igen ám, de ezzel nem volt vége: a kék-feketék a visszavágón mind egy szálig ledolgozták hátrányukat és hosszabbításra mentették a párharcot. Tovább azonban már nem tudták növelni előnyüket, így tizenegyespárbaj következett, ahol a torinóiak jobban bírták a gyűrődést, míg Palacio rontott.

A Juve–Milan döntőt május 21-én a római Stadio Olimpicóban rendezik.

Dárdaiék „beleköpnének” a Dortmund levesébe

A futballvilág zöme alighanem Bayern–Dortmund finálét vár a DFB Pokalban, de mi, magyarok azért jobban örülnénk, ha ezt a csemegét most ki kellene hagynia a szurkolóknak. A Német Kupa-elődöntőben ugyanis még komoly feladat vár a Borussiára, mégpedig a Bundesligában negyedik, Dárdai Pál vezette Hertha nehezítené meg a dolgukat. A berliniek a Bielefeldnél, az FSV Frankfurtnál, a Nürnbergnél és a Heidenheimnél egyaránt idegenben voltak jobbak, így a négy közé jutottak.

A másik ág sem teljesen közömbös a magyar szíveknek, hiszen Kleinheisler László Werder Bremenje a Bayern Münchent igyekszik meglepni. A magyar középpályás a negyeddöntők során már a brémaiak keretének tagja volt, de nem lépett pályára Leverkusenben.

Az elődöntőket április 19-én és 20-án, vagyis kedden és szerdán rendezik, a fináléra május 21-én kerül sor a Hertha stadionjában – ha Dárdaiék búcsúztatják a Dortmundot, akkor saját pályájukon próbálhatják meg elhódítani a Német Kupát, melynek címvédője, a Wolfsburg már a második körben összeakadt a Bayernnel, és a bajorok az első félidőben eldöntötték az összecsapást (végül 3-1-re nyertek).

Skóciában dráma volt a hétvégén

A négy topliga mellett feltétlenül érdemes megemlékezni a Skót Kupáról is. Mint ismert, a patinás Glasgow Rangers 2012 óta alacsonyabb osztályokban volt kénytelen szerepelni, de a 2016–2017-es szezontól ismét a Premier League mezőnyében találja magát. Egyelőre azonban a második vonalat képviselik, így a Celtic elleni kupaelődöntőben is a legnagyobb rivális számított esélyesnek, még akkor is, ha a mérkőzést az Ibroxban rendezték.

A meccs aztán nem is alakulhatott volna izgalmasabban: Kenny Miller góljával az első játékrész végén vezetett a Rangers, de Szvjatcsenko ezt az 50. percben kiegyenlítette, így következhetett a hosszabbítás, ahol újra a hazaiak jutottak előnyhöz McKay révén. A Kelták erre is válaszoltak, Rogic a 106. minutumban egalizált, így következhettek a büntetők. A Rangers a második és a negyedik körben is hibázott, de megtette ezt a Celtic is – mégpedig ugyanezekben a körökben –, így folytatódott a dráma. A hetedik párban aztán Law értékesítette a büntetőjét, a gólszerző Rogic viszont jó három méterrel célt tévesztett, így a másodosztályú Protestánsok örülhettek a továbbjutásnak.

A másik ágon is tizenegyespárbajba torkollott az összecsapás, miután a szintén másodosztályú Hibernian támadójának, Cummingsnak sikerült fölépanenkáznia egy büntetőt, így maradt a 0-0. Itt azonban már az edinburghiak nem kegyelmeztek a Dundee Unitednek, és éppen Cummings tizenegyesével sikerült a fináléba verekedniük magukat.

https://www.youtube.com/watch?v=vuyzgdUKF6Q

A május 21-i döntő érdekessége, hogy bár papíron a Hibernian a pályaválasztó, a mérkőzést a nemzeti stadionban, Glasgow-ban rendezik majd.

Olvasói sztorik