Nemzetközi foci

Két hónapig tartott Infantino makulátlan uralkodása

Februárban ült a FIFA elnöki székébe, máris érintett lehet a Panama-botrányban.

Kapcsolódó cikkek

Néhány napja robbant ki az elsősorban nem a labdarúgást érintő “Panama-botrány”, amelyben politikusok és üzletemberek offshore cégeit leplezték le kiszivárgott adatok alapján. Az ügyben azonban most már komoly foci-vezető is érintett: Gianni Infantino, a FIFA februárban megválasztott elnöke keveredett bele.

A svájci Infantino megválasztásakor azt ígérte, hogy rendet tesz a korrupció-sújtotta szövetségben és helyreállítja a FIFA renoméját – ezzel azonban egyelőre csak rontott rajta.

Infantino korábban az UEFA főtitkára volt, ebben a minőségében pedig számos döntéshez adta a nevét, így például a médiajogok értékesítéséhez is. Ezzel kapcsolatban merültek anomáliák, mégpedig a 2003-2009-ig tartó időszakban történt dolgok miatt.

Az UEFA természetesen cáfolta, hogy bármelyik tisztviselőjének vagy alkalmazottjának bármiféle köze lenne a botrányokhoz, Infantino pedig úgy fogalmazott, hogy “elutasítom, hogy az integritásomat megkérdőjelezzék”.

A tényeknél maradva annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy az UEFA médiajogokat értékesítő partnere, a Team érdekes üzleteket kötött Dél-Amerikában. A Bajnokok Ligája, UEFA Szuperkupa és UEFA Kupa csomagokat egyben értékesítő cégtől az argentin Cross Trading vásárolta meg a jogokat előbb a 2003-06, majd a 2006-09 közti időszakra, de szinte azonnal tovább is adta azokat a Teleamazonas nevű cégnek – három-négyszeres áron. A szerződésen Infantino aláírása is rajta van.

A Cross Trading annak a Full Play nevű cégnek a leányvállalata, amelynek tulajdonosát, Hugo Jinkist amerikai nyomozók már tavaly futballvezetők lefizetésével és megvesztegetésével vádolták. A gyanú szerint azért cselekedett ilyet, hogy cége nyomott áron jusson médiajogokhoz. Jinkis jelenleg házi őrizetben van, fiával együtt.

Az apró adóparadicsomban, Niueban bejegyzett Cross Trading 111 ezer dollárnyi összeget fizetett az UEFA-nak a jogokért, így ők lettek a BL kizárólagos közvetítői Ecuadorban. Azaz lettek volna, mivel a Teleamazonas nem sokkal később háromszoros áron, 311 ezer dollárért vásárolta meg tőlük.

Az UEFA álláspontja szerint minden jogszerűen történt, nyílt versenyben nyert a Cross Trading, amely 20%-kal magasabb ajánlatot tett, mint az utána következő.

– A kérdéses TV-szerződést egy más személy mellett Gianni Infantino írta alá, mégpedig azért, mert akkoriban egyike volt azoknak az igazgatóknak, akik erre felhatalmazottak voltak. Ez általános gyakorlat – szól a szövetség közleménye.

Ennek fényében tehát az sem teljesen kizárt, hogy a Cross Trading egyszerűen profitot csinált az üzleten. Ecuadori források szerint néhány évvel korábban a két cég szintén üzletelt már, akkor a Teleamazonas szintén meglepően magas áron vásárolt – könnyen lehet, hogy köztük folyik valamiféle simliskedés.

A közleménynek azonban nincs vége, az UEFA azt is állítja, hogy azért szerződött a Cross Tradinggel, mert azt az információt kapták, hogy ők a Teleamazonas felhatalmazott TV-s európai sport-közvetítési jog közvetítői.

Összességében tehát Infantino megválasztását követően két hónap alatt védekezni kényszerül az őt ért vádak miatt, tovább rontva ezzel a szervezet renoméját. Könnyen lehet azonban, hogy a svájci elnök valóban nem bűnös a fent leírt esetekben, de az semmi esetre sem vet jó fényt rá, hogy a Panama-botrány szálai hozzá is elvezetnek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik