Nemzetközi foci

Jövőre ismét jön az Old Firm!

2012 ősze óta nem láthattuk a skót bajnokság legnagyobb rangadóját, de 2016-tól ismét retteghetnek az ezüstéremre pályázó csapatok.

Kapcsolódó cikkek

Mi történt a Celtic-kel?

Mindeközben az ősi rivális Celtic Glasgow a várakozásoknak sorozatban nyerte a bajnoki címeket – 16, 29 (!), illetve 17 pontos előnyökkel zárva -, így már 46-szoros győztesnek mondhatják magukat.
Az idei szezon a vártnál nehezebben alakul számukra, hiszen négy meccsel az alapszakasz zárását megelőzően előnyük csupán öt pont a rendkívül szívósan tapadó Aberdeen előtt, akiktől idén ráadásul már kétszer kikaptak és csak egyszer győztek.

Nem kevesebb mint négy éve, 2012-ben történt meg az, ami a profi futballban addig a legnagyobb csapatok számára szinte elképzelhetetlennek tűnt: a patinás Glasgow Rangers, Európa legtöbbszörös bajnoka (54-szer hódították el a skót bajnoki címet) csődbe ment és így a 2012-13-as szezont csak a negyedosztályban kezdhették el.

Bár ez azt jelenti, hogy azonnali feljutások esetén már az idei, 2015-16-os kiírást is újra a Premiershipben kezdhették volna, egy szezonban hiba csúszott a szereplésbe, jövőre azonban már semmi nem gátolhatja meg őket abban, hogy újra összemérhessék tudásukat a Celtic-kel. Idézzük fel röviden a négy év Rangers-történéseit!

A vártnál nehezebben

2012-13 első fordulóját a negyedosztályban a Peterhead csapata ellen játszhatták és alighanem a szívükhöz kaptak a drukkerek: a végül ezüstérmes ellenfél ugyanis alaposan megszorongatta a Rangers-t. Egészen a 90. percig vezettek úgy, hogy a glasgowiak keretében bizony akadtak olyanok, akik még az első osztályú küzdelmekben is részt vettek. Ilyen volt például a háromszoros skót válogatott kapus, Neil Alexander, a nyolcszoros válogatott védő Lee Wallace, a négyszeres skót válogatott Kirk Broadfoot, a 18-szoros válogatott Lee McCulloch, az egyszeres válogatott Ian Black, a 2014-ben visszavonult, 110-szeres amerikai válogatott, Carlos Bocanegra, a 62-szeres román válogatott Dorin Goian, a 14-szeres észak-ír válogatott Dean Shiels és a nyolcszoros észak-ír válogatott Andrew Little.

Bombameglepetésnek számított tehát az utolsó másodpercekben kiharcolt döntetlen és a Rangers később is botladozott: a harmadik és az ötödik fordulóban például újra pontot vesztett, de végül 34 pontos fölénnyel megnyerték a bajnokságot – összesen 8 döntetlen és 3 vereség tarkította a szezont. A gólkirály Andrew Little lett 22 találattal, a Skót Kupában az 5. körben a Dundee United újrajátszás során ejtette ki őket, a Ligakupa negyeddöntőjében az Inverness bizonyult jobbnak.

Veretlenül

Egy évvel később tehát már a harmadosztályban bizonyíthattak és ez az esztendő már sokkal meggyőzőbb lett: 36 meccsen mindössze három alkalommal döntetleneztek és veretlenül, 106 gólt rúgva nyerték meg a bajnokságot. Először a 16. fordulóban veszítettek pontokat, de a gólkirály óriási meglepetésre nem tőlük került ki: Michael Moffat, az Ayr United támadója 26 gólt jegyzett, míg Jon Daly, a Rangers csatára megállt 20-nál. A Ligakupában sem termett sok babér, miután augusztusban óriási meglepetésre hosszabbítás után alulmaradtak a szintén harmadosztályú Forfar Athletic ellen. A Skót Kupa viszont nagyobb sikereket hozott, egészen az elődöntőig verekedték magukat, ahol a Dundee idegenben is győzni tudott ellenük 3-1-re.

Erre az évre elcsábították még Cammy Bell, egyszeres skót válogatott kapust, Arnold Peralta 26-szoros hondurasi válogatott középpályást és Bilel Mohsni négyszeres tunéziai válogatott védőt is – távozott viszont több nagyágyú, így összességében inkább gyengült a keret.

Fennakadás

2014-15 tehát már a másodosztályban telt, de a meggyengült keret itt már nem bizonyult elégnek a feljutáshoz. A meglepetésre az első osztályból kizúgó Hearts elleni hazai vereség a nyitányon már sejtetett valamit, de aztán négy győzelem következett, úgy tűnt, sínen vannak a dolgok. Jött azonban a következő rangadó a patinás Hibernian ellen, amit ismét az Ibroxban rendeztek, de ez is vereséggel zárult. A rekordbajnok sokat botladozott, de különösen ezek a vereségek fájhattak: a rivális Hibernian ellen ugyanis négy meccsen mindössze három pontot tudtak felmutatni 2-8-as gólkülönbség mellett, a végül bajnok Hearts ellen pedig négyet – az utolsó, döntetlennel végződő találkozó egyben az alapszakasz záró meccse is volt, amikor a dolgok már eldőltek.

Az alapszakaszban 3. Rangers a rájátszásban 3-2-es összesítéssel jutott túl a Queen of the South csapatán, majd a Hiberniant sikerült 2-1-gyel legyűrni, ekkor jött az első osztályból osztályozózó Motherwell, amely már túl nagy falatnak bizonyult és 6-1-es kiütéssel mutatta meg a glasgowiaknak, hogy hol a helyük. A Liga Kupában az elődöntőig jutott a Rangers, ott a Celtic 2-0-ra verte őket, a Skót Kupában az ötödik kör volt a végállomás, amikor is a Raith Rovers bizonyult jobbnak. Történt ez annak ellenére, hogy a Rangers válogatott játékosok egész sorát igazolta le: a skót Kenny Miller és Kris Boyd nevét senkinek sem kell bemutatni, de érkezett a 25-szörös litván válogatott Marius Zaliukas és az egyszeres szlovén válogatott Haris Vuckic is.

Megadták az alaphangot

Idén, 2015-16-ban azonban már nem sok kérdést hagyott nyitva a rekorder: négy fordulóval a vége előtt előnyük 17 pont és már biztosan feljutók, miután például az első 11 találkozójukat sorban megnyerték – összesen csak 4 döntetlen és 3 vereség párosul 25 győzelem mellé. A Ligakupában a St. Johnstone volt a végállomás a harmadik körben, de a Skót Kupában még állnak: éppen a Celtic-kel vívnak majd rangadót az elődöntők során, április 17-én.

2016-17-től kezdve tehát újra az első osztályban láthatjuk majd a Protestánsokat, akik alighanem régi dicsőségük visszaállítására törekednek majd és újra stabilan elfoglalhatják a tabella első két pozícióját a régi rivális Celtic-kel karöltve.

Olvasói sztorik