Nemzetközi foci bajnokok ligája

Megszűnés, másodosztály – ez vár a Gentre is?

Az elmúlt évek meglepetés BL-szereplői közül többen is sanyarú sorsra jutottak mára.

Kapcsolódó cikkek

Nem mindennapi tettet hajtott végre a KAA Gent a Bajnokok Ligája csoportkörében. Emberemlékezet óta nem jutott ilyen messze belga csapat a legrangosabb európai kupasorozatban, ráadásul egyből újoncként sikerült ezt véghezvinniük.

Ami viszont óvatosságra intheti a kék-fehéreket, hogy az elmúlt években számos BL-csapat mára szinte a feledés homályába veszett. A Rangadó.hu a 2009–2010-es idény, vagyis a Debrecen csoportkörös szereplése óta vizsgált meg néhány ilyen együttest.

Unirea Urziceni – a csúcsról a mélybe

Az 1954-es alapítású román klub legnagyobb sikere az volt, hogy 1988-ban a Román Kupa legjobb 16 csapata közé jutott – egészen 2003-ig, amikor a Valahorum nevű szponzor beszállt a csapathoz. A 2005–2006-os szezonban sikerült is elérni a feljutást, majd a harmadik évben máris bajnoki címet ünnepelhetett a „román Chelsea”. Ez akkoriban automatikus BL-csoportkört jelentett, így az Unirea hat év alatt jutott el a semmiből a legmagasabb szintre.

A csoportban ráadásul nem is lettek utolsók, a skót Rangerst megelőzve, a többi között a csoportelső Sevilla ellen is diadalmaskodva befutottak a harmadik helyre. Bár az Európa Ligában a Hajduk Split volt a végállomás, összességében ez is óriási sikernek számított az 1600 fős átlagnézettségű csapattól.


2009 (November 24) Unirea Urziceni (Romania) 1… by sp1873

Hamar elérte azonban a vég a csapatot, hiszen 2010 őszére már óriási pénzügyi problémák ütötték fel a fejüket. A tulajdonos kiárusította a játékosokat, a Dinamo és a Steaua második csapataiból feltöltött keret 17. lett az élvonalban ,és bár tagságukat akár meg is tarthatták volna, a csapat megszűnt.

2015-ben újraalapították, most az ötödosztályban küzdenek.

AJ Auxerre – sok volt ez egy kiscsapatnak

Fantasztikus sikert ért el az AJ Auxerre gárdája a 2009–2010-es francia pontvadászatban, amikor az Olympique Marseille és a Lyon mögött a harmadik helyre futott be, ezzel BL-selejtezős indulást harcolt ki magának.

Bár a Zenit elleni pótselejtezőn nem számítottak esélyesnek, az első meccs vereségét követően hazai pályán kiharcolták a főtáblát. A Real Madrid, az AC Milan és az Ajax ugyan már túl nagy falatnak bizonyult, de nem vallottak szégyent és végül utóbbi legyőzésével pontokat is szereztek.

Ebben az évben még a bajnokságban sem volt gond. Az egy szezonnal korábbi sikert ugyan nem sikerült megismételni, de így is befutottak a középmezőny elejére. A nyáron azonban valami megtört és 2011–2012-ben a Ligue 1 utolsó helyén végezve vettek búcsút az élvonaltól. Az Auxerre azóta is a másodosztályban vesztegel, a kilencedik helynél nem végzett előrébb és 2013–2014-ben a kieséstől is csak három pont választotta el. Jelenleg a nyolcadik pozícióban szerénykedik, nyolc pontra a feljutóhelytől.

Otelul Galati – mintapélda

Az Otelul Galatit is elérte a román csapatok végzete, a pénzügyi nehézség. A története legszebb éveit élő gárda 2010–2011-ben első lett az élvonalban, ezzel az Unireához hasonlóan automatikusan BL-főtáblásnak mondhatta magát. A kiemelkedő évet nem követte újabb, a BL-ben nem sikerült a pontszerzés a Benfica, az FC Basel és a Manchester United mellett, a bajnokságban pedig hatodik lett. És még ez is istenesnek számított ahhoz képest, ami azóta volt: 11., majd 10. hely, teljes középszerűség, tavaly pedig kiesés.

A Galati jelenleg meglehetősen reménytelenül küzd a kiesés ellen a román másodosztályban, az utolsó előtti helyen áll, 17 meccsen 10 gólt szerzett.

Glasgow Rangers – még mindig nem tért vissza

Talán a legismertebb példa a Rangers esete. A skótok sokszoros BL-szereplők, legutóbb a 2010–2011-es idényben voltak ott a csoportkörben, de csak egyszer, a 2005–2006-os évadban sikerült továbblépniük a nyolcaddöntőbe. A csapat kálváriája 2012 februárjában kapott először komoly visszhangot, amikor 10 pont levonással sújtották a skót bajnokságban. Bár a Protestánsok így is könnyen futottak be másodiknak a Celtic mögött, a nyáron a csapatot felszámolták és jogutódja a negyedosztályba – a legalsó, legalább félig professzionális ligába – nyert besorolást.

https://www.youtube.com/watch?v=n5_dbGfCzbo

Egy ekkora tradíciókkal és szurkolótáborral rendelkező, 54-szeres skót bajnok csapatot természetesen ezt követően sem hagynak magára, ezért visszazárkózásuk azonnal megkezdődött. A negyed- és harmadosztályt komoly fölénnyel megnyerték, de a másodvonalban most egy évre megragadtak, mivel az előző szezont csak a harmadik helyen zárták a Hearts és a Hibernian mögött, az osztályozón pedig megdöbbentő fölénnyel, összesítésben 6-1-re kiütötte őket a bennmaradásért küzdő Motherwell.

A Rangers idén is a feljutás fő esélyese, de 15 meccs után csak három pont az előnye a Hibernian előtt. A Rangers hiányában a Celtic magabiztosan húzza be az újabb és újabb bajnoki címeket, jelenleg 46-nál tart – a kék-fehéreknek minél hamarabb magukhoz kell térniük, ha rekordbajnokok szeretnének maradni…

Olvasói sztorik