Nemzetközi foci

Jobb a formájuk, és több játékperc van a horvátok lábaiban

Összehasonlítottuk, hogyan teljesítenek a bajnokságban a horvát és a magyar válogatott legértékesebb játékosai.

Kapcsolódó cikkek

Március 26-án 18 órától Horvátországot fogadja a szintén az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott a Groupama Arénában. Mint ismert, a világsztárokkal teletűzdelt horvátok – a sérült Rakiticet leszámítva – a legerősebb keretükkel érkeznek Magyarországra, a Rangadó.hu pedig most utánajárt, a két válogatott kulcsjátékosai milyen formában várják a találkozót, a legnagyobb sztárok milyen teljesítményt nyújtanak az idei bajnokságban.

Kezdjük Horvátország legjobbjaival, a posztokat tekintve hátulról: a horvátok első számú hálóőre, Danijel Subasic a francia Monaco kapujából is kirobbanthatatlan, a Ligue 1 most futó szezonjában 29 találkozón védett, ebből 11-szer érintetlen maradt a hálója, összesen pedig 34 gólt kapott. Subasic biztos pontja a horvát válogatottnak.

A védelemben Dejan Lovren a szezon elején kevés lehetőséghez jutott a Liverpoolban, de Martin Skrtel sérülése miatt az utóbbi időben rendszeresen lehetőséget kap Jürgen Klopptól, a Premier League-ben az idényben 19 alkalommal játszott. A rutinos Vedran Corluka nem mindig kezdő az orosz Lokomotiv Moszkvában, az idényben eddig 16-szor lépett pályára az orosz bajnokságban. Az olasz Sassaulo jobb oldali védője, Sime Vrsaljko stabil kezdő, évadbeli 28 Serie A-s meccsén már négy gólt is előkészített. A 33 éves, 127-szeres válogatott Darijo Srna évek óta biztos pontja és csapatkapitánya a Sahtar Donyecknek, idén már két gólnál és hét gólpassznál jár. Srna nagyot kapott szerdán az Izrael elleni tesztmeccsen, kérdéses a budapesti szereplése.

A horvát válogatott középpályáján világsztárokkal kell szembenézniük Geráéknak. Luka Modric hétről-hétre a Real Madrid kezdőcsapatának a tagja, minden sorozatot figyelembe véve 34 mérkőzés van a lábában az idei szezonban, mely során 1 gólt és 4 gólpasszt jegyez. Modric csapattársa a Realban Mateo Kovacic, aki egyelőre azonban csak kiegészítő ember tud lenni Zinedine Zidane együttesében. Ivan Rakitic a Barcelona motorja, a Messi-Suárez-Neymar trió mögött rengeteget dolgozik, és hozza helyzetbe a legnagyobb csillagokat, és már a gólszerzésben is jeleskedik: a 2015-16-os idényben 46 meccsen 7-szer talált be és négy asszisztot jegyez – szerencsénkre azonban sérülés miatt kénytelen kihagyni a hétvégi meccset.

Az Internazionale balszélsőjét, Ivan Perisicet most a támadók közé soroljuk. A milánóiakhoz nyáron érkező 27 éves játékos remek szezont fut, a Serie A-ban 27 bajnokin 6-szor volt eredményes és 3 gólt készített elő. A 63-szoros válogatott Mario Mandzukic a Juventusszal a múlt héten drámai körülmények között esett ki a BL-ből. A 29 esztendős csatár nincs csúcsformában az idei bajnokságban, a Serie A-ban 20 meccsen 6 gólt szerzett és 4 gólpasszt osztott ki.

Nézzük a mieinket: a magyar válogatott csapatkapitánya és legértékesebb játékosa, Dzsudzsák Balázs egyelőre nem alkotott maradandót a török Bursaspor csapatában, ráadásul folyamatosan célpontja a török sportsajtónak is. A 29 éves szélső 25 törökországi mérkőzésén 4 gólnál és 5 gólpassznál jár idén.

Nem kérdés, hogy a legjobb formában lévő játékosunk a Legia Varsó gólvágója, Nemanja Nikolics. A támadó futószalagon gyártja a gólokat és vezeti a góllövő listát Lengyelországban, minden sorozatot figyelembe véve a szezonban már 31 találatot és 7 gólpasszt jegyez. A Hannover kölcsönjátékosa, Szalai Ádám még nem lőtt gólt a Bundesliga idei kiírásában, igaz még csak 11-szer kapott lehetőséget, az ősszel bombaformában lévő Böde Dániel viszont sérülése óta újra az NB I-es kapusok rémálma, 25 bajnokin 17 gólnál jár.

Középpályásaink közül a pótselejtezős hős Kleinheisler László egyelőre nem tudta beverekednie magát a Werder Bremen kezdőjébe, de a fiatal játékos egyre biztatóbb teljesítmény nyújt a Bundesligában. Gera Zoltán és Nagy Ádám stabil kezdők a Ferencvárosban, míg Elek Ákos a DVTK-ban, de messze nincs annyi perc és gólpassz a lábaikban, mint a horvát középpályán robotoló futballistákéban, ráadásul ők a La Ligában, nem pedig az NB I-ben vitézkednek.

Ami a védelmünket illeti, Kádár Tamás és Guzmics Richárd is stabil kezdő a lengyel bajnokságban, és mindketten megmutatták, hogy nagy sztárokkal szemben is képesek helytállni. A kezdőben szóba jöhető kapusaink sem szenvednek meccshiányban, Király Gábor és Dibusz Dénes rendszeresen véd az NB I-ben.

Összeállításunkból mindenképp kiderül, hogy a horvát játékosok lábában több játékperc van és eredményesebben is szerepelnek a jóval erősebb bajnokságban, mint a magyar válogatott legjobbjai.

Olvasói sztorik