Nemzetközi foci

Euro 2016: brutális különbségek a kapitányi fizetések közt

Hodgson keres a legjobban, Szluckij ingyen vállalta, Storck béréről viszont az MLSZ nem nyilatkozott.

Kapcsolódó cikkek

A financefootball.com honlapon hozták nyilvánosságra a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra készülő válogatottak szövetségi kapitányainak a fizetését, és bizony hajmeresztő különbségek fedezhetőek fel a különböző szövetségek által adott bérek között.

A legjobban kereső kapitány az Angliát irányító Roy Hodgson, ő évi 5 millió eurót, azaz nagyjából másfél milliárd forintot tesz zsebre. A második helyen Antonio Conte, az olaszok szövetségi kapitánya áll, aki évi 4.6 millió eurós gázsijával nem sokkal marad el az angoltól. Ők ketten nagyot vernek a mezőny további részére, hiszen a képzeletbeli dobogó harmadik helyén álló Fatih Terim már „csak” három és fél millió eurót kapar össze évente.

A legkevesebb pénzt Leonyid Szluckij, az oroszok kapitánya kapja, aki Fabio Capello menesztése után ingyen vállalta el hazája válogatottjának irányítását. Az “orosz Dárdait” leszámítva a románokat irányító Anghel Iordanescu viheti haza a legkevesebb pénzt, de a 12 hónap alatt megkeresett 120 ezer euró, vagyis majdnem 40 millió forint miatt aligha kell sajnálni a román mestert. Bár az is igaz, hogy Iordanescu nagyjából három és fél év munka alatt keresheti meg azt a pénzt, amit Hodgson egy hónap alatt kap…

A financefootball táblázatában csak egyetlen kapitány, a napokban új szerződést kapó Bernd Storck fizetése kérdéses. A honlap beszámolója szerint a fizetést firtató kérdésükre azt a választ kapták az MLSZ-től, hogy a kért adatok nem publikusak. Annyit azonban elárult a magyar szövetség, hogy Storck nagyjából az európai átlag körül, vagy kicsivel az alatt keres.

Ha az európai átlag a kapitányok által kapott pénz átlagát jelenti, akkor helyes lehet az FFT korábbi 1 millió eurós tippje Storck fizetését illetően, hiszen Szluckijt leszámítva a 22 szövetségi kapitány éves bérének átlaga 1.3 millió euró körül mozog.

Olvasói sztorik