Nemzetközi foci

Elfogadták: a fociban is jöhet a videóbíró

Minden mozzanatot nem akar „kikockázni” a FIFA, de meccsdöntő szituációkban a videó segíthet a bíróknak.

Kapcsolódó cikkek

Cardiffban ülésezett szombaton a labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB), amely szavazott a videóbíró teszteléséről. A szervezet korábbi közlése szerint a gólok, a tizenegyesek, a kiállítások megítélésénél és a szabálytalankodó játékosok azonosításánál segítenék a visszajátszások a bírók döntéseit.

Szintén tárgyaltak a negyedik cserelehetőségről, amely hosszabbítás esetén lépne életbe, illetve a szabálytalankodó futballisták néhány perces kiállításáról is.

A FIFA honlapjának beszámolójamérföldkőnek számító döntésként jellemezte, hogy rábólintottak a videóbíró kipróbálására.

A szombati ülésen egyhangúlag támogatták a játékszabályok átfogó felülvizsgálatát, amelynek célja a rendellenességek és az ellentmondások megszüntetése. Fontos, hogy rövidüljön a szabályzat, illetve javuljon a szerkezete és a nyelvezete, a nemek szempontjából semleges legyen, és feleljen meg a modern játék igényeinek.

Például a középkezdés után a labdát bármerre el lehet majd rúgni, nem csak előrefelé. Amennyiben valaki sárga vagy piros lapot érően szabálytalankodik, és ellenfelének ápolásra van szüksége, arra eddig csak a pályán kívül volt lehetőség, de ebben az esetben a vétkes futballista csapata néhány percig emberelőnyben volt. Ezt az ellentmondásos helyzetet szintén megszüntetik. A reformok kiemelkedők lesznek a testület működésének történetében: mint írják, a 130 éves IFAB-történelem során az egyik legösszetettebb módosításokra kerül sor.

A videóbíróval kapcsolatban megjegyezték, a szabály tökéletesítéséhez időre, minimum két évre lesz szükség. Ennyi idő lehet elég ahhoz, hogy felmérjék a rendszer előnyeit és hátrányait, tökéletesítsék annak alkalmazását – legkésőbb a 2017–2018-as szezonban már működőképes lehet.

Hozzáteszik, nem az a cél, hogy minden egyes szituációban a legtökéletesebb döntés szülessen, hanem az, hogy a teljesen nyilvánvalóan inkorrekt, mérkőzéseket befolyásoló döntéseket felülbírálják – ilyenek a góloknál, a tizenegyeseknél, illetve a különböző büntetéseknél, kiállításoknál elkövetett hibák. A felvételeket egy úgynevezett videó-asszisztens elemzi, rajta kívül csak a játékvezető tekintheti meg ezeket.

A rendszer teljes körű vizsgálat alá kerül a következő időszakban, minden szegmensét, hatását az erre kijelölt egyetemi kutatócsoportok tanulmányozzák, illetve a következő 24 hónapban megtörténik a játékvezetők oktatása, illetve a rendszer tesztelése is.

A negyedik csere lehetőségét tovább vizsgálja a FIFA, egyelőre ebben nem született döntés. Ám nem is vetették el az ötletet.

A fenti változtatásokat tartalmazó szabályzat 2016. június 1-ével lép életbe.

A német és a brazil szövetség korábban jelezte, hogy nemzeti bajnoksága lehetne a tesztelés alanya.

„Történelmi döntést hoztunk a futballért” – jelentette ki Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) múlt héten megválasztott elnöke, aki szerint nagy lépést tettek előre, megmutatva, hogy valóban új időszámítás kezdődött a sportágban.

Az IFAB döntött arról is, hogy eltörli a tripla büntetést, vagyis azt, hogy ha egy futballista a tizenhatoson belül szabálytalanságot követ el, azért az ellenfél büntetőhöz jut, őt magát kiállítják, amellett el is tiltják a következő meccsről. Mostantól a jogos büntető mellett csak sárga lap jár abban az esetben, ha a bíró megítélése szerint labdára irányult a szerelési kísérlet.

Az 1886-ban alapított, nyolctagú IFAB tagságának felét – 1913 óta – a nemzetközi szövetség (FIFA) adja, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges.

Olvasói sztorik