Nemzetközi foci

Elfogadták: a fociban is jöhet a videóbíró

Rangadó
Rangadó

2016. 03. 05. 16:02

Minden mozzanatot nem akar „kikockázni” a FIFA, de meccsdöntő szituációkban a videó segíthet a bíróknak.

Kapcsolódó cikkek

Cardiffban ülésezett szombaton a labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB), amely szavazott a videóbíró teszteléséről. A szervezet korábbi közlése szerint a gólok, a tizenegyesek, a kiállítások megítélésénél és a szabálytalankodó játékosok azonosításánál segítenék a visszajátszások a bírók döntéseit.

Szintén tárgyaltak a negyedik cserelehetőségről, amely hosszabbítás esetén lépne életbe, illetve a szabálytalankodó futballisták néhány perces kiállításáról is.

A FIFA honlapjának beszámolójamérföldkőnek számító döntésként jellemezte, hogy rábólintottak a videóbíró kipróbálására.

A szombati ülésen egyhangúlag támogatták a játékszabályok átfogó felülvizsgálatát, amelynek célja a rendellenességek és az ellentmondások megszüntetése. Fontos, hogy rövidüljön a szabályzat, illetve javuljon a szerkezete és a nyelvezete, a nemek szempontjából semleges legyen, és feleljen meg a modern játék igényeinek.

Például a középkezdés után a labdát bármerre el lehet majd rúgni, nem csak előrefelé. Amennyiben valaki sárga vagy piros lapot érően szabálytalankodik, és ellenfelének ápolásra van szüksége, arra eddig csak a pályán kívül volt lehetőség, de ebben az esetben a vétkes futballista csapata néhány percig emberelőnyben volt. Ezt az ellentmondásos helyzetet szintén megszüntetik. A reformok kiemelkedők lesznek a testület működésének történetében: mint írják, a 130 éves IFAB-történelem során az egyik legösszetettebb módosításokra kerül sor.

A videóbíróval kapcsolatban megjegyezték, a szabály tökéletesítéséhez időre, minimum két évre lesz szükség. Ennyi idő lehet elég ahhoz, hogy felmérjék a rendszer előnyeit és hátrányait, tökéletesítsék annak alkalmazását – legkésőbb a 2017–2018-as szezonban már működőképes lehet.

Hozzáteszik, nem az a cél, hogy minden egyes szituációban a legtökéletesebb döntés szülessen, hanem az, hogy a teljesen nyilvánvalóan inkorrekt, mérkőzéseket befolyásoló döntéseket felülbírálják – ilyenek a góloknál, a tizenegyeseknél, illetve a különböző büntetéseknél, kiállításoknál elkövetett hibák. A felvételeket egy úgynevezett videó-asszisztens elemzi, rajta kívül csak a játékvezető tekintheti meg ezeket.

A rendszer teljes körű vizsgálat alá kerül a következő időszakban, minden szegmensét, hatását az erre kijelölt egyetemi kutatócsoportok tanulmányozzák, illetve a következő 24 hónapban megtörténik a játékvezetők oktatása, illetve a rendszer tesztelése is.

A negyedik csere lehetőségét tovább vizsgálja a FIFA, egyelőre ebben nem született döntés. Ám nem is vetették el az ötletet.

A fenti változtatásokat tartalmazó szabályzat 2016. június 1-ével lép életbe.

A német és a brazil szövetség korábban jelezte, hogy nemzeti bajnoksága lehetne a tesztelés alanya.

„Történelmi döntést hoztunk a futballért” – jelentette ki Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) múlt héten megválasztott elnöke, aki szerint nagy lépést tettek előre, megmutatva, hogy valóban új időszámítás kezdődött a sportágban.

Az IFAB döntött arról is, hogy eltörli a tripla büntetést, vagyis azt, hogy ha egy futballista a tizenhatoson belül szabálytalanságot követ el, azért az ellenfél büntetőhöz jut, őt magát kiállítják, amellett el is tiltják a következő meccsről. Mostantól a jogos büntető mellett csak sárga lap jár abban az esetben, ha a bíró megítélése szerint labdára irányult a szerelési kísérlet.

Az 1886-ban alapított, nyolctagú IFAB tagságának felét – 1913 óta – a nemzetközi szövetség (FIFA) adja, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Balazs Dzsudzsak of Hungary reacts after the yellow card during the FIFA World Cup 2018 Qualifying Round match between Hungary and Portugal at Groupama Arena in Budapest, Hungary on September 3, 2017 (Photo by Andrew Surma/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.