Nemzetközi foci

Nem bizonyított a 2006-os világbajnokság előtti szavazatvásárlás

Franz Beckenbauer pedig egyre nehezebb helyzetbe kerül.

Kapcsolódó cikkek

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) megbízásából elvégzett vizsgálat során nem tudták bizonyítani, hogy szavazatvásárlás történt a 2006-os világbajnokság rendezési jogának odaítélése előtt.

„Nincs bizonyíték a szavazásvásárlásra, bár nem zárhatjuk ki teljesen, hogy ilyesmi történt” – nyilatkozta pénteken a vizsgálatot végző Freshfields ügyvédi iroda képviseletében Christian Duve. Hangsúlyozta: nem tudtak minden érintettel beszélni, például Joseph Blatterrel, a nemzetközi szövetség (FIFA) akkori elnökével sem.

Az ügy tavaly októberben robbant ki, amikor a Spiegel című német lap arról írt, hogy a németek szavazatokat vásároltak a 2006-os torna 2000-es kijelölése előtt, mégpedig úgy, hogy a 24 fős végrehajtó testületből négy ázsiai tag kapott pénzt. Az újság szerint a németek Robert Louis-Dreyfus segítségével egy titkos „fekete kasszát” hoztak létre, és az adidas 2009-ben elhunyt vezérigazgatója kölcsönözte a pénzt is.

A Spiegel azt írta, Franz Beckenbauer, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, valamint Wolfgang Niersbach, a DFB akkori alelnöke – későbbi elnöke – is tudott a megvesztegetésről, a pénzt (6,7 millió eurót) pedig 2005-ben a FIFA-n keresztül juttatták vissza Louis-Dreyfusnak.

Niersbach, Beckenbauer és a DFB is határozottan visszautasította a Spiegel által írtakat, azokat alaptalannak nevezte, kijelentve, hogy az újság nem tudja bizonyítani állításait. Később a frankfurti államügyész is vizsgálódott a 2005-ben átutalt összeg miatt.

A DFB ugyancsak októberben jelezte, hogy saját vizsgálatakor nem tárt fel szabálytalanságot, nem talált semmilyen jelet, hogy a kampányuk idején szavazatokat vásároltak volna a szövetség korábbi illetékesei, ennek ellenére vizsgálatot indított, hogy kiderüljön, mi lett a sorsa a FIFA-nak utalt 6,7 millió eurónak.

Gyanújuk szerint a FIFA kulturális programja számára folyósított támogatást nem arra használták fel, amire szánták, a pénzből ugyanis mintegy ötven kísérőprogramot kellett volna tartani a világbajnokság alatt. A német szövetség ugyanakkor azt is jelezte, az ominózus összegnek nem lehet köze a 2006-os torna elnyeréséhez, mivel az átutalás öt évvel azt követően történt.

Christian Duve pénteken megerősítette, hogy a DFB valóban átutalta az összeget a FIFA-nak, de ezzel nem az volt a célja, ami a dokumentumokban szerepelt – például a megnyitóünnepség kiadásainak fedezése –, mert azonnal továbbították Louis-Dreyfus számlájára. Az adidas sportszergyártó cégnél – amely régóta a DFB szponzora – azt közölték, hogy nem volt tudomásuk erről a kifizetésről.

Beckenbauer egy másik gyanús pénzmozgással összefüggésben is nyomás alá került a közelmúltban. A Freshfields jelentése megerősítette, hogy 10 millió eurót utalt át több részletben, egy svájci ügyvédi iroda bankszámláján keresztül a katari Kemco vállalatnak, amelynek tulajdonosa Mohamed bin Hammam. Mindez 2002-ben történt, két évvel azután, hogy Németország elnyerte a 2006-os világbajnokság rendezési jogát. A közel-keleti ország egykori legmagasabb rangú sportvezetőjét, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) korábbi elnökét, a FIFA egykori alelnökét 2012 decemberében élete végéig eltiltották a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől.

A The Sunday Times 2014 nyarán azt írta: egyértelmű bizonyítékok kerültek elő arról, hogy Bin Hammam kenőpénzekkel „megvásárolta” hazája számára a 2022-es világbajnokságot. A tekintélyes konzervatív brit lap közölte, hogy hatalmas mennyiségű, több milliónyi olyan dokumentumhoz – köztük email-üzenetekhez, bankszámla-kimutatásokhoz, átutalási bizonylatokhoz – jutott hozzá, amelyek a korrupt kifizetéseket bizonyítják.

„Ezek az összegek valahol Katarban, a Bin Hammam befolyása alá tartozó vállalatnál kötöttek ki, de ezen kívül minden egyéb csak spekuláció. Nekünk az volt a feladatunk, hogy felderítsük a tényeket, ám néhány dokumentum eltűnt a DFB főhadiszállásról” – magyarázta Duve. Példaként hozzátette: az átutalt pénz összefüggésbe hozható Blatter FIFA-elnöki újraválasztásával, illetve a 2000-es szavazással, de mindez pusztán spekuláció lenne.

Beckenbauer korábban elismerte, hogy hibáztak, de határozottan tagadta, hogy bármilyen szabályt megszegtek volna.

A FIFA azt közölte, hogy alaposan tanulmányozza a 361 oldalas Freshfields-jelentést, és annak megállapításait beépíti a saját jelenlegi vizsgálatába.

„Ez egy teljesen elfogadhatatlan gyakorlat, és a szövetség belső ellenőrzési mechanizmusainak teljes kudarca. Nem vonunk le gyors következtetéseket a jelentésből. Megvizsgáljuk, megvitatjuk a tartalmát, és megvárjuk az adóhatóság vizsgálatának eredményét” – nyilatkozta a DFB ideiglenes elnöke, Rainer Koch, aki a tavaly lemondott elnököt, Wolfgang Niersbachot tette felelőssé a botrányok miatt.

A német hírügynökség (dpa) elemzésében hangsúlyozza, hogy a várva várt vizsgálati jelentés nem adott választ az ügy legfontosabb kérdéseire, sőt még az eddigieknél is több kérdést vetett fel, Franz Beckenbauer pedig egyre nehezebb helyzetbe kerül.

Olvasói sztorik