Nemzetközi foci

Nagy bajban az angol futball

Hiába indult idén hét csapatuk, ha így folytatják, elveszik a negyedik BL-kvóta.

Kapcsolódó cikkek

Elég látványos módon esik vissza az angol futball, aminek talán legkézzelfoghatóbb bizonyítéka az UEFA koefficiens-pontok gyorsütemű elvesztése. Ismert: ezeket a pontszámokat csapataik elmúlt öt évben nyújtott teljesítménye alapján kapják az országok, a lista pedig meghatározza, mely ország képviselői milyen létszámban és a tornák mely stádiumában kapcsolódhatnak be a küzdelmekbe.

Az angol foci tavaly indult igazán komoly visszaesésnek, amikor mindössze 13,571 pontot tettek hozzá az ország teljesítményéhez, míg az olaszok 19-ig jutottak, és villámgyorsan elkezdték ledolgozni lemaradásukat (a németek pedig meg is előzték őket). Ami azért is fontos, mert az UEFA csak a koefficiens-lista első három helyezettjének ad négy Bajnokok Ligája-kvótát és három Európa Ligát, a negyediknek már csak három BL-t és három EL-t.

Összesítésben az angolok most 72 ponttal állnak, az olaszok 69-cel követik őket (a németek és főleg a spanyolok gyakorlatilag érinthetetlenek, nagyon messze vannak), az idei produkció pedig angol oldalról abszolút nem meggyőző, a Bajnokok Ligája első fordulójában például egyik angol csapat sem nyert. Bár a Premier League csapatai még így is valamivel több pontot gyűjtöttek idén – ami csak és kizárólag annak köszönhető, hogy a Fair Play-díj miatt a West Ham United is elindulhatott az EL-selejtezők első körében – ami miatt mégis igencsak főhet a fejük, az a jövőre kieső év.

A 2011–2012-es szezon ugyanis viszonylag jó éve volt az angol futballnak, és gyenge az olasznak (15,250 és 11,357 pont), ráadásul 2012–2013 is hasonló volt (16,428 és 14,416 pont). Ez egyben azt is jelenti, hogy ha az idei idény hátralévő részében és az elkövetkező szezonban, 2016–2017-ben a ködös Albionban nem húznak bele, és csak ugyanolyan teljesítményt hoznak, mint a csizmában, akkor a jelenlegi hárompontos fór átfordul egypontos mínusszá – az olaszok már nem csak a dobogóst indíthatják majd.

Márpedig a tendencia egyelőre nem változik, az angolok 2016-ot sem kezdték jól. A héten négy csapatuk játszott nemzetközi kupameccset, de az értékesebb Bajnokok Ligájában a Chelsea alulmaradt a PSG-vel szemben, az EL-ben pedig óriási meglepetésre a Manchester United is kikapott a dán Midtjyllandtól, ráadásul a Liverpool (0-0, Augsburg) és a Tottenham (1-1, Fiorentina) sem győzött.

A nevekből már rájöhettünk, hogy a két ország szempontjából kiemelten fontos párharc lehet a Tottenham–Fiorentina: a kieső nemcsak a továbbjutásért kapható pontoktól esik el, de a további szereplés és pontgyűjtés lehetőségétől is.

Az olaszok sem kezdtek viszont túl fényesen, az említett Fiorentina mellett a Roma hazai pályán kapott ki a BL-ben (0-2, Real Madrid), a Napoli Villarrealban szenvedett vereséget (1-0), a Lazio pedig a Galatasaray-jal ikszelt (1-1) – a Sampdoria nyári búcsúja most fájhat igazán, bár az angoloknál a West Ham és a Southampton is ekkor esett ki.

Idén egyébként egyelőre az oroszok is több koefficienst gyűjtöttek a két nemzetnél, ez annak köszönhető, hogy a Zenitet leszámítva minden együttesüknek legalább egy kört selejtezniük kellett, de mindannyian el is érték a csoportkört. A talpon lévő Lokomotiv Moszkva, az FK Krasznodar és a Zenit egyaránt kikaptak a héten.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik