Hírek

Visszaesett a magyar futball

Csak az idei esztendőt nézve a 32. legjobb volt a labdarúgásunk Európában.

Lehet vitatkozni azon, mennyire igazságos mérce az UEFA jelenleg alkalmazott koefficiens-mutatója, de tény, hogy nagyjából helyén kezeli az erőviszonyokat, ahogy az is, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség bizony ez alapján állapítja meg, melyik ország hány csapatot indíthat a nemzetközi kupában, és azok hol szállhatnak be. Mivel a magyarok színvonalának közelében már minden ország összes csapata elbúcsúzott a küzdelmektől, a Rangadó.hu megnézte, milyen évet zárt Magyarország ezen a listán.

2014-15-ben a 31. helyen zárt Magyarország úgy, hogy a legközelebb kieső, 2010-11-es esztendőre 2,75 pont kieséssel kellett számolnia (ez a második legnagyobb szám volt az öt kalkulált szezon alatt).

2010-11-ben a Debrecen bajnokként a Levadia Tallinn kiejtése után a Basel ellen csúnya vereséget szenvedett, az Európa Ligában a Litex Lovech kiejtésével bejutott a csoportkörbe, ahol a Sampdoria ellen egy győzelmet aratott. A többi induló a KF Tirana ellen kieső ZTE, a Nitra, az Atyrau és a Montpellier testén át a play-offig jutó, ott a Dinamo Zágráb ellen simán kieső Győri ETO és a Maribor ellen azonnal búcsúzó Videoton FC volt. Ezt az évet kellett volna “meccselnie” a magyar focinak idén.

Nem sikerült. Csupán 1,625 pont jött össze, amivel visszacsúsztunk a 31. helyről, most 33. helyen állunk. Kazahsztán és a mindössze egyetlen csapattal – legtöbbször az FC Vaduzzal – induló Liechtenstein került elénk.

Csak az idei évet nézve a 32. legjobb volt a magyar foci Európában. Előttünk végzett többek között Albánia, Izrael, Skócia, Ciprus, Azerbajdzsán, Kazahsztán és Liechtenstein is; de megelőztük Bulgáriát, Izlandot, Wales-t és Bosznia-Hercegovinát.

A leggyengébben álló ország, amelynek még talpon lévő csapata van, Dánia, ahol az FC Bruges-t és a Legia Varsót megelőző Midtjylland jutott tovább a csoportjából.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik