Nemzetközi foci

Nesze neked, puding próbája! Ilyen az, amikor egy tévés szakértő edzősködik

Gary Neville a legelismertebb tévés futballszakértő Angliában, de edzőként a Valenciánál egyelőre nagy égést produkál. Hazai szakértőket kérdeztünk, mi lehet az oka – és ők vállalnák-e?

Kapcsolódó cikkek

Hetet kapni a Barcelonától – kis túlzással – bárki tudna a csapatával, a sokat cikizett magyar edzők éppúgy, mint egy találomra kiválasztott szurkoló a nézőtérről. De hogyan kaphat hetet az a szakember, akinél kevesen tudják elméletben jobban, mit kell játszani a Barca ellen? Gary Neville, a korábbi angol válogatott játékos, a Sky Sport elismert televíziós szakértője néhány hete a tévés fotelből átült a kispadra, mégpedig némi meglepetésre Spanyolországban, ám a Valencia edzőjeként igen messze jár a tévés sikerektől.

A csapata a bajnokságban képtelen meccset nyerni vele, a kupában pedig akkora zakóba futott bele szerda este, amekkorát kiesőjelölt vagy másodosztályú csapatok is ritkán kapnak. Igaz, a világ alighanem legjobb gárdája ellen, a csúcsra pörgő Messi-Suárez-Neymar hármassal szemben könnyű kapitulálni, most Neville is tapasztalta, mennyire. Természetesen a különböző internetes fórumokon nem mulasztották el a szurkolók és néhány szakember a kajánkodást, mondván: most kiderült, mennyit ér Gary híres „tévéfoteles” szakértelme…

Tét nélkül sokkal könnyebb

A Rangadó.hu hazai futball-szakértőket kérdezett: angol kollégájuk nyomán kipróbálnák-e magukat élesben egy kispadon, illetve mi lehet az oka, hogy hiába az elméleti felkészültség, mégsem működik a dolog Gary Neville esetében? Bánki József, a korábbi remek futballista, aki a Digisport szakértőjeként évek óta beszél az angol futballról, azt mondja, esze ágában sem lenne leülni kispadra, és a mostani égés ellenére sem félti Neville renoméját.

– Nem lehet a két dolgot összehasonlítani – jelentette ki az egykori Fradi-játékos, Bánki „Dodó”. – A tévés szakértő tét nélkül mondja a meglátásait, az edzőnél pedig kis túlzással a fél ország figyeli, mi történik, mibe köthet bele. Személy szerint úgy gondolom, az edzői szakma hetven százalékban a mentális felkészítésről szól, húsz különböző embert kell terelni, kordában tartani. Ez legalább olyan fontos, mint a munka taktikai része. Gary Neville futballistaként nagyszerű volt, de még ez sem garancia az edzői sikerekre. Egyébként én Gary Linekert vagy Graeme Sounesst legalább olyan jó szakértőnek tartom, miközben Souness sem volt túlságosan sikeres edző.

– Neville valószínűleg egy baráti körnek köszönhetően került Valenciába, a klub tulajdonosi körét jól ismeri Angliából, ezért vágott bele. Nagyon bírom emberileg, de az edzői szakma teljesen más tészta. Manapság kevesebb a klasszisjátékos, mint régen, ezért sokkal jobban megnő az edzők szerepe, nem elég jól bánni az amúgy is jó játékosaiddal. Neville ugyanakkor nem lett rosszabb szakember ettől a vereségtől, ha visszatér egyszer a tévébe, Angliában ezután sem fogják „megtalálni”, abszolút hiteles lehet. Hiszen a szeme továbbra is meglesz a focihoz, jól látja és láttatja a történéseket, de a kispad más. Minket, szakértőket azért döngölnek a földbe a nézők, mert úgymond tét nélkül mondjuk ki, amit gondolunk, de nekünk ez a dolgunk, el kell fogadnunk a kritikát. Elvégre, akinek adója van, annak legyen vevője is… Ami engem illet, nincs az a pénz, hogy edző legyek, egyszerűen nem vagyok olyan alkat – tette hozzá a Digisport szakértője.

A kibicnek egyszerűbb a dolga

Egyetért vele a lényeget tekintve Mártha Bence, aki bloggerből lett újságíró és tévés szakértő, sportkönyvek fordítója, az olasz futball jó ismerője – ő az a megkérdezettek közül, aki komolyabb labdarúgó- és edzői múlt nélkül került a tévéstúdióba.

– A játékosból lett edzők gyakran megbuknak, most lehet, hogy Neville-lel is ez történik, de ez nincs összefüggésben a tévés munkájával. Az a helyzet, hogy kívülről nézve tényleg könnyű okosnak lenni, egyfajta kibicelés, amit mi csinálunk: megmondani, ránézve a képernyőre, mikor kellett volna hátrahúzni még egy védőt, vagy milyen formában felállni mondjuk a 4-3-3 ellen, nem túl nehéz. Viszont ha ott kell állni a pálya mellett, egy síkban a történésekkel, azokra egyből reagálni, kezelni a stresszt közben, hát, az nehezebb munka. Én nem vállalnám, elsősorban azért, mert nincs játékosmúltam, soha nem futballoztam, úgy pedig nehéz elfogadtatnia magát az embernek ebben a világban. A tévés szakértő ellenben azt mond, amit akar: neki nem kell végrehajtania, csak „jóváhagynia”. Gary Neville lehúzott egy tucat évet Sir Alex Ferguson alatt, ismeri az öltöző világát, kiváló edző lehet belőle akkor is, ha ez a kaland most nem sikerül – véli a szintén a Digisportnál dolgozó Mártha Bence.

Messivel szemben lehetsz akármilyen edző

Végül egy olyan szakértőt kerestünk meg, aki Neville-hez hasonlóan ült élvonalbeli kispadon (sőt, csapatával annak idején emlékezetes találkozót vívott Gary Neville csapata, a Manchester United ellen). Bozsik Péter a köztévé sportcsatornáján szokott szakérteni, ő is azt mondja, az elmélet és a gyakorlat között nagy a különbség.

– Az edzői munka sokkal összetettebb dolog a szakértőkénél, különösen a pedagógiai része. Hozzáteszem, Magyarországon a háttér miatt is az, de ez Valenciában valószínűleg nem érinti az edzőt – kezdte a Zalaegerszeg bajnokcsapatának vezetőedzőjeként, később pedig szövetségi kapitányként tevékenykedő Bozsik Péter. – A lényeg, hogy ha van egy elképzelésed elméletben a játékról, taktikáról és azt meg is akarod valósítani, akkor, ellentétben a kívülállókkal, neked meg kell nyerned a játékosokat. Tudni kell megfelelően terhelni őket fizikálisan, és még sorolhatnám. A tévében ezzel szemben elsősorban a taktikai dolgokra figyelünk, a többit inkább csak hozzágondolja az ember.

A Barcelona–Valencia meccsel kapcsolatban Bozsik Péter azt mondta: ez is bizonyította, lehet akármilyen jó elképzelése egy edzőnek a megvalósítandó taktikáról, a pályán már sokszor tehetetlen:

– Messi, Suárez gyakorlatilag megállíthatatlan jelenleg. Magyar edzőként pedig az itthon kimagasló Fradit említhetem, amely ellen szintén nehéz felkészülni. Visszatérve a Barcára: elgondolhatja az edző és a szakértő, mit kell ellenük csinálni, például megakadályozni a támadásépítésüket egész pályás letámadással – felvetődik a kérdés, meddig bírjuk? És mi van, ha megvolt az első hiba és már be is kaptad a gólt belőle? Vagy kettős vonalban húzódj vissza a kapu elé, de akkor meg jön egy eladott labda és megint ott vagy, hogy már neked kellene menni az eredmény után. Az a helyzet, hogy olyan képességbeli különbségek vannak a Barca sztárjai javára, hogy azon sokszor nem segít az elmélet. Persze, ez a hetes tényleg durva, de hát a Nou Campban kapott ötöt már Mourinho is a Real Madriddal – teszi hozzá Bozsik Péter.

Olvasói sztorik