Nemzetközi foci

Louis van Gaal helyére Mourinhót javasolja Henry

Az Arsenal egykori klasszisa a Manchester Unitedért aggódik.

Kapcsolódó cikkek

A Manchester United holland menedzsere, Louis van Gaal hatalmas mennyiségű kritikát kapott az elmúlt néhány hónapban a rajongóktól és a szakemberektől. Mindenki egyre csalódottabb a csapat unalmas játéka és gyenge eredményei láttán.

A vörösöknek 11 olyan meccsük volt, amelyen nem szereztek gólt az első félidőben. A bajnoki tabellán kicsúsztak a Bajnokok Ligája-indulást ígérő első négy közül; az Arsenal és a francia válogatott egykori világklasszis csatára, Thierry Henry pedig úgy érzi, azonnali edzőváltás szükséges.

A The Sun hasábjain publikált cikkében a francia kifejti, hogy szerinte Van Gaal nem képes megfelelően közvetíteni a gondolatait a játékosainak, ezért le kellene mondania.

Amikor Sir Alex Ferguson három évvel ezelőtt nyugdíjba ment, nem egy Manchester United-rajongó gondolta úgy, hogy José Mourinho lehet az új edző. Most legalább hatvan százalékuk támogatja, hogy holnaptól ő irányítsa kedvenc csapatukat. És ez a szám legalább nyolcvan százalékra emelkedik, ha nem jutnak be a Bajnokok Ligájába.

A klubnak sikerekre van szüksége, és Henry szerint ezt Mourinho annak ellenére képes garantálni, ami a Chelsea-nél ebben a szezonban történt… „Ő még mindig egy csodálatos edző, és a Unitednek tennie kell valamit, mert egyszerűen nem működik ez a dolog Louis van Gaal-val. Ha a Manchester City nyáron szerződteti Josep Guardiolát, a Chelsea pedig Diego Simeonét vagy Jorge Sampaolit, akkor a Unitednek is reagálnia kell. Nem folytathatják úgy, ahogy most vannak” – vélekedett Henry.

A francia szerint Laurent Blanc és Ryan Giggs is megfelelő választás lenne a kispadra. „Blanc csodálatos munkát végzett a Paris Saint-Germain csapatánál, és karrierje utolsó évei miatt rengeteg kapcsolata van az Old Trafforddal, bár nem vagyok benne biztos, hogy a PSG elengedné.”

Henry ezután részletezi, hogy a rossz eredmények mellett szerinte is valós probléma a MU unalmas focija. „Hogyan fordulhat elő, hogy eddig mindössze 35 kaput eltaláló lövésük volt a szezonban? És 11 egymást követő bajnoki mérkőzésük volt első félidei gól nélkül… Ez hihetetlen. Ezzel elérték azt a pontot, ahol a menedzser jövője minden találkozó után szóba kerül. A klub bizonytalanságban van, és úgy néz ki, mintha a játékosoknak elegük lenne az edzőből. Ők nem Van Gaal kirúgására játszanak, de ha nem jó a kapcsolat a főnökkel, akkor extra teljesítményre sem képesek.”

Az egykori világ- és Európa-bajnok támadó kijelentette: semmi kétség nem férhet Louis van Gaal edzői eredményeihez, de nem képes az üzeneteit hatékonyan közvetíteni a játékosok felé, akik így nem tudják pontosan, mit vár el tőlük.

„Úgy tűnik, nem képes a legjobb csapatot összeállítani, illetve nem tudja a legjobbat kihozni az együttesből. A játékosok már csak divatból futnak ki a pályára minden második héten. Van Gaal problémái abból adódnak, hogy merev módon ragaszkodik a játékosok szigorú irányításához. De ezt a csatárokkal például nem lehet megcsinálni. Nekik szabadságra, sok mozgásra van szükségük, hogy lőhessenek és gólokat szerezhessenek.”

Angel Di Mariát hozza fel példának Henry, és emlékeztet rá, hogy az argentint annak idején Giggs, Ronaldo vagy George Best utódjaként tartották számon a MU drukkerei. A Real Madridban ragyogó, a PSG-ben csodálatos volt, majd 60 millió fontért az Old Traffordra igazolt… De vajon a saját hibájából futballozik a korábbiaknál gyengébben? Ő kérte, hogy a jelenlegi rendszerben játszhasson? Aligha…

A holland menedzser érkezése óta a klub 250 millió fontnál is többet költött új játékosokra.

Ferguson utódlása mindig hatalmas feladat lesz a Unitednél, de Ronaldo, Scholes, Giggs, Beckham, Keane, Ferdinand és Neville utódjainak megtalálása is fontos lenne, márpedig ezen a téren is elég rosszul áll a klub.

Régebben az ellenfelek alig merték betenni a lábukat az Old Traffordra. Manapság már nem félnek, mert nincs mitől és nincs kiktől. A Norwich és a Southampton is győzött a MU vendégeként…

„Amikor az Arsenal játékosa voltam, az Old Traffordon minden mérkőzés mérföldkőnek számított a végső győzelem szempontjából. Félelmetes hely volt feszült hangulattal. Tudtuk, hogy a szurkolók és a hazai játékosok megadásra akarnak kényszeríteni minket. Most lapos a hangulat, és aggódom, mennyi ideig fog tartani ez a rossz időszak?”

„Amikor a Liverpool 1990-ben nyert, senki nem gondolta, hogy 26 év múlva még mindig a következő sikerükre fognak várni a klubnál. Az Arsenal 2004-ben legyőzhetetlen volt, és soha nem gondoltam, hogy legalább 12 évig kell várni az újabb nagy sikerre. Nagyon hosszú időbe is telhet, amíg egy csapat ismét domináns erő lesz az angol futballban, de a fölénye akár egy szempillantás alatt eltűnhet. A Manchester United számára még nem késő a változás, de azonnal reagálniuk kell, hogy megállítsák a hanyatlásukat” – írta Henry.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik