A Juve az Inter rekordjára hajt – hogy jön ide a Fradi?

Olaszországban elképesztő győzelmi sorozatot láthatunk, de a csúcstartó a Bayern München. Itthon a Ferencváros és a Videoton menetelt nagyot.

Az Udinese elleni 4-0-s győzelmével a Juventus megérkezett a Serie A-ban oda, ahová az előző évek alapján mindenki várta, a táblázat elejére. Már csak a Nápoly előzi meg az elmúlt négy szezon bajnokát, mindössze két ponttal. Pedig a Juve egészen pocsékul kezdte az őszt, sokái a kiesőzónához állt közelebb, mint a felsőházhoz, úgy tűnt, Vidal és Tevez eladását nem sikerül kihevernie a csapatnak. Hogy mostanra mégis az egyik legnagyobb esélyese a bajnoki címnek Massimiliano Allegri csapata, annak egy nem akármilyen győzelmi széria az alapja.
A Juve október 31-e, a Torino elleni derbi óta zsinórban tíz győzelemnél tart. Európa top-csapatai közül övék a legjobb formában lévő alakulat: zsinórban megverték a Torino, az Empoli, a Milan, a Palermo, a Lazio, a Fiorentina, a Carpi, a Hellas Verona, a Sampdoria és most az Udinese csapatát, az olasz mezőny felét. Az európai csúcsligákban ilyen hosszú sorozatra volt már példa az idén – a Bayern München sorozatban tíz győzelemmel kezdte a Bundesliga 2015/16-os szezonját, a bajorok ráadásul az előző szezon utolsó meccsét is megnyerték.

A Barcelona hat, a Real Madrid négy meccsnél többet nem tudott sorozatban nyerni eddig ebben a bajnokságban, Angliában pedig eleve ritkák a nagyon hosszú sikersorozatok: a listavezető Arsenalnak van öt győzelme egymás után (ők trtják amúgy az angol csúcsot, 14 sikerrel, még 2002-ből). Ugyancsak öttel indított a Manchester City, a kékek az előző szezon végével együtt összeraktak egy tizenegyes sorozatot, de hát ez sem egy bajnokságon belül történt. Franciaországban viszont a ligát 21 pont (!) előnynel vezető Paris Saint Germain összehozhatott volna egy elképesztő, rekordgyanús szériát, ha kilenc győzelem után december1-én nem játszik gól nélküli döntetlent a táblázaton mögötte álló Angers otthonában. Ibrahimovicék ezt követően megint öt sikernél tartanak – vagyis azzal az Angers elleni meccsel tizenhatos győzelmi szériájuk lehetne…
A Juventusra visszatérve, a zebrák legközelebb a Romát fogadják – a mindenkori presztízsen túl most az is a tétje lesz a csatának, hogy a Juve beállítja-e a Farkasok közelmúltban háromszor (!!) is megcsinált 11-es sorozatát. Rudi Garcia vezetésével a 2012/13-as és az egy évvel későbbi bajnokságban is produkált ilyet a Roma, és még 2005/06-ban is volt egy hasonló menetelésük – igaz, egyikkel sem mentek végül sokra a bajnoki címért folyó harcban…

Az abszolút olasz csúcsot az Internazionale tartja, amely mostani edzője, Roberto Mancini irányításával a 2006/07-es bajnokságban nem kevesebb, mint tizenhét mérkőzést nyert meg egymás után – abban a szezonban, amikor a Juventus a másodosztályban szerepelt. (Az örökranglistán a Juve következik két 13-as sikerszériával a két legutóbbi bajnokságból. Így Allegri csapata saját klubrekordjára is hajthat a következő hetekben.) De ennél is hosszabbra nyúlt Pep Guardiola bemutatkozó szezonjában Münchenben a Bayern hatalmas szériája: október és március között mind a 19 bajnokijukat megnyerték Robbenék, számolatlanul rugdosva a gólokat. Bajnoki meccseken a José Mourinho-féle Real Madrid csinált 2011/12-ben egy elképesztő sorozatot, ám a 21 győzelmük közé beékelődött egyetlen vereség – naná, hogy a Barcelonától. A katalánok 2010/2011-ben egyetlen sikerrel maradtak el az Inter említett rekordjától, 16 győzelemmel.
Magyarországon a Ferencváros büszkélkedhet a legutóbbi nagy sorozattal: a zöld-fehérek az idei szezon első kilenc meccsét nyerték, az előző év végével együtt tizenkét mérkőzésen győztek. A Joan Carrillo-féle Videoton 2014 őszét tíz győzelemmel kezdte, mielőtt kikapott volna a Debrecentől. Több remek győzelmi szériát is hozott a hazai pontvadászat az elmúlt években, hiszen a veretlenül bajnok Lokinak is akadt hetes sorozata. A kilencvenes évek közepén pedig az akkor csúcsra futó MTK kezdte egyszer tizenegy győzelemmel a bajnokságot.
Hogy a kiindulóponthoz visszakanyarodjunk: a Juventusnak a következő hat mérkőzését meg kellene nyernie és akkor – túl azon, hogy nagyon közel kerülne az újabb Scudettóhoz, hiszen a fő rivális Napoli elleni találkozó is ezek közt lesz – február 28-án az Inter rekordjának beállításáért léphetne pályára. Hogy igazán pikáns legyen a dolog: éppen az Inter ellen…