Nemzetközi foci

Április végén szűnik meg a FIFA végrehajtó bizottsága

Bejelentették a reformprogram néhány részletét.

Kapcsolódó cikkek

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szerdai bejelentése szerint hivatalosan április 26-án szűnik meg a szervezet vezető testülete, a végrehajtó bizottság.

A FIFA szerdán tette közzé a február 26-i elnökválasztó kongresszus napirendi pontjait, és ha a tagszövetségek képviselői megszavazzák, aznap változik meg a szervezet alapszabályának néhány fontos tétele.

A reformprogram részeként például megszűnik a végrehajtó bizottság, amelynek helyét a korlátozott döntéshozó jogkörrel rendelkező FIFA-tanács veszi át. A határozatok hatvan nappal később, április 26-án lépnek életbe.

A végrehajtó bizottság a nemzetközi szövetséget sújtó korrupciós botrány szimbólumává vált, a testület 24 tagja közül ugyanis 14 ellen vizsgálatot folytat az etikai bizottság, vagy már a vádemelés is történt az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma részéről.

A 37 főből álló új tanács napi rendszerességgel segíti majd az általános titkárság munkáját, és egyeztet azzal a szintén új – kormányzóbizottság névre hallgató – testülettel, amelynek legtöbb tagja nem a labdarúgás világából kerül ki.

A szerdai közlemény szerint a kormányzóbizottság tagjait a májusi, mexikóvárosi kongresszuson választják meg. Feladatuk a tanács tevékenységének támogatásán kívül az alapszabály modernizálása lesz.

A FIFA végrehajtó bizottsága december elején hagyta jóvá a szervezet megtisztulását célzó reformcsomagot. Ez korlátozza a magas rangú vezetők számát, csökkenti a vezető testület hatáskörét, továbbá növeli a nők jelenlétét.

A reformok értelmében az elnök és a vezető tisztségviselők maximum három, egyenként négyéves ciklust tölthetnek posztjukon, és a végrehajtó bizottsághoz tartozó stratégiai és vezetői feladatköröket szétválasztják.

A tanácsban mind a hat kontinentális szövetséget képviseli majd legalább egy nő is. A vezető testület lesz a felelőse a FIFA teljes stratégiai vezetésének, míg az úgynevezett általános titkárság felügyeli a működési és üzleti tevékenységeket, amelyek a stratégia hatékony végrehajtásához szükségesek.

A FIFA ezután mind a 209 tagszövetségétől megköveteli, hogy saját szabályzataiban tiltsa meg a diszkrimináció valamennyi formáját.

Szintén fontos változás várható a kormányzati vagy egyéb beavatkozás szankcionálásában. A nemzetközi szövetség jelenlegi alapszabálya kimondja, hogy a tagszervezeteknek önállóan, harmadik fél beavatkozása nélkül kell működniük, de a tervezet szerint ez enyhülni fog, és csak az indokolatlan beavatkozást büntetik.

A február 26-i kongresszus legnagyobb érdeklődéssel várt napirendi pontja az elnökválasztás. A pozícióra öten pályáznak hivatalosan: Ali bin al-Husszein jordán herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja; Gianni Infantino, az európai szövetség (UEFA) főtitkára; Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese; a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejk, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elnöke; valamint Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletember.

Michel Platini UEFA-elnök nem indulhat a választáson, mert – Joseph Blatter FIFA-elnökhöz hasonlóan – nyolc évre eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől a FIFA etikai bizottsága hétfőn.

Olvasói sztorik