Nemzetközi foci

Leszavazták a 40 csapatos világbajnokság ötletét

Kapcsolódó cikkek

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága csütörtöki ülésén tárgyalt arról a javaslatról, hogy a világbajnokságon résztvevő válogatottak számát emeljék fel 32-ről 40-re. A testület végül leszavazta az ötletet.

A mezőny bővítését az elmúlt időszakban több futballvezető is szorgalmazta, köztük Gianni Infantino, az európai szövetség főtitkára, a FIFA februári elnökválasztásának egyik jelöltje. A mostani javaslat az elfogadásra váró reformcsomag része volt.

Wolfgang Niersbach, a végrehajtó bizottság német tagja azt közölte, hogy a javaslatot elsősorban az ázsiai és afrikai bizottsági tagok támogatták, de most visszaküldték további elemzésre. A reformcsomagról és további FIFA-t érintő további kérdésekről később tartanak sajtótájékoztatót.

A mezőny nagyságának módosítása először csak a 2026-os vébén jöhetne szóba, a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari tornán még biztosan a megszokott 32 csapatos lesz a küzdelem.

A vébé-résztvevők számát nem határozza meg a FIFA szabályzata. Amennyiben később mégis 40 csapatosra bővítik a mezőnyt, az öthetes tornába plusz 32 mérkőzést kell majd beiktatni, azaz elképzelhető, hogy összesen 96 meccset bonyolítanak le.

A 2026-os világbajnokság házigazdáját legkorábban a 2017-es Kuala Lumpur-i kongresszuson jelölhetik ki.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik