Nemzetközi foci

MU: menjen vagy maradjon Louis van Gaal?

Kele János angolfoci-szakértő szerint Guardiola vagy Ancelotti követheti a Vörös Ördögök kispadján a holland szakembert, akinek a filozófiája felett elrepült az idő.

Kapcsolódó cikkek

Nem a Chelsea az egyedüli angol csapat, amelyik az utóbbi időben gödörbe került. A Manchester United a múlt héten kiesett a Bajnokok Ligájából, a bajnokságban pedig a negyedik helyen áll, hat ponttal lemaradva az éllovas Manchester City mögött. A Vörös Ördögök szurkolói között egy ideje már megoszlanak a vélemények Louis van Gaal menedzser tevékenységével kapcsolatban. A drukkerek az eredménytelenség mellett a mutatott játékkal sem lehetnek elégedettek, imádott csapatuk ugyanis alig lő gólt, ehhez pedig nincsenek hozzászokva. Sok futballbarátot, és United-érzelmű szurkolót foglalkoztatja: menjen vagy maradjon a holland tréner? Erre a kérdésre kerestük a választ az angol futball honi szakértőjével, a hatharom.com újságírójával, Kele Jánossal.

– A szurkolók körében elég nagy vita bonyolódott ebből, és az angol sajtóban is kardinális kérdésnek tűnik, hogy mi legyen Louis van Gaal sorsa – kezdte a Rangadó.hu érdeklődésére Kele János. – Véleményem szerint majd a szezon végén lesz megvonva a mérleg. Mivel a United a Bajnokok Ligájából kiesett, ezért szerintem egyértelmű, hogy csakis valamilyen kupagyőzelem tudná a hollandot megmenteni a szezon végén. Főleg azért, mert úgy néz ki, hogy az edzőpiacon lesznek elérhető nevek.

A szakértő szerint Pep Guardiola vagy Carlo Ancelotti lenne a United számára megfelelő a holland tréner utódjának.

– Egyelőre nem tudni, hogy Pep Guardiola hogyan dönt, illetve miként alakul a szezonja a Bayern Münchennél, de úgy gondolom, hogy ő mindenképp jelölt lehet Van Gaal helyére. Carlo Ancelotti jelenleg is szabad, és már nyilatkozta is, hogy szívesen irányítana egy akkora klubot, mint a Manchester United. Ha a vezetőség úgy látja, hogy a Van Gaal-féle út egy bizonyos ponton nem visz tovább, akkor esetleg a nyári időszak lehet az, amikor eljön az idő a kenyértörésre. Jelenleg egyébként úgy tűnik, hogy ez az út nem viszi előre a klubot, mert mintha ez a csapat elérte volna a csúcspontját a tavasszal és a szezon elején, amikor úgy látszott, hogy stabilizálódik, de aztán nem tudott továbblépni. Sokan vallják, hogy Ryan Giggs, vagy esetleg Gary Neville lenne a megfelelő utód, de úgy gondolom, hogy egy ekkora klub nem kockáztathat. Moyes elküldése után is pontosan látszott, hogy hosszútávon nem kockáztattak Giggs-sel, aki viszonylag kulturáltan tudott bemutatkozni a kispadon, hanem inkább hoztak egy nagy nevet. Én ezt érzem most is, tehát ha Van Gaal nem tud valamilyen kupát, vagy bajnokságot nyerni, akkor a nyáron valószínűleg elválnak egymástól a felek, és talán ez is lesz a jó döntés.

A Vörös Ördögök az elmúlt szezonban többszáz millió fontot költöttek igazolásokra, az eredmények mégis elmaradnak. Kele János úgy véli, Van Gaal több dologban is hibázott kinevezése óta.

– Két részre bontanám a dolgokat. Mindenki tisztában van vele, hogy Louis van Gaalnak ez az utolsó munkája, maga is nyilatkozta, hogy ez az utolsó nagy szerződése, utána szeretne visszavonulni, és a feleségével tölteni az időt. Van Gaalt mindig arról ismertük, hogy sosem volt szívbajos, ha ki kellett vágnia egy nagy sztárt a keretből. Mindenkivel mindig összeakasztotta a bajszát, és nagyon szeretett fiatal játékosokkal együtt dolgozni, és ebből szempontból nézve kockáztatni. A Manchester Unitednél ebből semmit nem látunk, sőt, igazából átesett a másik oldalra. Nagyon sokáig ragaszkodott Rooney-hoz és olyan játékosokhoz, akik nem jelentettek megoldást a csapatnak. Talán Van Persie volt az egyetlen, akivel a nagy sztárok közül rövidre vágta a kapcsolatát. Nekem kicsit úgy tűnik, hogy Van Gaal kicsit kockázatkerülővé vált, semmiképp sem akart megbukni a Manchester Unitednél, nem akarta rossz kalanddal befejezni a pályafutását. Ebből az lett, hogy a saját módszereit nem tudta következetesen alkalmazni, és meghasonlott saját magával. Ez lehet a probléma egyik gyökere.

– A másik része a problémáknak, hogy nagyon szűk keretet rakott össze erre a szezonra A nyáron rengeteg embert elengedett – folytatta a szakértő. – Ezt most látszik meg, amikor egy sorsdöntő Bajnokok Ligája-meccsen Borthwick-Jacksonnak, Powellnek és Varelának játszania. Olyan védelemmel állt fel az utóbbi meccseken a csapat, hogy a játékosok szerintem egymásnak mutatkoztak be sorban, hogy én ki is vagyok, honnan jöttem. Ez teljesen nonszensz, és erre nagyon sokan figyelmeztették a hollandot már a nyáron, hiszen a Premier League nem az a bajnokság, ahol huszonegynéhány játékossal lehet végigcsinálni egy szezont, főleg úgy, hogy az előző idényben is tele volt sérülésekkel a csapat. Nem vagyok orvos, de a szakértői elemzések szerint Van Gaal stílusa, és edzéseken mutatott módszerei hozzájárulnak ahhoz, hogy a játékosok gyakorta szenvednek sérülések. A harmadik dolog a bizonyos „philosophy”, amit ő mindenképp meg akart valósítani a csapatnál. Nagyon sok játékos esetében ez a rendszer nagyon testidegen volt, és talán az is elmondható, hogy emellett egy kicsit elment az idő az európai futballban és a taktikai trendekben. A mai futball javarészt arról szól, hogy milyen gyorsan tud a csapat a játék bizonyos fázisai között váltani. Védekezésből támadásba, támadásból védekezésbe. Ez az ún. „transation”, amit a Klopp-féle Dortmund elég jól játszott, és Heynckes-féle Bayern is ettől volt zseniális. A jelenlegi München Guardiola irányításával is a labdabirtoklásra helyezi a hangsúlyt, de sokkal gyorsabban csinálja, és sokkal kisebb az átmenet az egyes játékfázisok között. A Van Gaal-féle játék talán tíz-tizenöt évvel ezelőtt tudott eredményeket elérni, de ez ma már kevés, és nem nagyon tud ezen változtatni.

Kele János úgy érzi, az lenne a legjobb az angol rekordbajnoknak, ha idei bajnokságot követően a vezetőség mindenképp megválna Van Gaaltól.

– Úgy gondolom, hogy a szezon végén mindenképpen másik megoldás kell keresnie a klubnak. Idény közben felesleges lenne váltani, nincs is olyan opció, akivel előrébb lehetne lépni. Az biztos, hogy nagy pénzeket már nem lenne szerencsés a kezébe adni januárban. Ha megnézzük majd, hogy mennyi pénzt kap januárban, illetve abból milyen játékosok vesz, az talán jelzésértékű lesz arra vonatkozóan, hogy a vezetőség vele képzeli-e el a jövőt a nyártól, vagy esetleg már kifelé tekintgetnek – mondta Kele János.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik