Nemzetközi foci

Jövőre is négy angol lehet a BL-ben

Idén egyelőre csak távolodtak az olaszok.

Kapcsolódó cikkek

Az angolok közelmúltbeli gyenge nemzetközi kupás teljesítménye után sok helyütt felvetődött, hogy akár a négy Bajnokok Ligája-pozíciójukat is elveszíthetik – főleg, hogy az olaszok kifejezetten jó évet zártak tavaly. A nemzetközi kupák csoportköreinek lezárultával a Rangadó.hu utánajárt, hogy áll idén a vetélkedés.

Az tény, hogy a németek kisebb előnyt “építettek ki” az angolokkal szemben, így nekik inkább hátrafelé kell sandítaniuk. Az angolok a Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal négyessel versenyeznek az idei BL-kiírásban, valamint a Tottenham, West Ham, Liverpool, Southampton négyessel az Európa Ligában.

A United kivételével valamennyi csapat továbbjutott a BL-ben, a Vörös Ördögök az EL-ben folytathatják. A Tottenham és a Liverpool csoportelsőként lépett tovább a második számú sorozatban, a másik két csapat már a selejtezőben elvérzett.

Az olaszok “csak” hat alakulatot indíthattak, a Juventus és az AS Roma a BL főtábláján van, a Fiorentina, a Napoli, a Lazio és a Sampdoria az EL-ben indulhatott.

A két BL-induló továbbjutott csoportjából, a Napoli, a Fiorentina és a Lazip túlélte a főtábla első szakaszát, a Sampdoria viszont már a nyáron kiesett egy csúfos hazai, Vojvodina elleni 0-4-et követően.

Összességében tehát még három angol áll a BL-ben két olasszal szemben, míg az EL-ben ugyanakkora létszámmal szerepel a két ország. Bár sok múlik azon, ki meddig jut, nehezen elképzelhető, hogy az év végére az olaszok utolérjék az angolokat, hiszen nincsenek a legközelebb (72,659 és 69,272 az öt éves ciklust tekintve) és kevesebb csapatuk áll a két kupában, ráadásul az angolok már az ősz folyamán is valamivel több koefficienst szereztek riválisaiknál (10,625 a 10,333-mal szemben).

Érdekesség, hogy az oroszok – főleg a Zenit viszonylag könnyebb csoportgyőzelmének köszönhetően – egyelőre mindkét országnál több koefficienst gyűjtöttek idén. A CSZKA Moszkva és a Rubin Kazany viszont már búcsúzott a küzdelmektől, így a szentpéterváriak mellett már csak a Krasznodar és a Lokomotiv Moszkva áll a kupában.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik