Nemzetközi foci bajnokok ligája

Megvan Szabics, Korsós, Dárdai és Király örököse

Több mint egy évtizedet kellett várni az első magyarországi kötődésű BL-csoportkörös továbbjutásra.

Kapcsolódó cikkek

Nem mindennapi tettet vitt véghez a KAA Gent és középpályása, Renato Neto. A Bajnokok Ligájában újonc belga alakulat a Zenit mögött, a Valencia és a Lyon csapatait megelőzve kvalifikált a legjobb 16 közé. Ezzel az is elmondható, hogy hosszú idő után sikerült olyan együttesnek továbbjutnia a BL-ben, amelyben korábban hazánkban futballozó játékos is szerepel. Neto, a Videoton FC egykori légiósa ráadásul stabil kezdőnek számít. A Rangadó.hu most felidéz néhány hasonló esetet.

Több mint 15 évet kell visszalapozni a kalendáriumunkban: 1999–2000 tájékán a Hertha BSC-t két magyar is erősítette. Király Gábor és Dárdai Pál csapata az azt megelőző szezonban a harmadik helyen zárt, ezzel jogot szerzett a Bajnokok Ligájában való indulásra. A Chelsea, a Galatasaray és az AC Milan szerepelt azonos csoportban velük. A berliniek negatív mérleggel ugyan, de sikerrel vették a kört és kvalifikáltak az akkor még második csoportkörös kialakítású BL következő stádiumába. Dárdai egyszer eltiltott volt, kétszer lecserélték, Király végigvédte a hat mérkőzést.

A következő csoportkör már nem sikerült ilyen fényesen, igazolódott a papírforma. A berliniek két döntetlen mellett négy vereséget szenvedtek, pedig a Barcelona ellen az első meccsen még kiharcoltak egy 1-1-et. Ugyanez a Sparta Praha ellen is összejött, de a Portótól már oda-vissza kikaptak és búcsúztak.

Dárdai a Pécs és a BVSC csapataiban játszott itthon; Király a Haladásban nevelkedett.

Egy évre rá Szabics Imre és Korsós György járt sikerrel. A ferencvárosi nevelésű csatár és a korábbi győri védő a Feyenoord együttesén keresztül a Sturm Graz színeiben jutott fel a főtáblára az osztrák bajnokságban szerzett ezüstérmet követően. A graziak ugyanúgy összeakadtak a Galatasarayjal, mint egy évvel korábban a Hertha, és őket, illetve a Rangers, Monaco kettőst megelőzve be is húzták a csoport első helyét. Az első és a harmadik meccsen is 5-0-ás zakóba beleszaladó osztrákoknál Szabics négyszer játszott csereként, Korsós egy eltiltást leszámítva mindannyiszor pályára került.

A második csoportkörben a Valencia, a Manchester United és a Panathinaikosz triójából csak utóbbit sikerült megelőzniük, így búcsúztak. Szabics és Korsós egyik meccsen sem volt eredményes.

A nemrég még a magyar válogatott stábjában dolgozó támadónak 2003–2004-ben ismét sikerült a továbbjutás, igaz, ehhez csapatot kellett váltania. A VfB Stuttgart 2002–2003-ban a Bayern München mögött mérföldekkel lemaradva ezüstérmet ünnepelhetett a Bundesligában, ezzel együtt pedig BL-indulást. A csoportkörben a Manchester United, a Panathinaikosz és a Rangers volt a rivális, a továbbjutás pedig viszonylag könnyen, 12 pontot szerezve, nyolcpontos előnnyel lett meg a németeknek. Szabics Imre a Manchester United ellen gólt is szerzett, a Stuttgart pedig 2-1-re győzött.

A Bajnokok Ligája rendszere ekkor már egyenes kieséses volt, a Chelsea pedig két meccsen 1-0-s összesítéssel ejtette ki a németeket és végül az elődöntőig menetelt.


2003 (October 1) Stuttgart (Germany) 2… by sp1873

Az elmúlt években a korábbi III. Kerület-légiós, a dél-afrikai MacBeth Sibaya a Rubin Kazany; az egykori honvédos Marko Simic a BATE Boriszov játékosaként szerepelt a BL-ben, de a továbbjutás egyiküknek sem sikerült. Ugyanígy járt az idén a Maccabi Tel-Avivval csoportkörös Nikola Mitrovic és a Diósgyőrben, Újpesten és Kecskeméten is megforduló Foxi Kéthévoama az Astanával.

Olvasói sztorik