Nemzetközi foci

Benzemát kirakták a francia válogatottból

Az Európa-bajnoki szereplése is veszélybe kerülhet...

Kapcsolódó cikkek

Határozatlan időre eltiltották a francia válogatottból Karim Benzemát, aki belekeveredett Mathieu Valbuena szexvideós zsarolási ügyébe.

„Én, mint a szövetség elnöke határoztam úgy, hogy mindaddig, amíg ez a helyzet fennáll, Karim Benzema nem léphet pályára Franciaország képviseletében. Ez nem a végrehajtó vagy az etikai bizottság döntése” – nyilatkozta a francia szövetség (FFF) elnöke, Noel Le Graet.

„Mindaddig, amíg az igazságszolgáltatás úgy nem ítél, hogy mindaz, amivel Benzemát vádolják, túlzott, a szövetség nem változtatja meg az álláspontját.” Le Graet hozzátette, támogatná az ügyben eljáró bíróságot abban, hogy létrehozzanak egy találkozót a két játékos között.

Múlt kedden Manuel Valls francia miniszterelnök adott hangot véleményének, amely szerint nem biztos, hogy Benzemának helye van a nemzeti együttesben.

„Egy nagyszerű sportolónak példát kell mutatnia, s ha erre nem képes, akkor nincs helye a francia válogatottban” – nyilatkozta akkor a politikus a Europe 1 rádiónak.

Benzemát november elején hallgatta ki és vette őrizetbe a francia rendőrség, majd a versailles-i bíróság vád alá helyezte, és további nyomozást rendelt el ellene. A játékos egy éjszakát töltött őrizetben, s bár később visszatérhetett Madridba, de folyamatosan ellenőrzik, például nem kerülhet kapcsolatba Valbuenával, illetve az ügy további szereplőivel.

Az ügy sértettje november végén Benzema ellen vallott, s egyértelműen megvádolta a Real Madrid csatárát, aki viszont tagadta, hogy bármilyen aktív szerepet játszott volna Valbuena megzsarolásában.

Az még mindig nem teljesen tisztázott, hogy a csatár pontosan milyen szerepet játszott a zsarolásban, de a nyomozók úgy vélik, Benzemát egy gyerekkori barátja vette rá arra, hogy közvetítőként lépjen fel, egyszersmind érje el Valbuenánál, hogy egyezzen meg zsarolóival. Amennyiben a 81-szeres válogatott, Bajnokok Ligája-győztes támadót bűnösnek találják és elítélik, öt év börtönbüntetést is kaphat.

Valbuena már júniusban panaszt tett amiatt, hogy egy ismeretlen felhívta őt és tudatta vele, birtokában van egy kompromittáló videó. A telefonáló az ügy „elrendezését” javasolta, ugyanakkor pénzösszegről nem beszélt. A zsaroló azzal fenyegetőzött, hogy a jövő évi, franciaországi Európa-bajnokság előtt nyilvánosságra hozza a felvételt, amennyiben nem fizetnek neki.

A nyomozás során őrizetbe vettek négy embert, köztük Djibril Cissét, a visszavonulását néhány hete bejelentő korábbi válogatott csatárt, akit azonban kihallgatását követően szabadon engedtek.

Olvasói sztorik