Nemzetközi foci

Rekordkiütés a BL-ben

A Bajnokok Ligája 1992 óta íródó történelmének legnagyobb vereségét szenvedte el a Malmö.

Kapcsolódó cikkek

8-0-ás vereségbe szaladt bele a Santiago Bernabéu stadionban az FF Malmö a Real Madrid elleni csoportzáró mérkőzésen. A svédek ezzel az utolsó helyen végeztek a csoportjukban és búcsúztak a további küzdelmektől, de még ennél is fájóbb, hogy egy csúnya rekordot sikerült beállítaniuk: korábban csak egy csapat kapott ki nyolc góllal a BL főtábláján.

Sokan még emlékezhetnek rá, hogy a Liverpool 2007-ben ugyanekkora verést mért a török Besiktas csapatára egy novemberi napon. A később elődöntőig menetelő Vörösök góljait akkor Crouch (2), Benayoun (3), Gerrard és Babel (2) szerezték. Érdekesség, hogy az odavágón Isztambulban még a Besiktas győzött 2-1-re; valamint a Pool kispadján az a Rafa Benítez ült, aki most a Reallal ütötte ki a Malmöt – Arbeloa pedig akkor is játszott.

Hétgólos győzelem is akadt már jónéhány: a tavalyi szezonban például a BATE Borisov hazai pályán szaladt bele egy ekkora zakóba a Sahtar Donyeck ellen, de a sors később visszavette a kölcsönt és a 16 között a 0-0-ás első meccs után a Bayern 7-0-ra verte az ukránokat.

A BEK-et is beleszámítva természetesen nem ezek a mérkőzések vezetik a legnagyobb győzelmek vagy vereségek (ahogy vesszük) listáját, hiszen ott a ma már selejtezőnek számító párharcok is a BEK közvetlen részéhez tartoztak.

A valaha volt legnagyobb siker a Dinamo Bukarest nevéhez fűződik. A románok 11-0-ra verték az észak-ír Crusaderst 1973 októberében. A második legnagyobb győzelem Hollandiához kapcsolódik. A Feyenoord 1969-ben tizenkettőt rúgott a KR Reykjavíknak és kettőt kapott cserébe. Szintén említésre méltó az első nagyarányú siker, amely nem az első körben következett be. Az Omonia Nicosia ugyanis a luxemburgi Red Boys Differdange kiejtésével előbb továbbjutott 1979-ben, de a HJK Helsinkin 8-1, 8-1-gyel (!) továbbjutó Ajax aztán az odavágón tíz gólt hintett a ciprusiaknak. A visszavágót aztán 4-0-ra nyerték a déliek, így az összesítés 10-4 lett.

Az 50 legnagyobb győzelem listáján két magyar meccs is szerepel, szerencsére pozitív előjellel. 1965-66-ban a Ferencváros az első körben az izlandi Keflavíkkel csapott össze, a kinti 4-1-es győzelmet egy hazai 9-1 követte, amelyen Albert Flórián 5 gólt szerzett, míg Novák Dezső és Varga Zoltán 2-2 góllal járult hozzá a kiütéshez. Két évvel később a Vasas az ír Dundalkkel akadt össze és a vékonyka, 1-0-ás írországi győzelem után 8-1-es hazai örömünnep következett, amelyen Farkas János mesterhármast jegyzett, Korsós és Vidáts két-két gólt vállalt, Molnár Dezső pedig még egyet tett hozzá.

A Malmö 6 csoportmeccsen beszedett 21 gólja ugyanakkor nem rekord, sőt még a dobogóra sem fér fel. A nagycsapatok gazdasági lehetőségeinek exponenciális növekedésével ugyanis egyre általánosabb, hogy 4-5, akár 6 vagy ennél is nagyobb különbségű győzelmek születnek.

Szomorú apropó, hogy a csoportkörben kapott legtöbb gól listáját egykoron mindkét BL-szereplő magyar csapatunk vezette a maga 19 beszedett találatával. A Ferencváros 1995-96-os és a Debrecen 2009-10-es teljesítményével csak a 2007-08-as Dinamo Kijev és a 2010-11-es MSK Zilina vetekedhetett 2011-ig (valamint a tavalyi Galatasaray, amely úgy jutott el ugyanennyiig, hogy egy meccsen sem kaptak négynél többet – azt viszont jópárszor).

2011-12-ben a Dinamo Zágráb “emelte a tétet” 22-re, amit a dán Nordsjaelland is tartani tudott egy évvel később. Az abszolút rekorder viszont a 2014-15-ös, a selejtezők során a Debrecent kiejtő BATE Borisov. Hat mérkőzésükön nem kevesebb mint 24 gólt kaptak, ez kereken négy gól/meccs átlag – mindezt úgy, hogy nem végeztek pont nélkül a csoportban, mivel az Athletic Bilbaot 2-1-re legyőzték hazai pályán. Sorra szenvedték azonban el a nagy zakókat, az első fordulóban a Porto 6, a harmadikban a Sahtar 7, majd a visszavágón 5, az ötödik körben a Porto 3, végül a Bilbao 2 góllal terhelte meg a fehérorosz kaput. A BATE egyedül a Bilbao legyőzésekor tudott betalálni, a többi 23 gólt válasz nélkül lőtték az ellenfelek – pedig túlzás volna azt mondani, hogy ez volt a futballtörténelem legerősebb csoportja…

Olvasói sztorik