Nemzetközi foci

Dagad a FIFA-botrány: újabb 16 tagot tartóztattak le

Kapcsolódó cikkek

Miután csütörtökön letartóztatták a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) két alelnökét, Loretta Lynch főügyész bejelentette: újabb 16 vádlott van.

Az Egyesült Államok hatósága további 16 személy ellen emeltvádat vesztegetés és kenőpénzek elfogadása miatt. A washingtoni központú Igazságügyi Minisztérium korábbi és jelenlegi FIFA-tisztviselőkről közölt dokumentumai szerint az ügyletek során mintegy 200 millió dollár (57,2 milliárd forint) cserélt gazdát.

Az újabb fejlemények azután láttak napvilágot, hogy Zürichben, a fociszövetség kongresszusán csütörtök hajnalban letartóztatották a hondurasi Alfredo Hawit és a paraguayi Juan Ángel Napout. Hawit az észak-, közép-amerikai és karibi szövetség (CONCACAF) elnöke, Napout pedig a dél-amerikai szövetség (CONMEBOL) vezetője. Mindkét FIFA-alelnök befolyásos tagja a végrehajtó bizottságnak. Az ügyészség közlése szerint mindkettejükkel szemben vesztegetés a vád.

– Eltökélt szándékunk, hogy leszámoljunk a korrupcióval és az igazságszolgáltatás elé vigyük azokat, akik rosszul cselekszenek, és felelősségre vonjuk a korrupt személyeket – mondta Lynch. – Mind a 16 új gyanúsítottat zsarolással, összeesküvésből és pozíciójukkal való anyagi haszonszerzéssel vádoljuk. Azon dolgozunk, hogy véghezvigyük a letartóztatásokat és elintézzük egyes vádlottak kiadatását.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik