Nemzetközi foci

Bundaügy: elölről kezdődött az egyik bírósági eljárás

A szingapúri Tan Seet Eng ismét rács mögé került.

Kapcsolódó cikkek

A bírói tanács összetételében történt változás miatt pénteken újrakezdődött a magyarországi labdarúgó fogadási csalási ügy nemzetközi vonatkozású büntetőeljárásának elsőfokú tárgyalássorozata.

A szingapúri Tan Seet Eng és 11 magyar társa ellen – számítástechnikai rendszer elleni bűntett vádjával – zajló eljárásban tavaly januárban rendezték az első tárgyalást Nyilas Levente vezetésével a Fővárosi Törvényszéken (FT), de az ügyet idén nyáron igazgatási ok miatt átszignálták a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, ahol immár Böszörményiné Kovács Katalin közreműködésével folytatódik.

A pénteki tárgyalás elején a bírónő elmondta: az FT Büntető Kollégiuma elvárja, hogy gyorsabbá váljon, ezáltal mihamarabb befejeződjön a tárgyalássorozat. Hozzátette: amennyiben a vádlottak együttműködőek lesznek, egy éven belül megszülethet az elsőfokú ítélet.

Ezután elmondta, hogy az eljárás eddig lezajlott részét meg kell ismételni. Kifejtette: amennyire lehet, felgyorsítja az eddig keletkezett, több ezer oldalnyi dokumentáció ismertetését, de figyelmeztette a jelenlévőket, hogy ennek ellenére unalmas időszaknak néznek elébe.

A vádirat egyik leglényegesebb megállapítása, hogy a vádlottak – korábbi labdarúgók, játékvezetők, illetve egy sportvezető – a szingapúri Tan Seet Eng által irányított nemzetközi bűnszervezet keretein belül vettek részt a mérkőzések manipulálásában. A felsorolásban magyar-, török-, finn- és olaszországi, valamint dél-amerikai meccsek szerepelnek. Ezek között felnőtt és utánpótlás, illetve klubcsapatok közötti és válogatott találkozók egyaránt megtalálhatóak.

Ahogy eddig, úgy ezután is az elsőrendű vádlott távollétében zajlik majd a bírósági eljárás, ugyanis az 51 éves Tan Seet Eng (aki Dan Tan néven is ismert) 2013 októbere óta előzetes letartóztatásban volt hazájában. Bár a múlt héten a szingapúri legfelsőbb bíróság megállapította, hogy a tárgyalás nélküli fogva tartása jogellenes, és szabadlábra helyezte, ám december 1-jén, kedden ismét letartóztatták – ezzel kapcsolatban a helyi rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt indoklást.

Az ázsiai férfit az Interpol – egy korábbi megfogalmazás szerint – a világ leghírhedtebb fogadási csalási szindikátusának vezetőjeként tartja számon.

A nemzetközi rendőri szervezet egykori vezetője, Ronald Noble, valamint a FIFA illetékesei a múlt héten csalódottságuknak adtak hangot, amikor Enget szabadon engedték. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség korábbi biztonsági főnöke, Chris Eaton a keddi letartóztatás után pozitívan reagált: „Örülök, hogy a szingapúri igazságszolgáltatási rendszer továbbra is magabiztosan fellép a bundázással kapcsolatos vizsgálatok és büntetőeljárás során.”

Kasiviswanathan Shanmugam belügyi és jogi miniszter kijelentette, hogy elfogadja és tiszteletben tartja a bíróság ítéletét, de szerinte a fogva tartás alapos indokkal történt. Egyben tagadta, hogy az újbóli őrizetbe vétele a nemzetközi nyomásnak volt köszönhető.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik