Nemzetközi foci

Szabadlábon a bundavezér

Pénteken újrakezdődik a magyarországi fogadási csalási ügy nemzetközi vonatkozású büntetőeljárásának elsőfokú tárgyalássorozata.

Kapcsolódó cikkek

AThe Straits Times cikkeszerint november 25-én kiengedték a börtönből a magyarországi bundaügy nemzetközi vonatkozású büntetőeljárásának elsőrendű vádlottját, a szingapúri Tan Seet Enget, más néven Dan Tant.

A fogadási csalási hálózat irányítója – az Interpol megfogalmazásában: a világ leghíresebb bunda-szindikátusának vezetője – azért szabadulhatott, mert a fellebbviteli bíróság megállapította, hogy a fogva tartása jogellenes volt.

Az 51 éves férfi 2013 októbere óta volt őrizetben, miután egykori segédje, a Magyarországon zajló tárgyalássorozatban csupán tanúként szereplő Wilson Raj Perumal feladta, hogy saját magának enyhébb elbírálást biztosítson.

A szingapúri büntető törvénykönyv egy éves időtartamra teszi lehetővé a tárgyalás nélküli fogva tartást, de ez évente felülvizsgálható és meghosszabbítható.

Tan Seet Eng nemzetközi bundamaffiája 2009 óta állítólag több mint 150 labdarúgó-mérkőzést manipulált négy kontinensen, például Olaszországban, Magyarországon, Finnországban és Nigériában.

A korábbi Interpol-tiszt, Chris Eaton szerint a szindikátus keze szinte minden európai bajnokságig elér.

A szerencsejáték-függő férfi ezer dolláros nagyságrendben szórta a pénzt lóverseny- és futballfogadásokra, illetve kaszinókban. Már a kilencvenes években is ült börtönben illegális bukméker-tevékenység miatt. 1994-ben elmenekült Szingapúrból, miután másfél millió dollárt vesztett a labdarúgó-világbajnoksággal összefüggésben. Utána visszatért, és megállapodott a hitelezőivel, hogy a tartozását részletekben fizeti.

Ezután ritkán nézett focimeccseket, de aztán megismerkedett Wilson Raj Perumallal, aki állítólag fogadási tippeket szállított neki, cserébe befektetett a Football Four U (későbbi nevén Exclusive Sport) elnevezésű promóciós cégbe.

Amikor Perumal résztulajdont akart szerezni a finn Tampere United csapatában, Tan Seet Eng 300 ezer eurót adott, de ezt visszavonta, amikor felismerte, hogy Perumal manipulációs célok miatt veszi meg a klubot. Olyannyira megromlott a kapcsolatuk, hogy később ő dobta fel a finn rendőrségen Perumalt.

Mint korábban beszámoltuk róla, a magyarországi bundaügy nemzetközi vonatkozású büntetőeljárásának elsőfokú tárgyalássorozatát a tanácsvezető bíró személyének változása miatt teljesen elölről kell kezdeni. Az első tárgyalást december 4-én tartják a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Miután Tan Seet Eng immár szabadlábon van, talán ezúttal a jelenlétében zajlanak majd a tárgyalótermi események…

Olvasói sztorik