Nemzetközi foci

Örökös eltiltást kértek Platinire

Kapcsolódó cikkek

Örökös eltiltás kiszabását kérte Michel Platinire, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökére a nemzetközi szövetség (FIFA) etikai bizottságának vizsgálati kamarája.

A FIFA döntéshozói testülete december végén hozza meg határozatát azt követően, hogy meghallgatta Platinit és a novemberben hozzá hasonlóan 90 napra eltiltott Joseph Blattert, a FIFA elnökét.

Az etikai bizottság vizsgálati részlege szombaton közleményben jelentette be, hogy befejezte a nyomozást a két felfüggesztett sportvezető ügyében, s megtette javaslatát a bizottság döntéshozó kamarájának. Részleteket személyiségi jogok és az ártatlanság vélelme miatt nem hozott nyilvánosságra, de Platini esetében az ügyvédje kedden konkrétummal állt elő.

– Az etikai bizottság vizsgálati kamarája életre szóló eltiltás kiszabását kérte Michel Platinire, ezt láttuk a dossziéban, amit átadtak nekünk. Sajnálom, hogy kiderült, mivel a lehető legbizalmasabban kellene eljárni ebben az ügyben – fogalmazott Thibaud d’Ales utalva arra, hogy a Libération internetes oldalán kedden reggel megjelent az információ.

Az ügyvéd hozzátette, az indítványozott eltiltás mértéktelenül nagy, semmi nem támasztja alá a vizsgálati anyagban.

– Felvetődik, hogy a vizsgálatot vezető személyt nem hívhatnánk-e inkább +spekulációval megbízott” vagy a FIFA-elnökválasztásból +Michel Platinit kizáró+ személynek – folytatta az ügyvéd, aki szerint botrányos az ügy és az is, hogy ez napvilágra került.

A FIFA etikai bizottsága nem kommentálta a történteket a francia hírügynökségnek, ugyanakkor egy FIFA-hoz közel álló forrás szerint “Platini táborának taktikázásáról” lehet szó, amellyel “azt a látszatot szándékozik kelteni, hogy létezik egy Platinivel szembeni előítélet” az etikai bizottságban.

A FIFA és az UEFA vezetőjének futballal kapcsolatos tevékenységét korrupciós vád miatt október 8-án felfüggesztette fel – egyelőre kilencven napra – a FIFA etikai bizottsága. Blatter 1998 óta vezeti a FIFA-t, Platini pedig – aki a FIFA alelnöke is egyben – 2007 óta az UEFA-t, és egészen a felfüggesztéséig ő számított esélyesnek a FIFA elnöki posztjára. Azt mindketten jelezték, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) fellebbeznek az eltiltásuk ellen, ráadásul Platini szeretne indulni a FIFA február 26-ára kiírt elnökválasztásán. A francia vezető pályázatával azonban a szervezet ad hoc választási bizottsága az eltiltás miatt egyelőre nem foglalkozott, így az UEFA-elnök hivatalosan még nem jelöltje a tisztújításnak.

Az etikai bizottság vizsgálódásának a hátterében az áll, hogy Blatter 2011 februárjában kétmillió svájci frankot adott Platininek. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, és eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja majd meg.

Az ügyben a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki Blattert, de a játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség.

Olvasói sztorik