Nemzetközi foci

Joachim Löw: a szabadság és a demokrácia jelképe a keddi meccs

Kapcsolódó cikkek

A világbajnoki címvédő német válogatott szövetségi kapitánya, Joachim Löw szerint a szabadság és a demokrácia jelképe, illetve üzenete lesz a keddi Németország–Hollandia barátságos mérkőzés.

A találkozót felvezető hétfői sajtótájékoztatón az edző hangsúlyozta: a pénteki párizsi merényletek miatt a hollandok elleni meccsük sportértéke háttérbe szorul – és ez akkor is igaz lesz, ha nyernek –, azonban kifejezhetik általa szolidaritásukat, együttérzésüket és szomorúságukat a franciák felé. „Gondolatban az áldozatok családtagjaival és barátaival leszünk” – mondta Löw.

A pénteki terrorakció-sorozat a Stade de France nemzeti stadion előtt elkövetett öngyilkos robbantással kezdődött, az arénában éppen a világbajnok németek, valamint a jövő évi Európa-bajnoki házigazda franciák egymás elleni barátságos mérkőzése zajlott. A német válogatott a történtek után a stadionban töltötte az éjszakát, mielőtt szombaton hazatért volna.

Később az is felvetődött, hogy a hollandok elleni találkozót elhalasztják, de aztán a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) vasárnap úgy döntött, hogy megtartják a meccset.

„Rettenetes, borzalmas, és számunkra is megrázó volt az az éjszaka. Másnap reggel az volt az érzésem, hogy erre a mérkőzésre nem kerülhet sor” – mesélte Löw, aki hosszas tárgyalások után belátta, hogy hiba lenne lemondani a hollandok elleni találkozót, amely a megszokotthoz képest „teljesen más értékekkel rendelkezik majd”.

Angela Merkel német kancellár és a kormány több tagja is a helyszínen tekinti meg a keddi, hannoveri edzőmeccset, ezzel is demonstrálni kívánnak a terror ellen. A német válogatott menedzsere, Oliver Bierhoff elmondta, hogy a csapat körüli biztonsági intézkedéseket is növelik – a rendőrség például kábítószer-kereső kutyákkal átkutatta a szállodájukat –, ennek kapcsán Löw hangsúlyozta, hogy nincs okuk aggodalomra.

Az előző világbajnokságon bronzérmes, de a következő Európa-bajnokságról lemaradó holland válogatott szövetségi kapitánya, Danny Blind elmondta: természetesen elfogadták volna, ha a német szövetség lemondja a mérkőzést, de nagyon örülnek, hogy nem így történt.

„Jó döntés született, hiszen így megmutathatjuk, hogy nem riadunk vissza a terroristáktól” – közölte Blind, majd hozzátette, hogy játékosai komolyan fogják venni a németek elleni találkozót. „Amikor pályára lépnek, akkor elsősorban labdarúgók, akik továbbra is szeretnének jól teljesíteni és nyerni.”

A hat helyszínen elkövetett pénteki merényletsorozatban, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet magára vállalt, a legutóbbi hivatalos jelentések szerint 129-en haltak meg, és több mint 350-en megsebesültek. Közülük 42 embert még mindig intenzív osztályon ápolnak, és többek állapota továbbra is életveszélyes.

A 20.45-kor kezdődő mérkőzést Kassai Viktor vezeti.