Nemzetközi foci

Lemondták a belga–spanyol meccset

Biztonsági okokból elmarad a keddre tervezett barátságos találkozó.

Kapcsolódó cikkek

A belga kormány tanácsára biztonsági okokból lemondták a kedd estére, Brüsszelbe tervezett Belgium–Spanyolország barátságos mérkőzést – közölte a Belga Labdarúgó Szövetség.

„A kormány az este kapcsolatba lépett az URBSFA-val, és azt tanácsolta, hogy ne tartsuk meg a mérkőzést” – áll a szövetség hétfőn éjjel közzétett nyilatkozatában.

A világranglista-vezető belgák és az Európa-bajnoki címvédő vendégek meccsének lemondása a péntek éjjeli párizsi merényletsorozat miatt megemelt belgiumi terrorkészültségi szinttel, valamint a terrortámadás még szökésben lévő egyik gyanúsítottja utáni hajszával függ össze.

A mérkőzés megtartása már korábban kétségessé vált, miután kiderült, hogy a merénylet-sorozat feltételezett kitervelője belga állampolgárságú, és az előkészületek szálai is Brüsszelbe vezetnek.

A belga szövetség sajnálatát fejezte ki a meccs késői lemondása miatt. „Számba véve ugyanakkor a rendkívüli körülményeket, nem vállalhattunk semmilyen kockázatot játékosaink és szurkolóink biztonságával kapcsolatban” – hangoztatták a nyilatkozatban.

Hétfőn a spanyol szövetségi kapitány, Vicente del Bosque még azt nyilatkozta Brüsszelben, hogy nem aggódnak a biztonságuk miatt, és várják a mérkőzést.

„Nem félek. Azért jöttünk, hogy játsszunk. Minden megy a normális kerékvágásban. A csapat jó formában van. Természetesen mindenkit befolyásol, ami Párizsban történt, de tudnunk kell, hogyan különítsük el mindezt, hiszen fontos mérkőzés vár ránk. Ez az idei év utolsó mérkőzése, és azt akarjuk, ezért is szeretnénk jól teljesíteni” – magyarázta a szövetségi kapitány.

A spanyolok kapusa, David De Gea hozzátette: a rengeteg biztonsági intézkedésnek köszönhetően biztonságban érzik magunkat.

A párizsi támadások a francia nemzeti stadion, a Stade de France mellett elkövetett öngyilkos robbantásokkal kezdődtek, miközben az arénában éppen a francia–német barátságos mérkőzés zajlott. Az utólagos beszámolók szerint a merénylők egyike megpróbált bejutni a meccsre, de a biztonsági ellenőrzésen fennakadt a nála lévő kés miatt, amelytől nem akart megválni.

Londonban hétfőn közölték, hogy a francia válogatott jelképes okokból mindenképpen pályára akar lépni kedd este, az Anglia elleni barátságos mérkőzésen. Angela Merkel német kancellár pedig a helyszínen tekinti meg Hannoverben a Németország–Hollandia meccset, ezzel is demonstrálni kíván a terror ellen. A kancellár mellett a tervek szerint a német kormány több minisztere is ott lesz a VIP-tribünön.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik