Nemzetközi foci

Robbantásos merénylet? Elmaradt a német–holland!

A két csapat játékosai és Angela Merkel biztonságban voltak. [b]Frissítve![/b]

Kapcsolódó cikkek

FRISS: robbantásos merényletet terveztek a mérkőzésen

Robbantásos merénylet veszélye miatt maradt el a kedd esti Németország–Hollandia meccs Hannoverben – közölte az alsó-szászországi tartományi főváros rendőrkapitánya.

Volker Kluwe több közszolgálati televízióban közvetített nyilatkozatában elmondta: röviddel a stadion kapuinak megnyitása után szereztek értesülést arról, hogy robbantásos merénylet készül a mérkőzésen.

Ezért elrendelték a stadion kiürítését, és mindenkinek javasolják, hogy kerüljön minden olyan helyet, ahol nagyobb számban gyűlhetnek össze emberek. A legjobb, ha mindenki hazamegy, mert nem tudni, hogy van-e B-tervük a merénylőknek. Azt nem mondta el, hogy kik terveztek merényletet.

Sajtóértesülések szerint szélsőséges iszlamisták akartak robbantani a stadionban. Kluwe elmondta, hogy a német és a holland nemzeti válogatott, valamint segítőik biztonságos helyen vannak.

A mérkőzés 20.45-kor kezdődött volna. A stadion kapuit 19 óra körül nyitották meg. Az 49 ezer fős stadionban viszonylag kevesen voltak, amikor elkezdődött a kiürítés. A szurkolók rendben, fegyelmezetten hagyták el a stadiont.

A hannoveri rendőrség a Facebook-oldalán közölte, hogy a városi közlekedési vállalat járatai fennakadás nélkül közlekednek. Az NDR regionális közszolgálati médiatársaság szerint Angela Merkel még nem volt a stadionban, amikor elrendelték annak kiürítését.

Egyelőre nem találtak robbanószert és nem vettek őrizetbe senkit Hannoverben az elmaradt mérkőzéssel kapcsolatban – mondta kedden késő este Alsó-Szászország tartományi belügyminisztere.

Boris Pistorius a szövetségi belügyminiszterrel, Thomas de Maiziere-rel és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) ügyvezető elnökével, Reinhard Rauball-lal tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hannoveriek biztonságban érezhetik magukat, és a rendőrség legalább szerdáig nagy erőkkel lesz jelen a városban.

Thomas de Maiziere elmondta, hogy fenyegetettség miatt kellett lemondani a mérkőzést, de ennek mértékéről és a hatóságok értesüléseinek forrásairól nem árulhat el részleteket, egyebek között azért, mert megnehezítené a hatóságok munkáját.

Reinhard Rauball egyebek között elmondta, hogy a német és a holland válogatott még nem érkezett meg a stadionba, amikor befutott a hír a mérkőzés elmaradásáról, és a játékosok időközben már elindultak haza.

Elmaradt a kedden 20.45-re kiírt Németország–Hollandia barátságos mérkőzés Hannoverben, mert a rendőrség robbantásos merénylet terveiről szerzett információkat – mondta Volker Kluwe hannoveri rendőrkapitány az NDR regionális közszolgálati médiatársaságnak.

„Komoly tervek voltak arra, hogy valamit felrobbantsanak” – fogalmazott. A részleteket később, sajtótájékoztatón ismertetik. A stadiont rendben kiürítették.

A Spiegel Online hírportál szerint a stadion környékén láttak egy terrorcselekmények elkövetésére hajlamos iszlamistaként számon tartott embert. A német hatóságok országszerte 420 ilyen személyt tartanak nyilván. Kora este egy gazdátlan csomagot találtak a stadion közvetlen környékén. Arról kiderült, hogy ártalmatlan.

A meccset a tervek szerint a helyszínen tekintette volna meg Angela Merkel német kancellár, aki a pénteki párizsi terrortámadások után ezzel is demonstrálni szerette volna a terrorizmussal szembeni elszánt küzdelmet.

A nap folyamán korábban a Brüsszelbe tervezett belga–spanyol mérkőzést is lemondták biztonsági okok miatt, a londoni angol–francia találkozót viszont megtartják.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik