Nemzetközi foci

A kincstárnok lehet a német szövetség új elnöke

Kapcsolódó cikkek

A jelenlegi kincstárnok, Reinhard Grindel lehet a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) következő elnöke, miután kedden a regionális sportági vezetők őt nevezték meg jelöltjüknek.

Grindel tagja a kormányzó Német Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) és parlamenti képviselő, és rajta kívül jelenleg nincs más jelölt, a regionális szövetségeknek pedig többségük van a DFB-n belül. Ráadásul a német szövetséget ideiglenesen társelnökként irányító Rainer Koch szerint is Grindel a megfelelő jelölt.

A DFB-nél múlt hétfőn indult feltáró vizsgálat, mivel lemondott tisztségéről Wolfgang Niersbach elnök annak nyomán, hogy a kilenc évvel ezelőtti torna szervezőbizottsága 6,7 millió eurót utalt át a nemzetközi szövetségnek (FIFA) 2005-ben. Közben kiderült: Franz Beckenbauer korábban szerződésben ígért előnyöket a Németországra voksolóknak.

A Der Spiegel című lap egy hónapja írt arról, hogy a németek szavazatokat vásároltak a vébé-helyszín 2000-es kijelölése előtt, mégpedig úgy, hogy a FIFA 24 fős végrehajtó bizottságából négy ázsiai tag kapott pénzt. Az újság szerint a németek Robert Louis-Dreyfusnak, az adidas 2009-ben elhunyt vezérének a segítségével egy titkos „fekete kasszát” hoztak létre, s a francia üzletember kölcsönözte a 6,7 millió eurós összeget is.

A Spiegel szerint Beckenbauer és Niersbach – akkori alelnök – is tudott a vesztegetésről, a pénzt pedig a FIFA-n keresztül juttatták vissza Louis-Dreyfusnak, ez volt a 2005-ös utalás.

Olvasói sztorik