Nemzetközi foci

Már nem mi vagyunk Európa lúzerei

Mit gondolnak, melyik ország vár legrégebb óta az újabb kijutásra? Mostanáig Magyarország volt az, de átadtuk a szerepet egy másik válogatottnak.

Kapcsolódó cikkek

Európa-bajnokságra negyvennégy év után jutunk ki újra, világbajnokságon harminc éve nem járunk majd 2016-ban. Borzasztóan hosszú idő. Vannak országok, melyek válogatottja persze egyszer sem jutott ki még világversenyre, de ezek általában olyan csapatok, melyek reálisan nem is nagyon álmodoznak ilyesmiről. Aki viszont egyszer már volt vb-n vagy Eb-n, az visszavágyik oda. Vasárnap estig a magyar válogatott (és szurkolói) vágytak a legrégebb óta.

Kvízkérdésnek sem lenne utolsó, mostantól melyik csapat a „lúzerek” bajnoka, amelyik legrégebb óta álmodozik egy újabb Eb-részvételről. Mielőtt válaszolnánk rá, szűkítsük a kört. A mostani kontinenstornára története során először kijutott Albánia, Észak-Írország, Izland, Szlovákia és Wales persze mindenkinél régebb óta várt a sikerre – de ezeket a válogatottakat nem számítjuk bele a két részvétel között eltelt időt tekintve csúcstartók közé.

Két résztvevő van még, amely először kvalifikál(hat) sikeresen: Ausztria és Ukrajna. Az osztrákok már biztosan ott lesznek Franciaországban, hiszen megnyerték csoportjukat, Ukrajna pedig egy lépésre van a kijutástól, a szlovénok elleni pótselejtező hazai meccsén aratott 2-0-s győzelem után. Bár ne feledjük: az ukránok a pótselejtezők igazi vesztesei, eddig minden ilyen próbálkozásukat elbukták, legutóbb a brazíliai világbajnokság előtt éppen 2-0-ról, a franciák ellen. Ugyanakkor mindkét ország válogatottja volt már Európa-bajnokságon, hiszen 2008-ban a sógorok, 2012-ben pedig az ukránok voltak a (társ)házigazdái a versenynek.

És akkor lássuk a megfejtést: a jövő évi Eb-ről (is) lemaradó országok közül Skócia böjtöl legrégebb óta, ha csak az Európa-bajnokságokat vesszük figyelembe. A skótok 1996-ban jártak utoljára kontinenstornán – azaz jövőre lesz húsz éve, hogy mindig lemaradnak, zsinórban ötödször. Ez messze nem olyan hosszú kihagyás, mint a magyar válogatotté volt 1972 óta – de a mi sorozatunk megtört, így mostantól átadhatjuk a stafétát az erre aligha büszke skótoknak. Akik egyébként a ’96-ost megelőzően is csak egyszer, 1992-ben szerepeltek a tornán (igaz, akkor még csak nyolc csapat jutott a csoportkörbe, úgyhogy az komoly fegyvertény volt).
Most sem jött össze nekik, a D-csoportban negyedik helyre futottak be, a pótselejtezős írek mögött három ponttal lemaradva. Az európai országok közül csak Norvégia és Szerbia vár hozzájuk hasonlóan hosszú ideje egy újabb részvételre. Szerbia önálló államként eddig egyszer sem, Jugoszláviaként pedig legutóbb 2000-ben játszhatott Eb-döntőben. Akárcsak a most általunk további várólistára tett norvégok. De a skótokat még ők is verik négy évvel…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik