Nemzetközi foci

Tavaszra kipukkad a Bayern?

Hónapok óta eszeveszett tempóban száguld a Bayern München. Verhetetlen szupercsapat alakult, vagy visszaüthet a formaidőzítés? Várhidi Pétert faggattuk.

Kapcsolódó cikkek

Szombat délután negyven perc alatt lerendezte a Stuttgart elleni összecsapást a Bayern. Az Arsenal 5-1-es kiütése (BL) után a Bundesligában sem lassítottak a Guardiola-fiúk, akik 11-1-0-s mutatóval vezetik a német tabellát, úgy, hogy 37 gólt szereztek és mindössze négyet kaptak.

Pedig nem is olyan régen hogy féltették a münchenieket a spanyol szakvezetőtől. „Magával hozta Barcalonából az unalmas tiki-takát. Külföldi labdarúgókat igazolt a németek helyére. A csapata a Bajnokok Ligájába képtelen átmenteni a Bundesliga-formát. Elengedte Bastian Schweinsteigert, a müncheni klubikont.” Se szeri, se száma a kritikáknak, melyekkel szembe kellett néznie Pep Guardiolának. A 44 éves spanyol edző 2013 óta irányítja a Bayernt, amellyel a német bajnokságot kétszer, míg a Német Kupát, az európai Szuperkupát és a klubvilágbajnokságot egyszer-egyszer nyerte meg. Csakhogy ez sokáig kevés volt…

Szokás szerint döbbenetes fölényben focizott a Bayern

Könnyen lehet, hogy ez lesz az az idény, amikor végérvényesen értelmét veszti a tréner és az együttese szapulása, ugyanis káprázatos, amit a müncheniek az elmúlt hónapokban véghezvittek. Ahogy említettük, a Bundesligában 11 győzelemmel és egy döntetlennel rajtolt a csapat, a hazai kupában két, 3-1-es sikeren van túl, a BL-ben pedig szerda este nemes bosszút állt a két héttel korábbi, londoni vereségért. Az összecsapás végén 5-1 állt az eredményjelzőn, ami egyáltalán nem számít ritkaságnak mostanság az Allianz Arenában. A Bayern – amely az évad 18 tétmeccse közül 16-ot megnyert, a gólkülönbsége pedig 56-9 – természetesen az élen áll a Bajnokok Ligája F jelű négyesében, és nehéz elképzelni, hogy ne az első helyen lépjen tovább. De vajon milyen lesz a folytatás?

– Persze, hogy kénytelenek csendben maradni a kritikusok, hiszen jönnek az eredmények – kezdte a Sport Televízió szakértője, Várhidi Péter. – Amellett, hogy remek edző, Guardiolának erős kisugárzása van, és a jelek szerint elérte, hogy mögé álljon a klub vezérkara. A Bayern München a világ egyik leggazdagabb klubja, ezért meg tudja szerezni azt a játékost, akire a trénernek szüksége van. Márpedig a spanyol éles szemmel szúrja ki a tehetségeket.

Csupa boldogság az élet Münchenben

Noha a BL első számú esélyesének tartja a Münchent, a korábbi magyar szövetségi kapitány emlékeztetett arra, hogy Pep Guardiola együttesei hagyományosan hullámvölgybe kerülnek tavasszal, amikor pedig a legjobb forma kellene – például a legrangosabb európai kupasorozat megnyeréséhez.

Idén májusban a serleget végül elhódító Barcelona állította meg a németeket, akik májusban a bajnokságban is kaptak néhány pofont – igaz, addigra már a nyakukban érezhették a Bundesliga aranyérmét. Gyanítjuk, a kritikusok újra támadásba lendülnek, ha a Bayern München a hazai uralkodás mellett nem szerez nemzetközi trófeákat…

Olvasói sztorik