Nemzetközi foci

Mourinho: szennyeskosár után utcasarok?!

Vajon honnan nézi a Chelsea eltiltott edzője a Stoke City elleni meccset…

Kapcsolódó cikkek

Jose Mourinhóról azt beszélik, hogy tíz évvel ezelőtt, amikor kitiltották a stadionból, egy szennyestartóban rejtőzött el a Bayern München elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő előtt, de lehetséges, hogy szombaton más módszert választ, és a Stoke City pályájának közelében egy utcasarkon nézi majd a Chelsea mérkőzését.

A londoni Kékek menedzsere a Liverpooltól múlt szombaton elszenvedett hazai vereséget követően – sajtóhírek szerint – két mérkőzésre szóló ultimátumot kapott Roman Abramovics tulajdonostól. Ezek közül az elsőt, a Dinamo Kijev elleni, szerdai Bajnokok Ligája-csoportmeccset kis szerencsével ugyan, de sikeresen vívta meg a portugál tréner csapata, amelynek most, a Premier Legaue 12. fordulójában a Stoke otthonából kellene elhoznia címvédőként a három pontot.

Mourinho nem lehet ott a kispadon a saját sorsát befolyásoló összecsapáson, mivel egymeccses eltiltását tölti.

A két együttes már találkozott egymással ebben a szezonban, a Ligakupa nyolcaddöntőjéből 1-1 után tizenegyesekkel a Stoke jutott tovább, megfosztva ezzel a londoniakat a címvédés lehetőségétől. Ennek ellenére a Chelsea-nek kifejezetten jól megy a Stoke ellen, ugyanis legutóbbi 17 összecsapásukból 13-at megnyert és csak egyet veszített el.

A portugál borostásan jelent meg a pénteki sajtótájékoztatón, amelyen nem volt hajlandó megerősíteni a szennyeskosaras eset megtörténtét. Az biztos, hogy a csapatbuszon utazik majd, és a játékosaival lesz, ameddig a szabályok lehetővé teszik. „Nem tudom, hol fogom nézni a meccset. Talán leülök egy utcasarkon, én iPad-en követem, de az is előfordulhat, hogy nem is nézem, mert nem tudom tartani a kapcsolatot a segítőimmel, akkor meg mi értelme?” – filozofált Mourinho.

Hozzátette: a találkozóval kapcsolatban mindent alaposan átbeszéltek az asszisztenseivel, de teljes mértékben vállalja a felelősséget mindenért, ami a pályán történik majd, annak ellenére, hogy hiányozni fog a kispadról. „Ha mondjuk tíz perc után hét emberünk marad a pályán, arra a segítőim nem készülnek, mégis nekik kell majd dönteniük. Egyébként már a leghihetetlenebb forgatókönyvekről is beszéltünk. Elképzeltük, hogy nyerünk négy-nullra, hogy kikapunk négy-nullra, és ezer további lehetőséget is említettünk, köztük sérüléseket, piros lapokat, és a kapust, a védőket, a csatárokat, a szélsőket is egytől-egyig elemeztünk, szóval mindenre felkészültünk” – ecsetelte Mourinho.

A portugál szerint most az a legfontosabb, hogy a játékosok és az edzők védve érezzék magukat azáltal, hogy ő magára vállalja a felelősséget, így a játékosoknak csak a futballra kell koncentrálniuk, asszisztenseinek pedig arra, hogy segítsék a pályán lévőket.

A címvédőként rendkívül rosszul rajtoló, 11 forduló után csupán a 15. helyen álló Chelsea trénere nem fellebbezett az eltiltása ellen, mondván: hülyeség harcolni, ha az ember tudja, hogy veszíteni fog. Ugyanakkor hozzátette: több vezetőedző ki lesz tiltva a stadionokból, ha a jelenlegi tendencia folytatódik.

„A stadionból csak igazán komoly indokkal lenne szabad kitiltani egy menedzsert, a mostani büntetést viszont csak a szavaimmal, a panaszaimmal indokolták. A jövőben gyakoriak lesznek a hasonló szankciók, kivéve, ha Európa-szerte komolyan és törvényesen rendezik az edzők jogainak kérdését.”

A Stoke City vezetőedzője, Mark Hughes – aki korábban a Chelsea játékosa volt – úgy fogalmazott: a jelenlegi nehéz helyzet, és a gyenge eredménysor aligha helyez különös nyomást Mourinhóra, hiszen eddigi pályafutása során már több alkalommal átélt ilyesmit. „Ez nem zavarhatja meg őt, bár kétségtelenül másfajta nyomásról van szó, mint amit megszokott, hiszen nem túl sok alkalommal volt rá példa, hogy aktuális csapata ilyen formát mutatott, és a kiesőhelyek közelében tanyázott.”

Hughes azt is elmondta, szerinte a Chelsea nem lett rossz csapat egyik napról a másikra, és ha rátalál a csúcsformájára, a siker könnyebben jön majd. „Már korábban is mondtam, hogy ha a legjobb játékosok és a vezetők többsége jól reagál a kialakult helyzetre, akkor egy bizonyos ponton megfordul a rossz tendencia. Csak remélni tudom, hogy ez nem szombat este következik be.”

A szombaton 18:30-kor kezdődő mérkőzést idehaza a Digisport 1 közvetíti élőben.

Olvasói sztorik