Nemzetközi foci

Mourinho: „Nincs mit mondanom”

A Chelsea menedzsere arra számít, hogy megkapja a lehetőséget és az időt arra, hogy megfordítsa csapatával az utóbbi hetekben látott rossz tendenciát.

Kapcsolódó cikkek

Beszámoltunk róla, hogy az angol élvonal 11. fordulójának szombat délutáni nyitómérkőzésén a címvédő és házigazda Chelsea 3-1-re elveszítette a Liverpool elleni rangadót. A Ligakupától már búcsúzó londoniaknak – három győzelem és két döntetlen mellett – ez volt a hatodik vereségük az új bajnokságban, ezért csak a tabella 15. helyén szerénykednek.

A BBC számos érdekességet gyűjtött össze a meccsről. Például: José Mourinho még sosem volt részese hatnál több kudarcnak egy Premier League-szezon során.

A Vörösök legutóbb több mint három évvel ezelőtt, 2012. május 8-án győzték le szombati ellenfelüket, amelynek otthonában ezt megelőzően 2011 novemberében tudtak nyerni, kettőnél több gólt pedig 1989 decemberében szereztek a Stamford Bridge-n. Philippe Coutinho 710 perc után lőtt ismét gólt az angol élvonalban.

Hét éve nem volt ilyen

A 2008-as Middlesbrough – Manchester City (8-1) meccs után ezúttal fordult elő ismét, hogy mindkét oldalon született brazil gól a Premier League-ben. A mostani volt a 29 éves éves James Milner négyszázadik angol első osztályú találkozója, ezzel – Wayne Rooney és Gareth Barry – után – ő lett a harmadik legfiatalabb, aki elérte ezt a mérföldkövet.

Persze, a számos érdekességnél és statisztikai kuriózumnál is jobban érdekli a futballkedvelőket José Mourinho nyilatkozata, hiszen az utóbbi egy-két hétben egyre erősödnek azok a sajtóértesülések, amelyek szerint a gyengén szereplő Chelsea menedzserének hamarosan távoznia kell a klubtól. Utódja Carlo Ancelotti, Guus Hiddink vagy Josep Guardiola lehet, ő pedig az Internazionale vagy a Paris Saint-Germain kispadján folytathatja.

– Nem igazán tudom kifejezni, amit most érzek. Amit a játékosaimtól láttam, az jó volt, egészen addig a pillanatig, amíg nem érezték azt, hogy lehetetlen még jobban teljesíteniük. A szurkolók nem hülyék, semmit nem kell mondanom nekik, maguktól is látják, hogy én és a játékosaim mennyit próbálunk tenni a javulásért. A rajongóink tudják, miért rosszak az eredményeink. A harc folytatódik, de néha vannak olyan csaták, amelyeket lehetetlen megnyerni – idézi a BBC a portugál edzőt.

Megint hisztizni kezdett

A fenti mondatok már a sajtótájékoztatón hangzottak el, de közvetlenül a lefújás után a meccset közvetítő televízió riportere alig tudott valamit kihúzni az érthetően csalódott Mourinhóból. Persze, a brit BT Sport munkatársát nem kell félteni, Des Kelly talpraesetten próbálta megoldani a helyzetet – és nyilván készült is a közismerten nehezen kezelhető tréner stílusára –, hiszen folyamatosan bombázta kérdéseivel interjúalanyát.

„Nincs mit mondanom” – eleinte csak ezt ismételgette a portugál, majd annyit sikerült kihúzni belőle, hogy továbbra sem aggódik a posztja, illetve csapata játéka miatt, azt viszont nem tudja megmondani, hogyan lehetne javulást elérni.

Amikor némileg lenyugodtak a kedélyek, a Reuters hírügynökségnek sikerült egy értékelhető anyagot készítenie a jókora hullámvölgyben lévő londoniak edzőjével. Mourinho kijelentette: a menesztésével ellentétben inkább arra számít, hogy megkapja a lehetőséget és az időt arra, hogy megfordítsa csapatával az utóbbi hetekben látott rossz tendenciát.

A Chelsea szurkolói a szombati meccsen is az ő nevét énekelték, az orosz tulajdonos, Roman Abramovics pedig a közelmúltban megerősítette posztján, de a lényeg – az eredményesség és a játék minősége – nem változott. A portugál közismerten szereti kritizálni a játékvezetőket, az elmúlt hetekben egyetlen alkalmat sem mulasztott el, amikor erre lehetősége volt. Ennek hatására most már provokálták is az újságírók, de nem ugrott be nekik.

Most nem szidta a bírót

Megkérdezték tőle: nem gondolja-e, hogy a Liverpool középpályásának, Lucas Leivának járt volna a második sárga lap 1-1-nél, a Ramiressel szembeni szabálytalanság után, de ő ezúttal hangsúlyozta, hogy ha ebben a témában véleményt nyilvánítana, akkor ismét megbüntetnék, ezért csak virágnyelven reagált a felvetésre.

– Minden, ami a második félidőben történt, az egy kulcsfontosságú pillanat következménye volt. A stadionban mindenki látta, a játékosok pedig érezték is. Ami most történik, az is annak a következménye – magyarázta Mourinho. – Most hazamegyek a bizonyára rendkívül szomorú családomhoz, nézek egy kis rögbit a tévében, és egy kicsit kikapcsolni. Holnap reggeltől már a szerdai BL-meccsre készülünk.

Mivel szinte mindenki a portugál edző és csapata vesszőfutásáról beszél, szinte feledésbe is merül, hogy a Liverpool az első győzelmét ünnepelhette az október 8-án kinevezett új menedzser, a német Jürgen Klopp irányításával. A meccs utáni sajtótájékoztatón ő is reagált kollégája helyzetére.

– Együtt érzek vele. Ő egy nagy edző, és nem gondolom, hogy ebben a helyiségben bárki kételkedik benne, hogy ő a világ legjobbjainak egyike. Ennek ellenére bárkivel megtörténhet ilyesmi. Nekem is volt részem hasonló szituációban tavaly a Borussia Dortmundnál. A pozitívum az volt, hogy a klubnál senki nem kételkedett bennem – mesélte Klopp.

Ami a közeljövőt illeti: a Chelsea szerdán az ukrán Dinamo Kijevet fogadja a Bajnokok Ligája G-csoportjában, a Liverpool pedig az orosz Rubin Kazany vendége lesz csütörtökön, az Európa Liga B-csoportjában.

Olvasói sztorik