Nemzetközi foci

Már a Fradié a világ leghosszabb veretlenségi sorozata

Legalábbis a bajnoki szereplést tekintve; a Dinamo Zagreb ötven veretlen bajnoki után „adta át” az első helyet.

Kapcsolódó cikkek

Az OTP Bank Liga 14. fordulójában 13. sikerét aratta az éllovas Ferencváros, mely mindössze egyszer, a Puskás Akadémia elleni döntetlen alkalmával veszített pontot a 2015–2016-os szezonban. Thomas Doll együttese a szinte megdönthetetlennek hitt klubrekord felé tart: az elmúlt 34 bajnokiján veretlen maradt, s ha a következő két NB I-es meccsén sem talál legyőzőre, akkor beállítja a klub több mint nyolcvan éves rekordját.

A Fradi menetelése már világszinten is kiemelkedő, ha csak a nemzeti bajnokságban elért eredményeket nézzük.

Az együttes a legutóbbi tíz bajnokiján 28 pontot gyűjtött – ennél jobb formát csak a szerb Crvena zvezda és az észt FC Flora mutat, a két együttes nem veszített pontot a legutóbbi tíz élvonalbeli meccsén. A német Bayern München éppen a legutóbbi hétvégén rontotta el hibátlan mutatóját egy döntetlennel, és a Fradihoz hasonlóan a görög Olympiakosz, valamint az albán FK Partizan is veszített két-két pontot.

Ha a legutóbbi tizenöt bajnokira bővítjük a sort, akkor viszont már a Ferencváros az egyedüli éllovas a szerzett pontokat tekintve. A legutóbbi 15 bajnokiján 43 pontot gyűjtött a Doll-csapat, ami nem csak Európa-, hanem világszinten is egyedülálló a jelenleg futó – vagy éppen véget ért – bajnokságokat tekintve. A második helyen a Zvezda és a francia bajnokságban szereplő Paris Saint-Germain osztoznak 13 győzelemmel és két döntetlennel, vagyis két ponttal kevesebbet szereztek, mint a magyar NB I éllovasa. Ugyanez igaz, ha a legutóbbi húsz bajnokit vizsgáljuk: a Fradi mérlege 54 pont (17 győzelem, 3 döntetlen), ami egy ponttal jobb, mint a Flora 17 győzelem, két döntetlen és egy vereséget tartalmazó sorozata – ez derül ki a német Transfermarkt statisztikáiból.

A Dinamo is kiszállt

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Fradi sorozatánál csak a Dinamo Zagreb veretlen menetelése tartott régebb óta az élvonalbeli csapatok közül. Így, múlt időben, ugyanis a zágrábiak azóta már kétszer kikaptak a horvát élvonalban, kereken ötven veretlen bajnoki után (36 győzelem, 14 döntetlen).

Vagyis immár a Fradi az a csapat, mely legrégebb óta őrzi veretlenségét a hazai bajnokságában. Mint ismert, az FTC sorozata tavaly ősz óta íródik: a Doll-csapatot utoljára a Diósgyőr győzte le 2014. október 4-én, azóta 27 győzelem és hét döntetlen áll a neve mellett.

A veretlenek sorában az ötödik kínai bajnoki címét éppen az elmúlt hét végén ünneplő Kuangcsou Evergrande követi, mely a 2015-ös szezont egyetlen vereséggel zárta, amit április 3-án szenvedett el. Azóta 17 győzelem, valamint kilenc döntetlen a mérlege, vagyis bőven a ferencvárosiak mögött kullog.

Olvasói sztorik