NB I

Tizenkét csapatos mezőnyt így még nem zúztak le

A Ferencváros öles léptekkel halad, hogy a 2000–2004 közötti szezonok minden rekordját átírja, de a későbbi bajnokságokban sem nagyon találunk hasonló mutatókat.

Az a helyzet, hogy ha az illetékesek a verseny izgalmasabbá válását várták az NB I létszámának csökkentésétől, akkor a Ferencváros keresztülgyalogolt a szép terveken. A Fradi mögött külön bajnokság zajlik, és nagy fordulatot nehéz elképzelni. Pedig a csökkentett létszám – és az ezzel járó sajátos lebonyolítási ötletek – volt, hogy valóban fordulatos szezont eredményeztek: előfordult, hogy az „alapszakasz” végén nem az örült, aki a bajnokságot követően, sőt, olyan is, hogy a sokáig első végül kieső lett… Összehasonlítottuk a korábbi tizenkét csapatos bajnokságokat a mostanival.

2000–2001: A Fradi lett a rájátszás győztese

A 2000–2001-es szezonban meglehetősen sajátos volt a lebonyolítás, ugyanis kettéosztották a bajnoki mezőnyt és a bajnokság első felében az A- illetve B-csoportba sorolt csapatok csak saját csoportjuk tagjaival találkoztak. Így például az első szakaszban nem került sor FTC-Újpest rangadóra sem… A Fradi a saját nyolc fős csoportjában csak a harmadik lett, a Tatabánya (!) és a Dunaferr mögött, 14 meccsen 21 pontot szerezve – jelenleg egy meccsel kevesebbet játszva is 16 ponttal többet gyűjtöttek már a zöld-fehérek.

A két kvalifikációs csoport hat-hat legjobbját aztán „összevonták” és a rájátszásban még egy oda-vissza kör zajlott, immár 12 csapattal. Így összesen 36 meccset játszottak a klubok a szezonban, a végén pedig a Fradi örülhetett, amely a hozott 21 pontja mellé még szerzett 48-ast és bajnok lett (a kvalifikációt megnyerő Lombard-Tatabánya meg kiesett).
Ehhez képest ma: Ez a 69 pontos teljesítmény Thomas Doll csapata számára akár már a 22 fordulós első kör után beállítható, az eddigiek alapján fogadni sem érdemes rá, hogy meglesz – és akkor még hátra lesz 11 mérkőzés.

2001–2002: Az MTK csúnyán bukta, a Zete megnyerte

A következő évben, 2001–2002-ben az MTK örülhetett az alapszakasz végén – a kék-fehérek 33 mérkőzés után 64 ponttal zártak, ez tehát az idei kiírás szerint a végeredmény lenne. A mai Fradi 37-nél tart, a bajnokság alig egyharmada után. A tizenhárom évvel ezelőtti bajnoki aranyérmet végül nem az MTK, hanem a Zalaegerszeg szerezte meg, mert a hat csapatos rájátszás (amelyben az alapszakasz hat legjobbja egyszer /!/ játszott egymás ellen) öt mérkőzésén az MTK mindössze 3 pontot tudott összekaparni, így Bozsik Péter együttese megelőzte őket, sőt, a Fradi is becsúszott eléjük. A Zete végül 71 ponttal lett bajnok, kilenc vereség is belefért nekik. Jegyezzük meg, ekkor játszották a legtöbb mérkőzést egy szezonban itthon, öttel többet, mint idén fognak.
Ehhez képest ma: Simán lehet, hogy a Fradi így is sokkal több pontot szerez majd, mint az akkori aranyérmes. Hiszen a ZTE-diadalhoz szükséges 71 pontnak több mint a felét már összehozták idén ősszel…

2002–2003: Amikor viszont az MTK nevetett a végén

A 2002–2003-as szezon aztán kárpótolta az MTK-t, az emlékezetes utolsó fordulóban – amelyben a Fradi nem tudta megverni a már versenyen kívüli Debrecent az Üllői úton, szurkolói pedig szétszedték a stadiont – Egervári Sándor csapata becsúszott az első helyre. Ebben az idényben is volt egy 22 meccses alapszakasz, amit a Fradi nyert meg (48 ponttal, csak kilenccel többel, mint amennyi most van nekik), és egy alsó-és felsőházas rájátszás, amelyben még tíz-tíz meccset vívtak az együttesek. Végül 32 találkozó után lett 66 ponttal bajnok az MTK.
Ehhez képest ma: Geráéknak akár már a téli szünetig összejöhet az 55 pont (19 forduló alatt)– de ha nem is nyerik meg az összes meccsüket, a mostani tempóban akkor is borítékolható, hogy több pontot szereznek a bajnokság végére, mint az akkori aranyérmes.

2003–2004: Kevés is elég volt a Fradi-aranyhoz

Az utolsó tizenkét csapatos bajnokságot pedig ismét a Fradi nyerte, 32 meccsen szerzett 57 ponttal – ennél kevesebbel egyszer sem lehetett győzni ilyen létszámú mezőnynél. A zöld-fehérek tehát a szezon végére gyűjtöttek annyit, amennyi idén a bajnokság kétharmadánál simán meglehet nekik. Utána visszahozták a tizenhat csapatot az NB I-be, 2004-től mostanáig nem kellett 30 meccsnél többet játszaniuk a csapatoknak. A pontrekordot a Debrecen tartja a 2012-es, veretlenül bajnok csapatával, Kondás Elemér gárdája 74 ponttal nyert.

Ehhez képest most: Lehet számolgatni, hogy ha Thomas Dollal így tartja a tempót a Fradi, mikor állítja be ezt a rekordot – ha minden meccsüket nyernék, akkor pont annyi meccs kellene hozzá, amennyit eddig lejátszottak. Vagyis a 26. fordulóra „utolérhetnék” a három évvel ezelőtti Lokit.

Ha ez nem is jön össze, jó esély mutatkozik rá jelen pillanatban, hogy 30 forduló alatt meglegyen az a pontmennyiség, nem beszélve arról, hogy még a Fradi is lehet veretlenül bajnok, akár úgy, hogy több meccset játszik, mint a Debrecen annak idején. Igaz, a hosszú téli szünet után általában egy „új bajnokság” kezdődik, de ha az aranyérmet már most a nyakukban érző Ferencváros-játékosok motiváltak lesznek (és esetleg épp a fentiek motiválják őket), igen nehéz lesz megállítani a Fradit a rekord-döntögetésben.

Olvasói sztorik